7 изпитани трика, с които ще излекувате бързо упоритата кашлица

Вярвате или не, кашлицата всъщност е приятелска към хората. Това е начинът на тялото ви може да изчисти дихателните ви пътища в отговор на патоген. И все пак силната кашлица може да ви държи будни цяла нощ и да ви създава проблеми до степен, в която понякога си мислите, че никога няма да спре. Ако се борите с това как да се отървете от кашлицата, ето добрата новина: през повечето време кашлицата ще изчезне сама без лечение.

Но има няколко естествени лекарства за кашлица,

които имат доказани ползи. В това е категоричен Стивън Ръсел, доктор по медицина, лекар в Университета на Алабама и специалист по инфекции на горните дихателни пътища.

 Ето съветите на д-р Ръсел как да спрете пристъпите на кашлица. Това са любимите му домашни средства за кашлица, много от които вероятно вече имате в аптечката си.

1. Приемайте напитка с мед

Медът е естествено средство за потискане на кашлицата. Ако харесвате вкуса на меда, имате късмет. „Напитките с мед могат да успокоят и излекуват кашлицата много бързо“, казва д-р Ръсел. Използвайте гореща вода или горещ чай и добавете мед и лимон. Медът е домашен лек за кашлица с доказани резултати. В проучване, направено и публикувано в списанието Pediatric Clinics of North America, деца на възраст 2 години и по-големи с инфекции на горните дихателни пътища, които страдат от кашлица, получават до 2 чаени лъжички мед преди лягане. Медът не само намалява нощната кашлица, но и подобрява съня. Друго проучване, публикувано в JAMA Pediatrics, заключава, че медът е умерено ефективен за намаляване на нощната кашлица при деца на възраст 2-18 години. Но никога не давайте мед на деца под 1 година. В редки случаи може да причини инфантилен ботулизъм.

2. Пастили или бонбони за по-добро отделяне на слюнка.

Пастилите и твърдите бонбони спомагат за по-добро изтичане на слюнката. Те увеличават секрецията в устата, което може да намали кашлицата, обяснява Ръсел. Това е добро средство за суха кашлица. Няма много научни доказателства за хранителни добавки, съдържащи цинк, витамин С и ехинацея, че помагат, но могат да имат скромни ползи, дори като плацебо.

3. Пийте течности, за да хидратирате и засилите имунната система

Пиенето на течности от всякакъв вид, особено топли, като гореща вода, пилешка супа и чай, са друго добро домашно лекарство за кашлица, обяснява Ръсел. Много хора, които имат кашлица, са склонни да се дехидратират.. Течностите помагат на имунната ви система да се бори с източника на инфекцията или вируса, който може да причинява кашлицата. Хидратацията успокоява и възпаленото гърло, а то е често срещан симптом на кашлицата.

4. Гаргарата със солена вода може да накара кашлицата да изчезне по-бързо. Имате ли готварска сол у дома?

Добавете малко сол към топла вода и правете гаргара с нея. В проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, водните гаргари могат да подобрят симптомите на инфекции на горните дихателни пътища (известни също като обикновена настинка) и дори да предпазят от инфекции. В пилотно проучване, публикувано през януари 2019 г. в Scientific Reports, гаргарите с топла солена вода (заедно със спрей за нос) показват добра ефикасност при подобряване на симптомите на настинка и намаляване на продължителността на симптомите на кашлица.

5. Използвайте овлажнител или си вземете горещ душ, за да облекчите кашлицата

Ако сте забелязали, че кашлицата или задръстванията ви изчезват, когато вземете гореща вана или душ, имайте предвид, че парата Ви помага за облекчаване на симптомите на настинка. Можете да направите това лечение като лекарство за кашлица, като вземете душ с пара или използвате стаен овлажнител. Овлажнителите добавят влага към въздуха и могат да помогнат за облекчаване на кашлица и задръствания от обикновена настинка. Не забравяйте да следвате инструкциите на производителя, за да поддържате овлажнителя си чист и да предотвратите натрупването на бактерии и мухъл.

6. Нарежете лука, за да облекчите кашлицата си.

Много хора започват да се насълзяват в момента, в който започнат да режат лук. Но въпреки че няма официално проучване, има много хора, които твърдят, че миризмата на лук, когато е нарязан, помага за облекчаване на кашлицата. Преди да си легнете, нарежете лука на четвъртинки и го оставете в чиния на нощното шкафче или до леглото. Въпреки че използването на лук може да звучи странно, Ръсел съобщава, че е доста популярно в Испания и Франция.

7. Използвайте лечебен сироп за кашлица, ако нищо друго не ви облекчава

„Проучванията показват, че формулировките с декстрометорфан като активна съставка могат да бъдат по-ефективни при намаляване на кашлицата“, казва Ръсел. Лекарствата за назален спрей, които съдържат псевдоефедрин, могат да помогнат за спиране на ринит или алергии, като същевременно намаляват кашлицата. Но тези лекарства имат своите ограничения: декстрометорфанът не е безопасен за деца под 5 години, докато псевдоефедринът вероятно повишава кръвното налягане и сърдечната честота.



 Коментари