Колко често те боли глава? Причини и лечение

В класацията на най-често използваните оплаквания болките в областта на главата, са на първо място. Работиш в офис, от който излизаш, сама за да си купиш кафе, а през останалото време си късаш нервите и не отлепяш поглед от монитора.

Болката в главата е

един от „бонусите“, които идват с пренатоварването. Невролозите причисляват стреса, застоялия начин на живот, пушенето и злоупотребата с алкохол към причината за появата на този симптом- главоболие.

Най-разпространената причина,по думите на лекарите, са проблемите в гръбначния стълб и шийните прешлени, така наречените болки от напрежението /85-90%от случаите/.

Техники за справяне с главоболието?

1.Овладей техниката на дишане, която ще намали неприятните усещания. Вдишай, навеждайки брадичката към гърдите, на пет пъти. Издишай на 10 интервала, бавно отмятайки главата си назад. Повтори 6 пъти.

2.Преди да посегнеш към обезболяващото, разходи се на чист въздух или изпий чаша билков чай, предлагат невролозите.

3.Пий вода и дишай дълбока. Болките в главата много често са причинени от обездвижване и недостиг на кислород.

4.Сложи малко ментово масло на възглавничката на палците и с масажиращи движения го разнеси по слепоочието и челото.

5.Заеми поза котешки гръб- това ще намали напрежението от горната част на тялото и ще възстанови кръвообращението.

6.Час за масаж на гърба и врата ефективна и приятна профилактика.

Чести болки в главата. Какво да правим?

Ако се държиш за главата 4 и повече пъти, това са постоянни болки. Причината трябва да я открие специалист. Това може да са проблеми със съдовете, травма, а дори и възпаление, предупреждават лекарите.

1.Запиши си час при терапевт – той ще помогне да се ориентираш какви са причините за главоболието. Самолечението не е препоръчително.

2.Изключи възпалителните заболявания. Те са честа причина за хранителна интоксикация.

3. Обърнете внимание на режима си. Докторите определят „уикенд“ болката в главата,предизвикана от дълъг сън. На организма му е трудно да компенсира седмица недоспиване за два дни.

4. Припомни си кога аз последно си била на преглед при офтамолог. Неправилно избраните очила или влошено зрение – възможни причини за възникване на дискомфорт.

5. Направи тест на половите хормони. Ниско ниво на естроген и прогестерон често е причина за неприятния симптом.

6. Ако напоследък болката в главата е честа и се появява и треска,тичай при доктора. Това е тревожен звън.

Силно и тежко протичащо главоболие – мигрена. Какво да правим?

Една от най-тежките и разпространени разновидности е мигрената. Как да я разпознаем?Болните твърдят, че симптомите й не могат да се объркат с нищо. Лекарите са съгласни- заболяването има изключително специфични белези: едностранна и пулсираща болка, усилваща се при натоварване. Ситуацията се влошава от прилошаване, светло и звуконепоносимост. Същността на проблема не е в самия мозък, а в съдовете. Те се разширяват под въздействието на невромедиаторите, които се отделят в момента на пристъпа.

1.Да се лекуваш – да мигрената се влияе от терапии. Тежките пристъпи може и трябва да се спират, уверени са лекарите.

2.Ограничи приема на обезболяващи. Техният излишък може ад стане причина за нова болка в главата. Има доказателства, че повече от 15 дози аналгетик на месец, осигурява такава диагноза.

3. Яж редовно. Ниското ниво на захар в кръвта можа да предизвиква пристъп. В гастрономическия „недей“ списък са продукти като: червено вино, твърдо сирене, шоколад.

4. По статистика жените се сблъскват с мигрената 3-4 пъти по-често. Нейният връх е между 25-35 години. Съпровождащите заболявания често са панически безпокойства и депресия – всичко, което прави мозъка уязвим.

  Коментари