Как да се избавим от акнето?

Акнето е неприятен кожен проблем, който засяга стотици хора. Често си задаваме въпроса какви са причините за появата му. Заболяване ли е или е причинено от незнание и лоша хигиена?

Нека да се спрем на най-популярните методи за лечение и причините за възникването му. Акнето всъщност е заболяване на кожата на лицето и гърба и се появява се най-вече през пубертета. При акнето има специфично възпаление на костно-мастния мехур от дермата.

Виновниците появата на акне са или бактериална инфекция, или някакъв хормонален дисбаланс, анамнеза за космено-мастни фоликулити при бръснене и други.

През пубертета много младежи страдат от акне. Доказано е, както споменахме, че то е проява на хормонален дисбаланс, който обикновено настъпва при навлизане във възрастта на полово съзряване. Младежите имат завишени нива на андрогени и естрогени. Те пък от своя страна предизвикват завишено отделяне на себум от мастните клетки. Резултатът е налице, появяват се ситни пъпчици, които са разположени на много близко разстояние, а това науката го определя като акне.

Акнето влияе върху психиката на младите хора. Хората със силно изразен проблем имат ниско самочувствие, срамуват се, неуверени. Това е и сериозна предпоставка за липсата на комуникация и социализация с околните. Те се затварят и често изпадат в депресия, защото се чувстват грозни и не харесвани.

Клиничната картина е характерна и ясно изразена

Появяват се много ситни пъпчици, които в началото имат червеникав цвят. След ден два пустулите се изпълват с гной, която се отделя от повърхността на кожата. Акнето може да се прояви и чрез комедони, които са така наречените „черни точки“.

В допълнение може да се каже, че се срещат и келоиди, които да са над или под нивото на кожата. Към симптоматичния комплекс на акне се среща болка, сърбеж и поява на кожен дискомфорт.

Лечението на акнето не е лесно, но пък има много специални терапевтични програми. Те се изменят непрекъснато. На пазара се появяват нови медикаменти, които имат по-много по-агресивно и категорично действие. В дерматологията се извършва и физиолечение, много добра терапия за акне.

Как да премахнем акнето

Всяко лечение на акне е индивидуално. Най-важно е какво ще предпише дерматолога. За лечение се прилагат най-различни средства – кремове, лосиони, антисептици, антибиотици, витамини. Антибиотикът от групата на макролидите – например тетрациклин е най-изписваният препарата за лечение. Витамин А и витамин В-комплекс също добре повлияват на акнето. В последно време нашумя препаратът изотретиноин, известен в Европа като Роаккутан.

Акне се лекува и с лазерната фототерапия. Ако искате да постигнете обаче траен успех трябва да се приложат поне 10 до 12 терапевтични курса, веднъж или два пъти седмично.

Ако акнето е било дългогодишно и тежко изразено със сигурност остават много категорични белези на местата с по-усложнени и големи пустули. Съвременната медицина предлага лечение с въгледвуокисен лазер и белези се премахват много успешно.

Химичният пилинг същ е добре познат метод за борба с акнето. С него се постига траен резултат, особено при агресивно младежко акне.

Хубаво е да се знае, че не бива да се подлагаме на самолечение и да ползваме всички известни продукти на пазара срещу акне. Преди всичко е необходима задължителна консулутация с дерматолог. Нека той да прецени коя терапия и кои продукти са най-подходящи за вас и вашето лечение. Коментари