Динята – най-добрата природна виагра

„Когато я опиташ, разбираш с какво се хранят ангелите“ – ако има някой, който е описал най-добре вкуса на динята, то това е Марк Твен, на когото принадлежат тези думи. И наистина едва ли има друго подобно лакомство на света, което да съчетава в себе си толкова силен освежаващ ефект, приятна сладост и способност да утолява жаждата.

За родината на „магарешката краставица“, както някога са я наричали в Иран, се смята южноафриканската пустиня Калахари. На древните папируси може се открие информация, че динята е била задължителен елемент от менюто на фараона по време на неговото пътешествие в задгробния живот.

Днес динята е на особена почит – празници в нейна чест се организират в много страни по света. В испанския град Ла Нава всяка година се провежда Фестивал на динята. Последният път там изпили 2,5 хиляди литра динен пунш, приготвен от 400 дини. А в Южна Каролина градчето Пажленд с население по-малко от 3 хиляди души се бори за статуса на динена столица на света. Тук от 1951 година традиционно се провежда динен фестивал. Кой ще изплюе динената семка най-далече и колко сочна сърцевина може да се изяде за половин минута.

Всяка страна може да се похвали със свои традиции в яденето на дини. Американците приготвят хамбургери от диня, запичайки сърцевината на грил между парчета сирене, а семките, съдържащи голямо количество желязо и цинк, препоръчват за сушене и печене.

Но динята е не само вкусно, но и полезно лакомство за целия организъм.

1. Отлично антиоксидантно средство

Динята съдържа голямо количество ликопен и каротиноиди. Journal Nutrition публикувал статия, в която се казва, че ако редовно се употребява сок от диня, може да се увеличи в кръвта количеството на антиоксидантите, които се явяват защитна реакция срещу раковите заболявания.

2. Нормализира и възстановява налягането

Резултати от изследване, проведено от учени от Държавния университет Флорида, показали, че динята се явява ефикасно естествено оръжие против хипертония.

Професорите Артуро Фигуероа и Бархам Аржаманди открили, че ежедневната употреба на шест грама L-citulline от динен екстракт в течение на на 6 седмици подобрява артериалната функция и следователно понижава кръвното налагане. Динята притежава благоприятен ефект да предотврати прерастването на ранната хипертония в силна, което е основен показател за риска от възникване на инфаркт и сърдечни пристъпи, отбелязва Фигуероа.

Динята или нейният екстракт са най-добрият естествен източник на аминокиселината L-citulline, която съществува под формата на таблетки. Оптималната доза е от 4 до 6 грама дневно.

3. Природна виагра 

Неотдавнашни изследвания на полезните свойства ан динята поставили „десерта на фараоните“ и историческата виагра в една редица. А обяснението за този феномен на динята е едно: употребата на диня оказва положително влияние на кръвоносната система на човека.

Един от пунктовете на това влияние се явява въздействието на кръвоносните съдове, а именно тяхното отпускане, подобно на действието на виаграта. Съдовете в такова състояние допринасят за по-ефективно кръвообращение, което на свой ред влияе на мъжката потенция.

И още 5 причини за включване на динята в ежедневното меню

1. Калоричността на динята е само 38 ккал на 100 грама. Ако се включи тя в ежедневния порцион, може ефективно да се контролира теглото и да се намалят мастните отлагания. Динята извежда холестерола от организма, а значи помага за предотвратяване на сърдечните заболявания.

2. Динята е ефективна при детоксикация. Употребата на плодове в големи количества понякога води до развитие на алергия. Динята обаче не предизвиква алергия и може да присъства на трапезата в неограничено количество.

3. Магнезият представлява антидепресант, а в динята този елемент се съдържа в големи количества. Успокоявайки раздразнените нерви, той изработва нужните хормони, осигуряващи здрав и пълноценен сън, помага за концентрацията на вниманието.

4. Фолиевата киселина, на която също е богата динята, взима непосредствено участие в процеса на клетъчно делене и регулира изработката на белтъчини. Ето защо дневният сок стимулира развитието на мускулната маса. Диненото меню е популярно сред спортистите и тези, които прекарват много време във физически упражнения, насочени към релефност на тялото.

5. Последните изследвания показали, че аминокиселината L-citrulline, съдържаща се в динята, помага за снемане на напрежението на тялото. Болката при физически натоварвания възниква поради натрупване на млечна киселина в мускулите. А киселината помага по-бързо да се извежда от организма, облекчавайки болката и съкращавайки времето, необходимо за възстановяване на силите. Коментари