Време е за детоксикация

След зимните месеци, в които по-рядко се излиза на чист въздух, храната е обилна и по-калорична, а ежедневието по-обездвижено, организмът има нужда от прочистване през пролетта, а защо не и през лятото.

От това печелят и силуетът и духът. Защото изхвърлянето на натрупаните токсини води до прилив на енергия, което пък подмладява. За да постигнете желания резултат, съобразете подхода за детоксикация с начина си на живот.

За максимален ефект изберете вариант, най-близък до вашия стил на живот.

1. Прекарвате дълго време в седнало положение

Това е проблем, който засяга почти всички, чието ежедневие е „зад бюро“. Липсата на движение се отразява неблагоприятно, особено през зимните месеци, когато мнозина предпочитат да не напускат работното си място, дори за един бърз обяд.

Проблемът е, че така тялото складира само мастни запаси, с които после трудно и неохотно се разделя, но трупа и токсини, които е важно да бъдат изчистени при първия удобен момент – в случая пролетта.

2. Как да го направите?

Основният проблем на хората, които работят предимно в седнало положение, е обездвижването. Затова за тях пречистващият режим ще има по-голям ефект, ако бъде комбиниран с движение. Так тялото ще разтовари максимално излишното.

През работната седмица някои хора трудно ще открият достатъчно време за пълна програма детоксикация и е много вероятно да „кръшнат“ от плана. Ако сте от този тип работохолици, то по-добрият вариант е да отделите за прочистване на организма уикенда, когато ще разполагат с повече свободно време и съответно ще имате по-голяма мотивация да изпълните предвиденото.

Наблегнете на пресни, задължително сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб и ориз. Открийте силата на билковите комплекси – например съдържащият се в тях репей действа пречистващо на кожата и кръвта. Комбинирайте с активна гимнастика по ваш избор и по-дълга разходка на открито във всеки от двата почивни дни.

3. Какво да избягвате?

Да оставате двата дни само на плодове и фреш. Така със сигурност ще огладнеете и още първия работен ден ще се опитате да наваксате с вредни храни, изядени несъзнателно пред компютъра.

4. Няколко идеи

Нека салатите ви са големи, тъй като така запълват стомаха и създават чувството за ситост. Сутрешният фреш пък е мощна витаминна „бомба“, която освежава и в същото време дава енергия и необходимите полезни захари на организма.

През работната седмица не подценявайте здравословното хранене и по възможност започвайте деня със същия фреш, а кафето пийте на бюрото. Освен това намирайте причина да станете от стола си, дори ако трябва да отидете до съседното бюро и да попитате за нещо колегите си

Примерно меню

Закуска: плодово-зеленчуков фреш, към който задължително добавете и 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок

Втора закуска: зелен чай и плод по избор

Обяд: голяма салата от сезонни зеленчуци, зеленчукова крем супа, филийка пълнозърнест хляб

Следобедна закуска: същата като втората сутрешна

Вечеря: салата от сезонни зеленчуци, ориз със задушени зеленчуци Коментари