Брадавиците, този неприятен проблем. Как да се отървем от тях?

Оказва се, че брадавиците всъщност са папилома вируси, които съществуват в човешкия организъм. Характерното за тях е, че имат силно изразен епителотропизъм. Обикновено поразяват хора на възраст между 15 и 50 години. Важно е да се знае, че инфекцията се разпространява предимно при сексуално активни хора. Познати са над 80 вариации на човешкия папилома вирус. Вирусите от тип 16 и 18 се смятат за най-опасни. Те са и тези, които водят до развитие на карцином на шийката на матката.

Но да се върнем на брадавиците и какво всъщност представляват те?

Това са вируси образувания, които започват да се развиват в организма, след проникването им в него и то най-често са от тип 2 и тип 4. Засягат най-вече деца и подрастващи. При имунокомпрометираните пациенти брадавиците се разпространяват на много места, които са трудни, дори и терапевтично за овладяване.

Как се предават брадавиците?

Предава се от човек на човек или при контакт със заразени животни. Най-честото разпространение е при целувка или при сексуален контакт. Няма точно дефиниран период на разпространение. Той може да е от няколко дни, така и до седмици или месеци. Брадавици са образувания с големина около 5 мм в диаметър. Същественото при брадавиците е, че нарушават естествения вид на кожата, те вече няма обичайната гладкост, а релефна и набраздена на места. Брадавиците могат да се разпространят по цялото тяло. Уста, език, крайници, меки части. Други характерни места са по срамните устни при жените и по пениса на мъжете.

Лечение на брадавици?

Като цяло лечението е трудно и специфично. Когато имунната защита отслабне хроничната вирусна инфекция с човешки папилома вирус се активира. Това за съжаление позволява развитието на много брадавици по кожата. Ако пък имунитета на човек внезапно се засили, лечението е бързо и дори не изисква медицинска намеса.

При останалите случаи се изисква специална хирургическа намеса и някои химични способи. С хирургически способи се извършва кюретиране на всяка отделна брадавица. Това съвсем не е приятно и може да предизвика особен неразположение при пациента.

Затова и не се препоръчва хирургичното третиране на множество брадавични лезии. В такива случаи се налага криотерапията. Това е метод, при който брадавицата се замразява с помощта на течен азот. Така тя автоматично се отчупва и отделя от кожата.

Напоследък е модерно и премахване на брадавиците с електрокоагулация и лазерна терапия с въглероден двуокис. Това е методът, при който брадавиците се премахват завинаги от кожата и е с много малко травматични за пациента последици.

Другото предлагано лечение е с цитостатици под формата на лакове и алкохолни разтвори. Такъв например е 5-флуорурацила. Не рядко се прилагат и средства за укрепване на имунитета – интеферон или специални билки. Използват се и локални имуностимулатори, които са под формата на мазила. Много известен и ползван в целия свят препарат е имиквимод.

Има и доста бабини рецепти за брадавици.

Лук, оцет и кислородна вода 

Една от тях е: Смесвате нарязан на ситно лук, винен оцет и кислородна вода, затваряте в шише и държите на тъмно и хладно място. Мажете всеки ден засегнатите участъци. Брадавиците наистина са неприятен медицински и козметичен проблем, който трябва да се лекува своевременно и с известна доза упоритост.

Много известна рецепта за премахване на брадавици е с тебешир.

Поръсете ги с настърган тебешир и увийте с бинт и внимавайте да не мокрите превръзката. Правете я докато брадавицата не падне.

 Банановата кора срещу брадавици.

Отрязва се парче бананова кора, достатъчно голямо да покрие брадавицата, и го поставяме с месестата част надолу. Покриваме банановата кора с марля и я оставяме за през нощта. На сутринта махаме този компрес и на следващата вечер слагаме ново парче. Процесът се повтаря, докато не се види, че започват да се формират мъртви кожни клетки по брадавицата.

Змийско мляко и млечка, срещу брадавици

Змийското мляко има силни антибактериални и противовирусни свойства. От него се намазват брадавиците сутринта, покриват се лепенка и същото се повтаря вечерта. Екстрактът се ползва всеки ден по два пъти, докато брадавиците не изчезнат.

Сок от глухарче.

Счупва се стъблото или листото от глухарче и белият сок отвътре се нанася върху брадавицата, покриваме мястото и го оставяме да престои 24 часа. Повтаряме процедурата всеки ден до премахването на кожното образование.

Рициново масло с цинков оксид за брадавици

Цинковият оксид може да бъде закупен в аптеките. Обикновено този инструмент се продава в малки количества в прахообразна форма на достъпна цена. Метод на приложение:

Цинковият оксид е фин прах с бял цвят

  1. Смесва се рициново масло с цинков оксид в равни пропорции.
  2. Нанесете сместа върху брадавиците 3 пъти на ден.

Дръжте това ежедневно, докато брадавиците изчезнат.

Рициново масло с ябълков оцет

Продължете по следния начин:

  1. Почиствайте кожата с топла вода.
  2. Нанесете памучна топка върху брадавицата ябълков оцет.
  3. Оставете да изсъхне.
  4. След това смажете брадавиците с рициново масло.
  5. Масажирайте за няколко секунди и го оставете на кожата.

Процедурата повторете два пъти дневно всеки ден.

  Коментари