Интуитивно хранене – ядеш всичко и отслабваш здравословно

Все по-често се говори за вредата от диетите, които се отразяват лошо на психиката, а и на физиката. Все по-голяма популярност набира хармонията във всяка сфера, в това число и интуитивното хранене. Смисълът му е в консумацията на храна, подходяща точно за теб.

От раждането ни е заложен апетит и любопитство към храната. Но навиците, оформени от родителите и културната среда, са по-силни от собствените ни желания.

Същността на тази система е да се възстанови връзката с тялото, да се научим да слушаме сигналите му и така да оформяме дневното си меню.

Принципи на интуитивното хранене

1. Да се откажеш от забрани

Изчисти съзнанието си от класическите твърдения: „Когато вечеряш след шест, задължително ще напълнееш“. „Суровите зеленчуци са полезни, а мазнините и хлябът, не са“. Водейки се по тези теории, принуждаваш мозъка си да работи по определен начин.

Ако дълго време са била на диета, видът „забрана“ предизвиква повишаване на нивото на допамин в кръвта. Само при вида на торта изпитваш огромно удоволствие. И когато не го получаваш, усещаш разочарование. Стареейки се да го избегнеш, мозъкът ти търси варианти да изядеш десерта.

Ако махнеш ограниченията, интересът към „опасните“ висококалорични продукти ще намалее. Но не винаги става въпрос за мимолетно желание. Да предположим, че не си яла нищо 6-7 часа, а в зоната около теб няма „правилна“ храна, тогава опаковка чипс ще качи нивата на захар в кръвта и ще ти върне доброто самочувствие. Понякога такова похапване е просто нужно.

2. Слушайки себе си

Сваляйки от себе си всички забрани, с ИХ ще станеш не всеядна, а преценяваща. За да разпознаеш физиологичните сигнали, трябва да поработиш върху скалата си глад – ситост. Това е инструмент, с помощта на който излизаме от двоичната система „Искам да ям- не искам да ям“. Учим се да определяме нивото на ситост по нов начин:

1 – Прималяване от глад

10 – Чувство на прилошаване и пресищане

Ако не спреш да ядеш след ниво 8, ще започнеш да изпитваш вина и дискомфорт. Веднага след като се наядеш, ставай от масата. И доводи като : „Жал ми е да изхвърлям“ нямат голяма тежест. Това се отнася и за, на пръв поглед рационални съображения, като „Трябва да изям голямата салата, за да не огладнея до вечерта“ – обяснява Светлана Бороникова, автор на книгата „Интуитивното хранене“.

3. Намери вътрешен баланс 

Организмът ни не е автомобил, в който всеки ден трябва да сипваме еднакво количество гориво. Ясно е примерното съотношение на белтъчини, мазнини, въглехидрати, оптимални за дневното хранене на здравия човек. Но и то се променя в зависимост от образа на живот и изразходваната енергия. Важно е човек само да усети колко и каква храна да му трябва. Напълно нормално е, ако след пет поредни здравословни закуски да ти се прииска да хапнеш рано сутрин омлет с бекон, а след три десерта да изпиеш чаша айран.

4. Яденето е в радостта

Не яж това, което не ти харесва, защото е много важно от какви продукти получаваме енергията за живот. Ястието трябва да привлича и с вкус, и с аромат, и външен вид: червено, зелено, топло, люто, солено, хрупкаво. Удоволствието е важна природна съставка на здравословното хранене, без него няма удовлетворение – ти няма да изпиташ психологическо засищане.

Как за започнеш да се храниш интуитивно?

Ако си решила да минеш на режим ИХ, на всеки 1,5-2 часа си задай въпроса: „Не съм ли гладна сега“, препоръчват специалистите. Ако отговориш положително, прецени само леко хапване ли ти трябва или пълноценен прием на храна. Така организмът ще има право на глас. Възможно е отначало да започнеш да ядеш по-често и не това, което си свикнала. Ако по изкуствен начин си сдържала килограмите си на по-ниска стойност, може да качиш 3-4 килограма. Но след това храненето ще стане балансирано и постепенно ще стигнеш своите показатели.

Това е нормален период на рехабилитация и възстановяване на хранителното поведение.

Грижи се в дома ти винаги да има здравословна храна.

Залепи на хладилника списък, в който да записваш какво ти се яде.

Води си дневник на храненето.

Не се притеснявай да ядеш вредни храни, понякога, тялото си знае.

Когато започнеш да се доверяваш на тялото ще видиш как се променя храната ти. Предупреди навреме близките си да те подкрепят, а не да те съблазняват с мекици за закуска и класически тежки вечери. Ако сядаш на масата сама, изключи всички, отвличащи вниманието дейности. В противен случай рискуваш да изядеш повече, гледайки предаване или филм.

Никога не използвай храната като поощрение или наказание

Откажи се от самомотивациите с подобен характер: „Ако мине добре презентацията, в неделя ще ям пържено пиле“. Интуитивното хранене не работи така.

Предимства и недостатъци на ИХ

Плюсовете на ИХ са в това, че то позволява да се погрижиш за себе си спокойно, а не да се стресираш с диета. Уважавай вътрешните си ритми, човек запазва добрата си форма без забрани. Той е емоционално по-щастлив и стабилен, отколкото този, който се ограничава. И зависимостта от определени продукти, които преди са били забранени, изчезва сама.

В същото време има и минуси. Например ще трябва непрекъснато да следиш в хладилника да има изобилие: месо, зеленчуци, сирене, кисело мляко, плодове. Няма да е достатъчно да минеш с каквото има. Не е толкова лесно да се свикне и с това, че ти и другите членове на семейството ядете по различно време. А в работа не винаги ще може да излизаш за обяд, когато ти е удобно. При това и промените, свързани с ИХ са бавни и няма да свалиш десет килограма за две седмици, ще трябва да потърсиш друг начин.

И помни 90% хората, които са били на диета, в следващите 4-5 години си връщат килограмите и отгоре. Коментари