Мигрена – има ли нужда от лечение или от подходяща диета?

„Помощ, боли ме главата“. Изречение, което всеки пети човек по света произнася поне веднъж на ден. Главоболието наистина е един неприятен и в същото време сериозен проблем и засяга в пъти повече нежната половина. Внезапната болка в главата може да продължи с часове и направо да „парализира“ всички действия на човек. Той просто не е в състояние да върши каквото и да е и обикновено прибягва да силни болкоуспокояващи, които след продължителен прием просто престават да действат.

Учените смятат, че главоболието има над двеста форми, а причината за появата им може да бъде от най-различен характер.

Коя е най-честата причина за появява най главоболие и мигрена?

Джеф Герхард, който е специалист по хранене, твърди че една от основните причини, която води до тежко главоболие и мигрена, е изборът на храна. Доктор Герхард дава съвсем прост пример – комбиниран сандвич с шунка и сирене. Тази комбинация в сандвича изобщо не е безобидна и води до класическа мигрена.

Доктор Сиймор Даймънд години наред изследва главоболието и причините за възникването. Той добавя, че голяма част от хората, страдащи от мигрена имат свои специфични причинители, които отключват болката. В този списък храната е на челни позиции. Най-големите виновници за болка се оказва не стреса, а ферментиралите сирена.

В тези сирена има голямо количество тирамин, който ако имате непоносимост към него влияе много зле. Ако сте от хората, които си хапват често сирена и след това страдате от адски болки в главата, е редно да ограничите техния прием, съветва доктор Даймънд. Изключете от менюто си синьото сирене, чедъра, горгонзолата и топеното сирене.

Има много други храни, в които се съдържа тирамин :
Това са пушените меса, киселите краставички, лук, маслини, боб, стафиди, всякакви видове ядки, авокадо, сухи супи, червено вино.

Силно главоболие може да предизвикат и някои уж безвредни хранителни добавки и оцветители. По подобие на тирамина тези добавки увеличават прекомерно притока на кръв към мозъка и причиняват остър пристъп на болка, която не минава с часове.

Как да различите обикновеното главоболие, което е причинено от храна или някакви добавки от класическата мигрена? Мигрената се чувства само от едната страна на главата, а главоболието се усеща и от двете страни.

Има главоболие, което може да възникне и след приемане на някои студени храни, като сладолед например. Това главоболие се усеща някъде в средата на челото и рядко продължава повече от няколко минути. Така че, бъдете много внимателни със студените храни и ледените напитки.

Интересно е твърдението на доктор Даймънд, че ако някои храни водят до главоболие, то липсата на други също може да го предизвика. Той стига до извода, че всичко, което нарушава нормалната стабилност на организма може да отключи силно главоболие.

Важно е човек сам да разбере какво предизвиква неговата силна болка – някои храни или липсата на такива.

Водете си дневник, като в него отбелязвате хранителния си режим и съответно пристъпите на главоболие. Това ще ви бъде от полза при диагностицирането на проблемните храни. Ако сте решили да последвате този съвет обръщайте специално внимание на някои храни и съставки:

  • изкуствени подсладители
  • шоколад, какао, както и храни, съдържащи ядки
  • алкохол, най-вече червено вино и бира
  • преработени меса
  • храни съдържащи нитрати
  • ферментирали сирена съдържащи тирамин, сметана
  • сушени плодове
  • бял хляб, соленки, съдържащи сирене, пица
  • ферментирали сирена
  • пушена риба

Как да избягаме от болката?

Има много начини, чрез които да се справим с главоболието: Спортуване, спазване на здравословен режим на хранене, фитотерапия и ароматерапия, любими занимания, чрез които да да намалите стреса.
Разбира се може и да прибегнете до употреба на медикаменти без лекарско предписание. Без рецепта можете да се сдобиете с такива, които съдържат парацетамол. Те са широко употребявани за облекчаване на лека до умерена болка. Но все пак се замислете дали не е по-добре да отстраните причината, вместо да се борите със следствието.Коментари

Петнадесет мин след изпиване на едно кафе с рейши ми минава главоболието. Понякога се дължи и на обезводняване. Когато съм в движение не винаги може да се пие вода – това води до главоболие.