Как да опазим зъбите здрави – митове и реалност

Чаровната усмивка и белите зъби са задължителен елемент от женската красота и обаяние. Те привличат погледите върху лицето ни, но също така отразяват цялостното състояние на организма. Сега ще се опитаме да развенчаем някои митове относно денталната хигиена.

Мит №1 – Пастите задължително трябва да са скъпи

Не, това не е необходимо. важно е да са подходящи и да са препоръчани от твоя зъболекар според състоянието и нуждите на зъбите и венците ти.

Мит №2- Избелването е вредно, то поврежда емайла

Това твърдение е невярно. Избелването, което се предлага в повечето дентални клиники е безопасна и ефективна процедура. Само за час зъбите стават значително по-бели. Обширни проучвания и изследвания сочат, че избелването на зъби под наблюдението на специалист стоматолог е безопасно. В действителност много зъболекари определят избелването като най-безвредната козметична процедура..

Мит №3 – Фасетите се превърнаха в моден аксесоар

Не, фасетите са най-съвременният начин да се постигне нов, различен дизайн на усмивката, и то бързо и естетично. Чрез тях се коригират различни състояния в зъбните редици – диастеми, треми или други дефекти във формата и големината на зъбите. те са безметални и така се постига много висока естетика, защото светлината преминава през тях като през естествените зъби. Това е много важно, защото ги прави естествени и витални.

Мит №4 – Имплантите са много скъпи и не всеки ги понася

Имплантът са най-правилният избор за лечение пир загуба на един или повече зъби. най.ценното е, че не са налага да се пилят двата съседни на болния зъб, за да се постави мост. Цената на импланта е приблизително колкото цената на един хубав тричленен мост. Трябва да се има предвид, че имплантите не са подходящи при деца, хора на бифосфатни и лъчелечение, некомпенсиран диабет, както и при хора с психични увреждания.

Мит №5 – Проблемните зъби не са въпрос на лична хигиена, а на ген

Истината е, че са комбинация и от двете, защото колкото и здрави да са зъбите, които са унаследени, ако не се поддържа добра орална хигиена, то няма как да има здрава и красива усмивка. Необходимо е поне 2 пъти наден, сутрин и вечер, да се мият зъбите с хубава и правилна техника на изчеткване, за да бъдат максимално добре почистени. Допълнителните средства за поддържане са води, конци, интрадентални четки, интраорален душ. но най- важното е посещението при зъболекаря на всеки 6 месеца, за да се прави диагностика и да получиш съвет за техниката на почистване.

Мит №6- Млечните зъби при децата не се лекуват

Това не е вярно. детето трябва да посещава своя зъболекар и своевременно да се лекуват всички развалени зъби, защото техните усложнения може ад доведат до по-сериозни последици. От голямо значение е профилактиката. Желателно е бебето да посети детски зъболекар още през първите месеци след появата на първите зъби и да получи предписания за профилактика и хранене. Коментари