Булимия – хранителното разтройство, което убива

Булимия това е невроза и хранително разстройство едновременно. При него момичето или момчето се храни понякога оскъдно, понякога преяждайки и веднага след това сами предизвиква повръщане или се пият очистителни с цел да не качват килограми. Всъщност булимията може да е по-опасна от анорексията, защото дълго време може да бъде незабелязана.

Терминът „булимия“ идва от гръцки и означава „волски глад“. Заболяването е открито през 1895 г от френския психиатър Пиер Бриг.

Булимията има ясно изразени симптоми стига да се научим да и разпознаваме, въпреки че болните доста успешно крият заболяването си, понякога с години.

Кои са симптомите на булимията

Има ясни физически последствия от булимия

 1. Теглото непрекъснато варира
 2. Зачервеност, афти, екземи около устата и носната лигавица, следствие от повръщането
 3.  Жълта и нездрава кожа
 4. Падане емайла на зъбите, рушене, в изключително лошо състояние
 5. Непрекъснато подуване и болки в корема
 6. Отоци по краката и ръцете
 7. Хронично възпалено гърло
 8. Спукани кръвоносни съдове в очите
 9. Много нисък тонус, замайване, прилошаване
 10. Киселини в стомаха, язви
 11. Разкъсан стомах или хранопровод
 12. Спиране на цикъла, нередовен менструален цикъл
 13. Сърце- ниско кръвно, аритмия, висок риск от сърдечен арест
 14. Кръв- анемия, липса на магнезий, цинк, натрий
 15. Обезводняване

Психически симптоми на булимия:

Цикличност – пълен глад, последван от тъпчене до припадък. Необуздан страх от напълняване, изпитване на огромна вина, предизвикване на повръщане. Прием на диуретици, чувство за огромен срам. Този цикъл по никакъв начин не подлежи на някакъв волеви контрол.
Непрекъснати лъжи – лъже се пред близки, роднини и приятели с цел да се прикрие преяждането и повръщането след това.
Истерия – болните са истерични, крясъците и агресията ги успокояват
Депресия – тежки депресивни състояния, самообвинения и вина
Травма – тежки спомени от някакво насилие в детството, история на зависимост в семейството
Самооценка – понижено самочувствие
Възприятие – пълна невъзможност да се прецени собственото тяло

Ето и няколко лесни въпроси, на които може да отговорите, за да разберете дали страдате от булимия:

Предизвиквате ли сам повръщате на храна, защото имате непрекъснато чувство, че сте пълна?

Имате ли притеснения, че сте загубили пълен контрол над това какво количество храна поемате?

Мислите ли се за дебела, въпреки че околните ви напомнят, че че сте прекалено слаба.

Свалихте ли повече от 5 килограма в рамките на 3 месеца?

Смятате ли, че храната доминира живота ви и го ръководи?

За всяко ” да” се прибавя една точка. Резултат равен на 2 или повече точки показва вероятност за наличие на анорексия или булимия.

Лечение на булимия?

Хората, които страдат от булимия дълго години могат да крият заболяването си. На пръв поглед те са съвсем нормални същества. Дори с ниво на интелигентност над средното. Обикновено избягват големите събирания, не обичат да сядат заедно с много хора на маса, защото не могат да контролират приема. Съответно, ако поемат повече храна, веднага трябва да се освободят от погълнатото количество.

Затова предпочитат да са сами. Често поемат огромни количества храна, до припадък – най-вече въглехидрати. След това веднага отиват в тоалетната до пълното освобождаване. Наливат се с много вода, за да се улесни повръщането. Понякога харчат всичките си пари за храна. И след това не смеят да си признаят къде е отишла една голяма част от заплатата.

Не могат да контролират емоциите си, защото булимията е и психично заболяване. Болният има спешна нужда от среща със специалист по хранителни разтройства. Лечението е дълго. И ако роднините не разберат сложността на заболяването може да се стигне до фатален изход. Булимиците често изпадат в депресия и се изолират.

Животът за тях е храна, повръщане, кантар и обратно. Порочният кръг изцежда всичките им сили, но те нямат възможност да се спрат. Най-често заболяват момичета от 15 до 30 години. Булимията може да се отключи от наднормено тегло в детството или в пубертета, което е оставило манията за свръхконтрол на килограмите. Анорексиците също са застрашени от булимия. Освен това понякога анорексиците също изпадат в булимични кризи

Чрез хранителното разстройство, момичетата и момчетата се опитват да удовлетворят най-необходимите си нужди от: внимание, обич и грижа, от самоуважение, самочувствие, самостоятелност, респект .

Задължително се търси подкрепа от психотерапевт, психолог и диетолог. Лечението е трудно, продължително с променливи резултати.

Истината е, че трудно може да се намери бивш булимик. Но с правилното лечение и подкрепа нещата могат да се контролират.

  Коментари