6 „отчайващи“ факта за захарта

Захарта, тази бяла убийца, както я наричат всички. Според учените тя е виновна за редица болести, дори я определят като бялата смърт, бавната отрова на съвремието. Казват, че е причина за много заболявания от наднормено тегло до диабет.

Тук става въпрос рафинираната захар, а не тази, която се съдържа в плодовете. Всички сме наясно, че тази захар трябва да я използваме в умерени, дори минимални количества. Да се ограничим до пълното и отсъствие е почти невъзможно, защо ще разберем по долу.

Тук ще кажем, че са познати всевъзможни начини за отслабване, както и за подобряване на жизнения тонус, но ако се откажем от захарта, то това ще е най-правилната стратегия. Около тази трактовка са се обединили всички диетолози. Да видим защо:

Захарта е:

1. Неустоима

Да, всяко тяло се нуждае от захар, за да функционира добре. Без захарта бързо бихме изключили и уморили. И наистина е важна, защото организмът ни има способност да я произвежда от мазнини и сложни въглехидрати, протеини и то чрез процеси, които се задействат в черния дроб. Но когато захарта ни се дава на тепсия и усвояването не изисква дори минимални усилия, тялото ни дава банкет. Истината е, че точно захарта носи най-голямото удоволствие за мозъка, не мазнините.

2. Пристрастяваща

Проведените редица експерименти, както с животни, така и с хора, показват, че сладкото вещество влияе по определен начин на нашия мозък. Той е почти идентичен по начина, по който влияе морфина или подобни опиати. Когато на гризачи им била отнета захарта, те изпаднали в състояние на тревожност. Поглъщането на повече захар води до еуфория. Колкото повече захар поемаме, толкова повече се пристрастяваме и ни се иска още, и още. Най-неприятното е, че всеки път ще ни трябва все повече захар, за да се постигне същия еуфористичен ефект.

Колкото повече захар поемаме, толкова повече се пристрастяваме

3. Складира най-лошия вид мазнини

Хапването на бяла захар има много последици. Не само води към неконтролируемо натрупване на мазнини в организма и тялото, но и до натрупване на много мазнини в черния дроб. Ясно е, че това води до редица здравословни проблеми. Ето един пример: Ядем фруктоза в завишени количества, отколкото черният ни дроб може да понесе. Това натрупване води до излишък, а този излишък се преобразува в мазнини. Голяма част от тези мазнини се трупат в депата, по артериалните стени. Така се повишава опасността от сърдечно-съдови заболявания. Всъщност захарта повишава риска от липидни проблеми, диабет и рак.

4. Състаряваща

Консумирането на много захар води до бързо клетъчното трансформиране и увреждане. Клетките стареят в целия организъм, тялото се изморява и умира по-бързо от нормалното.

5. Обсебваща

Да, захарта е навсякъде. Тя ни обсебва. Почти всички храни, които са пакетирани, съдържат много захар. Дори и някои храни, които са с много сол, всъщност съдържат и огромни количества захар. Захар има в хляба, саламите, майонезата, сосовете в буркан, дори и бисквитите със сол.

6. Нейните различни имена

Ако все пак се опитвате да се ограничавате и да избягвате приемането на много захар, то бъдете и мнителни. Внимавайте продуктите да не са пълни с фруктозен сироп. В сиропа от царевица също се съдържа много захар, в тръстиката, меласата, декстрозата, глюкозата и още. Захарта има много имена, дори повече отколкото очакваме, повече от 50 имена, но често ги пренебрегваме. Четете добре етикетите и съставките, за да се уверите, че в тях няма захар Коментари