Химикалите в хартиените сламки са много по-вредни от пластмасовите, ами сега!?

Констатациите от проучване, публикувано в Food Additives and Contaminants, предизвикаха глобално безпокойство. Изследването твърди, че екологично чистите хартиените сламки, както и тези, направени от бамбук, съдържат PFAS химикали, дори повече от забранените пластмасови сламки.

Белгийските изследователи установиха по-конкретно, че те съдържат „постоянни химикали“, които преминават в тялото ни, както и в околната среда.

Сламките, направени от растителни материали като хартия и бамбук, често се рекламират като по-устойчиви и екологично чисти от тези, направени от пластмаса“, каза Тимо Грофен, доктор, автор на изследването и учен по околната среда в университета в Антверпен. А това не е вярно.

„Въпреки това, наличието в тях на PFAS (известни също като „постоянни химикали“, защото издържат дълго време, преди да се разпаднат) показва, че горното твърдение не е непременно вярно.“

Изследователите анализираха концентрациите на PFAS в 39 марки

и по-специално в сламки от хартия, бамбук, стъкло, неръждаема стомана и пластмаса. Що се отнася до хартиените сламки, те установиха, че 90% съдържат такива химикали. Бамбуковите сламки – друга зелена алтернатива – са на второ място с 80%. Установено е също, че 75% от пластмасите и 40% от стъклото съдържат PFAS.

Сламките от неръждаема стомана бяха единствените, които не съдържаха PFAS.

Досега най-разпространената PFA е перфлуорооктанова киселина, която е забранена в световен мащаб от 2020 г. Проучването също така идентифицира трифлуорооцетна киселина (TFA) и трифлуорометансулфонова киселина (TFMS).

„Наличието на PFAS в хартиени и бамбукови сламки показва, че те не са непременно биоразградими“, предупреди Грофен.

„Да не говорим, че някои от тези така наречени „100% рециклируеми“ сламки са всичко друго, но не и екологични

Опасните PFAS вещества Перфлуорирани алкилирани вещества (PFAS), които включват над 4700 химикала са група от антропогенни вещества, които се използват широко и се натрупват с течение на времето в хората и околната среда.

Тези вещества са известни също като „постоянни химикали“, тъй като са изключително устойчиви, когато се намират в околната среда и в организмите.

Те също могат да причинят много сериозни здравословни проблеми като увреждане на черния дроб, заболяване на щитовидната жлеза, затлъстяване, проблеми с плодовитостта и рак.

Според EPA (Агенция за опазване на околната среда), PFAS са свързани с:

– Ефекти върху репродуктивната система, като намалена плодовитост или повишено високо кръвно налягане при бременни жени.

– Ефекти върху развитието на децата, включително ниско тегло при раждане.

– Повишен риск от някои видове рак, включително рак на простатата, бъбреците и тестисите.

– Намалена способност на имунната система да се бори с инфекциите.

– Повишени нива на холестерол и/или риск от затлъстяване.

Според Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), PFAS се намират в стотици продукти,

които използваме всеки ден, включително текстил, почистващи продукти, бои, съдове за готвене и опаковки за храни.

Безопасен за 10-20 минути Междувременно професорът по аналитична химия в EKPA Никос Томаидис, говорейки пред ERT, подчерта, че PFAS са основен глобален проблем, тъй като се използват от десетилетия. „Доказано е, че те се биомагнитират и се озовават в чинията ни.

Те имат отрицателни ефекти върху човешкото здраве,

но и върху екосистемата, но е много трудно да ги заменим, защото имат специални свойства“, каза той, като отбеляза, че използването им е безопасно за 10 до 20 минути.



 Коментари