Защо имунната система изобщо не зависи от приема на витамини

Какво изобщо е имунна система?

Накратко, тя съществува, за да предпази тялото ти от инфекция – нещо много важно, особено през последната година. Имунната система обхваща, органи като кожата, костния мозък, лимфните възли, белите дробове и др.

Защо едни се разболяват, а други са здрави?

Като за начало, имунната система при всички ни е различна. И по-добре. Щяхме да сме изчезнали като вид, ако не бяха. Тук генетиката е важна. Смята се, че около 20-30% от имунната система наследяваш от родителите си. От тук насетне е важно колко са здрави червата ти, до това колко инфекции си преборил. Тежест имат сънят ти, диетата, спортът, мазнините в организма.

Можеш ли да подобриш имунитета си?

Според науката – не. Въпреки, че учените твърдят, че витамин С помага. Според лекарите лесно да се поддържа имунната система с балансирана диета. И не, не трябва да се тъпчеш с хранителни добавки и фреш от портокал. Всичко опира до доброто хранене, здравия сън и спорта. Няма вълшебна съставка, която да не направи непобедима. Искаш да направиш някои промени? Ето на какво да обърнеш внимание.

1. Спи поне по седем часа на нощ

Това може би е най-важният фактор за укрепване на имунната система. Ако сте спали

по шест часа или по-малко за една седмица, сте в пъти по-склонни да се разболеете, от тези, които са спали по 7 часа. Всичко, което правиш, когато си в будно състояние, е да караш тялото да отделя възпалени клетки. Сънят дава почивка от цялото напрежение, не го пренебрегвай.

2. Важно е как реагираш на стреса 

Стресът кара тялото ти да освобождава „хормона на борбата“- кортизол. Когато нивата му са високи, имунната система не е толкова активна, след което тялото използва ресурсите си, за да се готви за „борба“. Да водиш живот без стрес днес, е невъзможно. Но може да усъвършенстваш начина, по който реагираш в стресови институции. Това ще редуцира отделянето на този хормон. И ако си здрав, не се страхувай, какво може да стане. Поеми контрол над мислите си, вместо умът да влиза в омагьосан кръг.

3. Тренирай умно

Тренировките създават възпаления в тялото. Но от добрия вид. Упражненията нарушават нормалното състояние на тялото ти, казва д-р Уери. Но когато изпотяването приключи, тялото се връща към статуквото си, държейки нащрек имунната система. Хората, които тренират повече, могат да развият повече белки кръвни клетки. Но не прекалявайте, твърди се, че прекомерното натоварване води до обратен ефект. Контузиите и целодневната умора са признаци, че не тренираш както трябва.

4. Храни се добре 

Менюто, което позволява на имунната ти система да работи с пълна сила, не се изчерпва с цитруси, боровинки и джинджифил. Вместо да се фокусираш върху суперхраните, най-добрият подход е да се храниш разнообразно. Богатата на различни храни диета помага на тъканите и клетките през целия ви живот. Фибрите са другият важен компонент. Чревният микробиом е ключов за регулирането на имунната система, така че се съсредоточи върху темата за различни видове фибри. Не само плодове и зеленчуци, а и ядки, семена, пълнозърнести храни.

Финал

След като всичко е преминало, имунната система ще продължи поддържането на някои от клетките, които съхраняват като памет конкретната инфекция. Така клетките ще помнят инфекцията, която си прекарал. Всеки път, когато тялото е изправено пред болест, или получаваш ваксина, или организмът ти произвежда подходящо антитяло, така че да се справиш по-добре с инфекцията. Коментари