12 гръцки храни, с които се отслабва бързо, вкусно и здравословно

През 60-те години на миналия век гърците са живели по-дълго и са имали по-малко хронични заболявания от останалия свят. Това вероятно се дължи отчасти на тяхната диета, която е обогатена с морски дарове, плодове, зеленчуци, семена, боб и здравословни мазнини. Средиземноморската диета се основава на традиционната гръцка кухня и други подобни кухни от околните страни. Изследванията показват, че спазването на средиземноморската диета може да намали риска от инфаркт, инсулт, диабет, затлъстяване и преждевременна смърт.

Тази статия разглежда 10 традиционни гръцки храни, които са съвместими със средиземноморската диета и са изключително здравословни.

Традиционната гръцка кухня е не само вкусна, но и невероятно здравословна!!!

1. Салата от патладжан

Салатата от патладжан може да се сервира като лека закуска. Приготвя се от пасирани печени патладжани, които са смесени със зехтин, чесън и лимонов сок. Подобно е на ястие, наречено баба гануш, което произхожда от Близкия изток. Салата от патладжан може да се яде и на сандвичи. Патладжанът е добър източник на фибри и антиоксиданти, които се борят с уврежданията, причинени от клетъчни промени, свързани със стареенето, рака и хроничните заболявания.

Патладжаните съдържат мощен антиоксидант, наречен насунин. Изследванията показват, че насунинът може да защити здравето на мозъка. Освен това салатата от патладжан се овкусява с лимонов сок и чесън. Тези две съставки се използват често в гръцката кухня. Например, чесънът може да засили имунната система и да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, докато лимоните са богати на витамин С и помагат за предотвратяване на камъни в бъбреците.

2. Дзадзики

Салатата е нискокалорична, около 35 калории на две супени лъжици. Приготвя се от цедено кисело мляко, краставици, чесън и зехтин. Цеденото кисело мляко се обработва, за да се отстрани водата и да се направи киселото мляко по-кремообразно и по-гъсто, предотвратявайки бързото разваляне. Освен това има намалено съдържание на лактоза, което го прави по-богат на протеини. Само 100 грама кисело мляко осигуряват 10 грама протеин на тялото. Протеинът е един от най-важните хранителни вещества за отслабване. Може да помогне за намаляване на апетита, регулиране на хормоните на глада и повишаване на метаболизма.

3. Долмадес

са пълнени лозови листа с ориз, кайма и различни подправки, които могат да се сервират като предястие или основно ястие. Лозовите листа са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. Освен това са с високо съдържание на витамин А и витамин К. Освен това са много богати на антиоксиданти. Всъщност изследванията показват, че те имат десет пъти по-голяма антиоксидантна активност от гроздовия сок или гроздовата каша. Освен това те могат да подобрят кръвообращението при хора с хронична венозна недостатъчност. Овкусяват се различни билки и подправки.

4.Билки

Билките и подправките са важна част от гръцката кухня и съдържат много ползи за здравето. Например магданозът и копърът се появяват в много рецепти. Смята се, че копърът е добър източник на антиоксиданти и може да забави растежа на патогенни бактерии и гъбички. Може също да подобри храносмилането. А магданозът е отличен източник на витамин К, който не само помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, но и поддържа здравето на костите и сърцето.

5. „Плаки“

Думата „плаки“ означава ястие с фасул, изпечено на фурна със зеленчуци и домати. Фасулът е много питателен и е отличен и важен източник на протеин за вегетарианците. Помагат и при отслабване, защото са богати на фибри и протеини. Освен това изследванията показват, че хората, които ядат повече боб, имат по-малък риск от сърдечни заболявания. Известно е също, че бобът помага за контролиране на нивата на кръвната захар и диабета.

6. Гръцка супа

Всички гърци знаят вълшебната застройка. Яйце с лимон, е традиционна гръцка техника, използвана за застройка на супи. Обикновено се добавя към пилешки или месни супи със зеленчуци и ориз. Интересното е, че някои проучвания показват, че пилешката супа може не само може да помогне за намаляване на симптомите на настинка и грип, но и да се бори с тях.

7.Супа от леща

може да се приготви със или без домати и е основна част от гръцката диета. Отличен източник на протеини и фибри. Една чаша леща съдържа 18 грама протеин и 16 грама фибри. Това популярно бобово растение е известно в цялото Средиземноморие и е богато на витамини и минерали, което го прави отлична храна за вегетарианци, тъй като вегетарианските диети често са бедни на желязо, протеини и цинк. В допълнение, изследванията показват, че лещата може да помогне за понижаване на кръвното налягане, борба с рака, контрол на кръвната захар и понижаване на холестерола.

8. Сувлаки

Състои се от малки парчета месо и е едно от най-известните гръцки ястия. Сувлакито обикновено се прави от свинско, пилешко, агнешко или говеждо месо. Месото осигурява много хранителни вещества като протеини, желязо и витамини от група В. Освен това месото е пълноценен протеин, което означава, че съдържа всички основни аминокиселини. Доказано е, че диетите с високо съдържание на протеини помагат при загуба на тегло и засищане. Консумацията на месо също е свързана с увеличаване на мускулната маса, което е особено важно при възрастните хора.

9. Скариди на фурна (Saganaki)

Саганаки със скариди е традиционно гръцко предястие, което е вкусно и здравословно. По същество това е солен доматен сос, в който се приготвят скариди, които традиционно се сервират в тиган, известен като саганаки. Скаридите и другите миди са важна част от гръцката и средиземноморската диета. Освен това е изключително здравословна храна. Скаридите са богати на протеини и съдържат много малко мазнини.

Порция от 85 грама съдържа 18 грама протеин и само 1 грам мазнини. По този начин се осигурява около 50% от дневния прием на селен, който може да помогне за намаляване на възпалението и също така да намали риска от рак на простатата. Въпреки че скаридите са с високо съдържание на холестерол, изследванията показват, че те имат малък или никакъв ефект върху холестерола в кръвта при повечето хора. Доматите са другата ключова съставка в това ястие и са богати на антиоксиданти като витамин С и ликопен. Ликопенът е мощен антиоксидант, който придава червения цвят на доматите. Свързва се с намален риск от сърдечни заболявания и рак.

10. Сардини на фурна

Рибата е съществена част от гръцката и средиземноморската диета. Високият прием на риба, особено мазна риба, многократно се свързва с много ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания. Сардините са една от най-разпространените риби в Гърция. Тези малки, мазни риби са не само вкусни, но и една от най-здравословните храни, които можете да ядете. Всъщност това е отличен източник на EPA и DHA. 100 грама сардини съдържат 473 mg EPA и 509 mg DHA, което може да намали риска от смърт от сърдечни заболявания с поне 25%. DHA също е от жизненоважно значение за здравето. Не само е от решаващо значение за здравословното развитие на мозъка при кърмачетата, но и насърчава здравословното стареене на мозъка. В допълнение към здравословните мазнини, които сардините доставят на тялото, те са полезни и за костите, тъй като имат високо съдържание на протеини, калций и витамин D.

11. Селска салата.

Говорим за най-популярната гръцка салата, известна в цял свят. Съдържа домати, лук, краставици, маслини и сирене фета, и е полята с много зехтин и оцет. Всички тези съставки са пълни с хранителни вещества и се считат за основни съставки в гръцката кухня. Зеленчуците в салатата я правят богата на фибри. Тези зеленчуци също са богати на антиоксиданти и хранителни вещества като витамин С, витамин К и Калий. Маслините и зехтинът съдържат здравословни мононенаситени мазнини. Тези мазнини могат да намалят риска от инфаркти и инсулти. Фета, често поставяна в салати, е друга основна храна в гръцката кухня. Сиренето фета се прави от овче и козе мляко. Полезно е за костите, защото е богато на калций, протеини и фосфор. Всъщност то съдържа повече калций от повечето сирена.

12. Спанак

Спанакът е един от най -здравословните зеленчуци, които можете да ядете, защото съдържа витамин А, витамин С, витамин К, фолиева киселина, калий и желязо. Той също така съдържа много антиоксиданти, които помагат да се предотврати увреждане на клетките. Оризът също е богат на много витамини и минерали, като манган, селен и желязо. Желязото от билкови източници като ориз и спанак обаче не се абсорбира. За щастие, това ястие съдържа лимон, който помага да се абсорбира желязо.



 Коментари