Как да изберем противозачатъчни според възрастта?

Как да изберем противозачатъчни според възрастта?

Противозачатъчните предпазват от непланирана бременност, контролират месечния цикъл на жените и намаляват усещанията от неприятния предменструален синдром.

Контрацептивите съдържат синтетични хормони, затова се изписват от лекар и се приемат строго индивидуално. Подходящият за една жена, може да се окаже опасен за а друга, коментира д-р Пати Дж. Рос, професор по акушерство, гинекология в медицинския факултет в Хюстън.

Каква контрацепция да избера? Този въпрос са го задавали хиляди жени и отговорът никога не е бил еднозначен. Според медиците всичко зависи от възрастта и физиологичното състояние на организма.

Най-добрият избор е този, направен след щателен преглед при гинеколог. Само лекар може да прецени кое е най-ефективното и безопасно средство за всеки отделен случай. Никога не взимайте сама решения, от това може да зависи здравето ви, а понякога и живота.

Лекарите са категорични, че от първостепенно значение, когато се определя метода за предпазване от нежелана бременност е възрастта при жените. Затова и разделят жените на възрастовите групи и според това препоръчват съответните видове контрацепция.

Възраст – до 19 години – кои противозачатъчни са препоръчителни

В тази възраст лекарите препоръчват хормоналните противозачатъчни хапчета. Те обаче могат да се вземат едва 2 години след настъпването на първата менструацията. Не се препоръчват на момичета, които още не са имали цикъл.

Важно!
Хормоналните таблетки не се препоръчват при проблеми с теглото, сърдечни проблеми, и диабет.

От здравната организация препоръчват на момичетата до 19 години да ползват комбинирани противозачатъчни хапчета. Те оказват по-малко влияние на женския организъм и не влияят на цикъла.

Възраст – 19 – 35 години – кои противозачатъчни са препоръчителни

Това са годините, в които всички противозачатъчни методи са подходящи. Като цяло проучванията, проведени от Световната здравна организация, сочат, че като честота на използване, вътрематочните средства водят класацията. Вътрематочните средства са сравнително евтини и не се изисква непрекъснат самоконтрол.

Широко застъпена в този възрастов период е и хормоналната контрацепция. Хапчетат се изписват и на жени, които имат нарушения в менструалния цикъл. Влияят добре при жени се проблеми при забременяване и ендометриоза.

Като най-безопасни в тази възраст се препоръчват ниско дозираните комбинирани препарати.

Възраст – 35 – 45 години – кои противозачатъчни са препоръчителни

На Жените в тази възраст се препоръчват поставяне на вътрематочните средства против нежелана бременност.

Внимание!
Те обаче са противопоказни, ако има налице проблеми като : заболявания на шийката и тялото на матката (ерозия, миома и др.).

При избор наа хормонални методи за контрацепция се взима предвид наличие на ендокринни заболявания, затлъстяване, тотюнопушене и други негативни фактори.

В тази възраст лекарите препоръчват комбинираните противозачатъчни средства от последно поколение.

За жени между 35-45 години се препоръчват още и хормоналните средства, които се въвеждат под кожата с помощта на инжекция. Вътремускулното въвеждане (веднъж на 3 месеца) и въвеждането под кожата (веднъж на 3-5 месеца) не изисква такъв самоконтрол колкото ежедневното приемане на хапчета в определен час.

Има и друг вариант за предпазване от нежелана бременност и това е хирургичната стерилизация. Когато се направи тази операция на практика е невъзможно да се възстанови детеродната функция. Операцията е ендоскопска и не е много по-сложна от аборта.

Възраст 45+ – кои противозачатъчни са препоръчителни

Около и след 45-години при жените настъпва менопаузата. Но има и жени, които все още имат редовната менструация и съответно необходимост от предпазни средства. Трудността при избора им се обуславя от поредица рискови фактори, като затлъстяване, тотюнопушене, съпътстващи заболявания и други.

След 45 години вътрематочните средства не се препоръчват поради възможност от развитие на различни заболявания – миома на матката, патологични изменения на шийката й и т.н.

Лекарите съветват жените след 45 да се доверят на хормонална контрацепция. Тя се отличава с висока ефективност и с редица лечебните свойства, които успешно повлияват някои гинекологични заболявания. Жените, които използват хормонални таблетки са застрашени в по-малка степен от рак на яйчниците и на матката, както и от остеопороза.

Важно!
Комбинираните хормонални таблетки не се препоръчват на жени пушачки, след прекаран инфаркт, инсулт, тежка форма на захарен диабет, проблеми с черния дроб и др. По-малко странични ефекти имат ниско дозираните препарати от последно поколение

След 45 години един от препоръчваните методи е въвеждане на противозачатъчни препарати под кожата и чрез инжекция. След 45 годишна възраст може да се подложите и на хирургичната стерилизация.

Никога не решавайте на своя глава кой е най-подходящият метод за предпазване от нежелана бременност. Всички противозачатъчни се отпускат само по лекарско предписание. Коментари