Фрешове или цели плодове? Отговорът ще ви изненада

В последно време сме свидетели на истински бум на фрешове от плодове и зеленчуци. Според експертите тези екстракти са истинско богатство от витамини, минерали, растителни фитохимикали. И са по-добре усвояеми отколкото целите плодове и зеленчуци. Много от привържениците на тази идея твърдят, че това е пътят за борба срещу болести, дори и злокачествени такива.

Много от хората обаче ще попитат кое от изброените се основава на научни факти?

Концентрат на захар?

Пресните плодове и зеленчуци съдържат някои витамини, минерали и много различни фитохимикали, както и диетични влакна. Много от тях са доказано ефикасни за прием при хронични болести, болести на сърцето, до отделни карциноми. Веществата се съдържат в кората и пулпата и се губят, ако тези части на растенията се премахват. Така полученият сок съдържа захар и малко витамини и минерали. Като такъв не може да се смята за по-специален отколкото освежаващата напитка. Всички, които дневно изпиват половин литър прясно изцедени плодове, надхвърлят допустимата доза захар.

Промяна на влакната

Дори и машината да е такава, че да не се изхвърлят части от растенията, се освобождава захар. Дали се унищожават отделни хранителни съставки, пък зависи от досега с въздуха, температурата, с други думи от качеството на машината. Кислородът от въздуха и повишената температура. Така се унищожават някои от фитохимикалите, както и витамин С и много витамини от групата В.

Освен това всеки от известните процеси на естракцията, дори и студеното прецеждане, променя диетичните влакна, на които науката приписва много позитивни действия върху здравето. От регулиране на холестерола и захарта до по-добрия контрол върху диабета и превенцията на някои хронични заболявания.

Никой все още не е доказал, че така променените влакна ще имат полезно действие като действието на влакната на целите плодове/зеленчуци.

Най-силният аргумент на всички фенове, които прибягват до този вид хранене, е чрез екстракцията се дава възможност за по-добро усвояване на хранителни вещества.

Дъвченето е единствената и абсолютно необходима активност, за да останат зъбите здрави. Подобна е ситуацията и при корема и червата, така че този вид дейност не бива да се отстъпва на машините. Дори и след сериозни оперативни интервенции на тези органи течната диета и диетата с пюрета се прилага за колкото е възможно по-кратък срок и следва връщането към твърдата храна да е възможно колкото по-скоро.

Не само зъбите, но и вашите чревни бактерии обичат тези диетични влакна, които при всички случаи на механична екстракция биват изменени.

Чрез цеденето се освобождават растителни ензими, а те спомагат за процеса на храносмилане, казват проспектите.

Освобождават се, това е така но свободни или свързани в растителните клетки, стомашните сокове така ги разграждат, че те нямат шанс да участват в процесите на храносмилане.

Най-проблематичните твърдения биха били тези от областта на директното въздействие върху здравето, особено ако такъв начин на хранене се приеме като основен източник на хранителни вещества. Твърдения от типа на понижаване на риска от злокачествени болести, отстраняване на токсините, засилване на имунитета и отърваване от излишните килограми, нямат нито едно доказателство от науката.

Някои от тези режими с ензими и пресни сокове са наблюдавани и в Американския институт по ракови заболявания и са отхвърлени.

А що се отнася до излишните килограми, ако някой е седмица само на сокове, ще отслабне, то това е сигурно. Но в същото време със загубата на мускулна маса ще страда от дефицит на хранителни съставки, важни за имунитета и за запазване на доброто здраве. За щастие никой не препоръчва такъв режим за отслабване, дори в краткосрочен план.

Без доказателства, че пресните плодове, изцедени под формата на фреш, са по-добри за здравето. За много малко на брой фитохимикали е показано, че се съдържат в по-голяма степен в прясно изцедени сокове. При повечето е точно обратното- процесът на бързата термична обработка освобождава много от тях.

За тези, които не харесват зеленчуците – нито сготвени, нито на салата, това може да е алтернатива.

При това е важно те да са добре измити преди употреба, за да се унищожат бактериите, които се размножават бързо в сока. Трябва да се консумират непосредствено след изцеждането. Наред с повишения брой бактерии след 15 минути на въздух хранителните вещества ще бъдат унищожени. Ако си ги купите от магазина, нека задължително да бъдат пастьоризирани, за да се предпазите от салмонела и листерия, които най-бързо се пренасят точно чрез зелените листни зеленчуци.Коментари

Зависи от машината нашата е подобна на месомелачка