Киселото зеле – съкровище от витамини през зимата

Лекари и диетолизи са единодушни, че киселото зеле е много полезно заради естествена ферментация, която се получава. Киселото зеле има е с вековна история. Специфичният аромат и вкусът на киселото зеле е познат на много народи – австрийци, румънци, поляци, руснаци и българи. Да не забравяме и традиционното корейско кимчи, придобило популярност в цял свят.

Киселото зеле

е богато на витамини- С,Ka, B6, B12 както и на лактобацили – млечнокисели бактерии, микроелементи, калий, желязно, магнезий и цинк.Киселото зеле е достъпна храна и често използван продукт в много български традиционни рецепти, но диетолозите са категорични, че най-полезно е в суров вид.

Втасването на киселото зеле е процес, при който бактериите на млечната киселина си взаимодействат с въглехидратите на зелето и ги разлагат на млечна и оцетна киселина. Затова зелето се запазва по-дълго време, защото солта и киселината не позволяват да започне процесът на гниене. Самите млечнокисели бактерии имат много здравословни ползи.

Може да се каже, че е полезно е както зелето, така и зелевият сок, който у нас е изпитано средство против махмурлук и лениви черва. Заради високото си съдържание на органични киселини киселото зеле не се препоръчва на хора с болна жлъчка, камъни в бъбреците и високо кръвно.

Къдравият зеленчук втасва по бидони, каци и буркани.

За голяма част от българина това е както ежедневие, толкова и деликатесна храна. Е, има и хора, които не се докосват до тази храна и я определят за гадна, селска и лошо миришеща. И все пак, нека видим кои са ползите от киселото зеле.

11 ползи от киселото зеле

1. Киселото зеле е нискокалорично, но бързозасищащо. В 100 грама има само 30 ккал. Подходящо е при диети, тъй като съдържа тартаронова киселина. Тя възпрепятства качването на килограми и пречи на захарта и другите въглехидрати да се превърнат в мазнини.

2. Киселото зеле се слави като натурална виагра – повишава в пъти сексуалното желание и при мъжете, и при жените.

3. Киселото зеле помага при проблеми със съня, успокоява нервната система, намалява хиперактивността на щитовидната жлеза.

4. Киселото зеле е перфектният чистач на стомаха, предпазва от рак на дебелото черво.

5. Киселото зеле е полезно при киселини в стомаха. 1 чаена лъжица сок преди хранене помага след продължително разтройство – нормализира чревната флора.

6. Приемът на кисело зеле прави косата мека и плътна, а ноктите здрави заради никотиновата киселина, която съдържа.

7.Киселото зеле помага при липса на апетит. Ако приемате по 100 грама зелев сок на ден храносмилателната ви система ще работи безотказно.

8. Киселото зеле повишава имунитета – веднъж или два пъти в седмицата яжте кисело зеле, подправено с олио или зехтин.

9. Киселото зеле действа като антитуморна профилактика – бактериите на млечната киселина активизират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу опасните тумори.

10. Киселото зеле е идеалният чистач на черния дроб. Приемът на кисело зеле почиства от токсини черният дроб и му позволява да работи по-добре.

11.Изключително средство за прочистване на кръвта, подсилване на червените кръвни телца и повишаване на стойностите на хемоглобина.

Ако вече ви иска нещо вкусно може да опитате нашата Чорба от кисело зеле с ориз. Коментари