Как бързо и лесно да се справим със стомашните киселини?

Вижте списък с полезни съвети за справяне с неприятното усещане на парене и киселини.

Киселините и усещането за парене са чести симптоми, показващи проблеми със стомаха, хранопровода и устната кухина. Често лекарите използват термина ГЕРБ (гастро-езофагеална рефлуксна болест). ГЕРБ се дължи на връщането на стомашно съдържимо в обратна посока към хранопровода. Най-честата причина за това е неправилно отпускане (релаксация) на мускулите в долната част на хранопровода, водещо до по-лесно връщане на храна и храносмилателни сокове.

Често хората използват лекарства, без да търсят лекарска помощ. Голямо разнообразие от медикаменти е достъпно в аптеките и без специална рецепта. Но тук ние няма да се спираме на лекарства. Ще обърнем внимание на немедикаментозни методи за контрол на киселините. Ето някои лесни за приложение съвети, които ще доведат до бързо подобрение.

Вечеряйте рано.

Никога не си лягайте с пълен стомах, защото това ще засили оплакванията през нощта. Симптомите се засилват в легнало положение. По тази причина е необходимо да не приемате храна поне 2-3 часа преди сън. Така храносмилателната система ще има време да обработи храната и да я усвои в тънките черва. Храненето точно преди сън е изключително честа причина за нощни оплаквания.

Не преяждайте.

Променете хранителния си график и ще усетите бързо подобрение. Често хората се хранят безразборно, обикновено „на крак“ и бързайки към поредната задача. Заменете огромните порции с малки, но чести хранения.

Хранете се бавно.

Това е изключително важен съвет. За правилното усвояване на храната е нужно време. Дъвчете по-дъгло и продължително, за да помогнете на стомаха „да си свърши работата“.

Носете удобни дрехи.

Това се отнася най-вече за жените, особено тези носещи прилепнали дрехи, за да изглеждат по-атрактивни. Стегнатите дрехи притискат коремната област и създават условия за повишено налягане в стомаха и съответно връщане на киселини.

Избягвайте провокиращите храни.

Такива са: лук, люти чушки, шоколад, цитрусови плодове и сокове, домати, пържени храни, както и напитки, съдържащи кофеин. Водете си дневник, в който да отразявате кои храни ви причиняват киселини и след това ги избягвайте. Това е по-лесно, отколкото изглежда. Има специални мобилни приложения точно за тази цел.

Свалете няколко килограма.

Наднорменото тегло е рисков фактор за поява на киселини и парене. Отново механизмът е свързан с повишено коремно налягане и по-лесно връщане на стомашните сокове към хранопровода.

Спрете цигарите.

Никотинът, който е основна съставка на тютюна, може да релаксира мускулите в края на хранопровода и по този начин да засили вашите оплаквания. Тези мускули в хранопровода се наричат сфинктери (кръгли мускули). Отпускането на долния сфинктер провокира епизодите на парене.

Ограничете алкохола.

За съжаление, алкохолът също засилва киселините. Затова, поне временно, се опитайте да ограничите неговата консумация.

Спете „на високо“.

Ако оплакванията от киселини се засилват в легнало положение, то поставете няколко възглавници под главата през нощта. По този начин връщането на киселините към устната кухина е по-трудно.

Ако въпреки прилагането на тези прости съвети, продължавате да имате оплаквания, то е време да се консултирате с лекар. Лекарствата срещу киселини са няколко групи и единствено гастроентеролог може да прецени кой медикамент е подходящ за вас.

За още полезни съвети, свързани с коремни оплаквания, посетете страницата gastrolekar.com Коментари