Митове за разделното хранене

Митове за разделното хранене. Отиваш при лекаря, тръшкаш се, че имаш проблем с теглото и той безкомпромисно ти заявява:

„Почвай да ядеш разделно“.

Попадали сте в подобна ситуация, нали? И започва едно бъхтене, за да изпълниш съвета прецизно, защото този метод е много, ама много модерен. Всички последователи на идеята за разделно хранене упорито защитават тезата, че именно разделното хранене им е помогнало да свалят излишните килограми, да изчистят организма и да се почувстват супер добре в собствената си кожа. Звучи доста обещаващо, но пък и доста специалисти са скептици в това отношение и с теория противоположна на тази.

Създателят на теорията за разделното хранене е Хърбърт Шелтън, отдава над 40 години от съзнателния си живот, за да изучи една особена наука оротрофията – науката за правилното хранене.

“Книгата му за разделното хранене“, която става настолно четиво за милиони хора излиза за първи път през 1928 година и се казва “Правилните съчетания на хранителните продукти”

В какво се състои неговата теория за разделното хранене?

Според създателя на тази диета, ако ядем несъчетаеми продукти, организма не може да ги усвои нормално. За всяка храна е необходим определен ензим.

Твърде много специалисти диетолози обаче се обявяват категорично против теорията за разделното хранене. Според тях да се говори за процес на “гниене” в стомаха на човек, който е абсолютно здрав е недопустимо, както твърди Шелтън. Лекарите са убедени, че Шелдън греши като казва, че мазнините и въглехидратите спят в корема като отровен товар, който не би могъл да се разгради нормално.

Шелтън смята още, че хората нямат алергия, тя се появява от това, че не усвояват правилно храната. Науката опровергава и този постулат.

Алергията е изцяло имунно заболяване и няма нищо общо с начина на хранене.

Пак според създателя на разделното хранене, за да се усвоят въглехидратите и мазнините трябва да има алкална среда, а за белтъците обратно добра киселинна среда. Оттук се опитва да докаже, че ако се употребяват едновременно, това ще доведе до гниене и ферментация в стомаха.

И тук пак се намесват специалистите диетолози. Митове за разделното хранене 

Всъщност почти всичко зависи най-вече от количеството поета храна и индивидуалните особености на организма, а не от начина на приемане.

Разделно хранене - ниско въглехиратна диета

Съвременните диетолози са категорични:

“Разделното хранене не е полезно, то дори не е лечебно.

Не се заблуждавайте. Организмът ни няма никакви физиологични обосновки за него. Та самото развитие на човешкия организъм през годините е подготвило биологично нашия хранителния тракт за смесено, не за разделно хранене.

Вижте какво има в природата. Така наречените “чисти” продукти са само сол и захар. Другото е съчетание на белтъци, мазнини, киселини и т.н.”.

Е, част от лекарите не отричат напълно разделното хранене. Или поне не всички.

Донякъде дори поощряват тази теория, когато хората се хранят много и необуздано. Ако те минат на разделно хранене, ще се сяда на масата по-често и с по-малки количества и така просто не си позволяваме да преяждаме, защото тъпченето е много по-вредно от “несъчетаемите” продукти. Коментари