Внимателно с диетите, могат да ви докарат спешен преглед при гинеколог

Досега връзката храненето и гинекологията не се взимаше насериозно, но строгите изисквания за стройна линия създават нови проблеми при АГ специалистите. Идва лятото. Започва паниката как да се освободим от излишните килограми, от целулита и отпуснатата кожа. И се започва със строга диета, антицелулитни програми и масажи. Всички искат бързи и ефикасни лечения. Младите момичета са най-важната целева група за тези терапии. Естествено, въпросът, който се поставя, е каква връзка има това с гинеокологията. Да видим!

Анорексия

Единствената връзка между храненето и гинекологията допреди няколко години била класическата анорексия. Тя лесно се разпознава при липсата на менстурален цикъл, който обикновено спира при голяма загуба на телесна маса. Подобна липса изисква мултидисциплинарно решаване на проблема. Лечението включва мнението на интернисти, диетолози, психиатри и гинеколози. И ако доскоро това е бил единственият проблем, при който се срещат храненето и гинекологията, то днес нещата излизат извън областта на на тази коварна болест.

Диета и фитнес 

Точно заради новите моди и „закони“ на красотата се сблъскваме с новата проблематика. В кабинетите идват момичета за преглед заради нарушен или закъсняващ цикъл и се започват изследванията. Всъщност момичето изглежда добре, не е прекалено слабо, хормоните не са нарушени, включително и тези на щитовидната жлеза, а има проблем.

Естествено, когато лекарят разговаря с пациентката си, забелязва, че има друг вид нарушения. Момичето не гладува, но пък консумира само един вид определена храна и всеки ден спортува до припадък във фитнеса. Това е едно от най-честите нарушения, когато младите хора се решават на строга диета с изчерпващи силите упражнения. И не става нищо добро, организмът е съсипан със сринат имунитет. Половата система е увредена до риск за безплодие.

Орторексия

Орторексията е нова диагноза, отнасяща се до обсебването от здравословно хранене. Днес наблюдаваме все по-чести нарушения в храненето, които оказват влияние върху репродуктивното здраве. Обикновено жените, за да съхранят здравето си и да имат стройна фигура, решават да започнат да се хранят здравословно. Днес здравословното хранене и добрият външен вид се превръщат в огромен бизнес. За съжаление псевдо специалистите имат свои „изпитани методи“, с които разболяват младите жени.

Веган хранене 

Съществува насока във веганското хранене – изключително консумиране на сурова храна, а после консумиране на тесен кръг продукти или диета, основаваща се само на сокове. Някои от тези видове хранене са се превърнали в сериозен предмет на проучване от учените от най-известните университети. И днес е ясно, че точно тази крайност може да доведе до появата на сериозни нарушения във функцията на организма.

Да, линията е перфектна. Но се появяват нарушения в метаболизма, умора, отпадналост, нарушения в дейността на червата, хормонални нарушения, промени по кожата. Заради всичко това гинеколозите са длъжни да разпознаят естеството на хормоналните нарушения и да се лекуват адекватно.

Умереността е ключът 

Естествено, това не значи, че се отричат здравословното хранене, физическите упражнения и диетите. Всичко това е здравословно за организма. Единствената тайна е в умереността. Най-здравословната диета е да се храните разнообразно и да консумирате всички продукти /без сладкиши/, но в малки количества.

Физическата активност е задължителна, но това не означава да прекарвате всеки ден по три-четири часа във фитнеса в правене на интензивни упражнения. За доброто функциониране на организма ви трябва балансирана и разнообразна храна и физическа активност, пригодена към вашите нужди.

Затова не е лошо да си припомним тези правила преди ускорените летни диети

Правдоподобна информация за това ще получите от сериозни лекари, специалисти по хранене, които са посветили живота си на детайлно проучване на метаболизма и храненето и най-често се сблъскват с последиците от модерните течения в храненето.

За да сте хубави, на първо място трябва да сте здрави. Припомнете си това, когато започнете нови диети, лечения или тренировки. И не вярвайте на всички реклами. Няма панацея за отслабване. Има само вреди, които като нищо да ви докарат и рак. Коментари