Как да укротим глада си?

Дори и на най-върлите привърженици на здравословното хранене им се случва така да озвереят от глад, че да съгрешат с някой мазен хамбургер или висококалорична торта.

Здравословно хранене е нещо, към което почти всеки от нас се стреми, но рядко спазва. Има моменти, в които искаме да хапнем нещо вкусно и калорично, без ограничения. А най-податливи на изкушението ставаме, когато пристъпът на глад не може да се контролира.

Можем ли да излъжем глада? Разбира се, че можем, стига да положим малко повече усилия в тази посока и да поработим над волята си.

Затова ще ви помогнем с няколко полезни трика. Така без проблем ще се справите в някои напрегнати ситуации на зверски глад. Ето и хитринките, с чиято помощ може да залъжете глада си:

1. Пробвайте с разходка

Последните проучвания показват, че една 15-минутна разходка намалява в пъти риска да прегрешите с някоя калорична и вредна храна. Умерената физическа активност също помага да се регулира необуздания прием на храна.

2. Пийнете чай от джинджифил

Джинджифиловият чай е ваш ценен помощник и не само защото е изключително полезен,а защото потиска центъра на глада и помага да превъзмогнете желанието си да се натъпчете с нещо сладко.

3. Пийнете чаша вода

Ако нямате чай от джинджифил, пробвайте да озаптите глада си само с вода. Според диетолозите хората често бъркат жаждата с глад, особено в моменти, когато тялото им е силно дехидратирано. Чаша вода може да се окаже достатъчна уталожи вашият глад.

4. Представете си, че хапвате това, което ви изкушава

Доста странно, но не ви пречи да опитате. Като цяло подобни представи усилват желанието да си вземете от забранената храна, която толкова ви се хапва. Според новите изследвания точно мисловният образ в главата ще успее да укроти вашите страсти. Е, ние сме малко резервирани към този метод.

5. Помиришете цвят от жасмин

Купете си аромат от жасмин и си го носете в чантата. Според австралийски лекари този аромат притъпява глада ви.

6. Подременете малко

Лекарите от дълги години се опитват да убедят пациентите си, че една от причините за затлъстяването се дължи именно на достатъчно сън. Хората, които хронично не си доспиват са по-лесно податливи на глада си. И ако все пак усетите, че много ви се дояло нещо вредно, легнете и подремнете дори да е само за десетина минути. Ако сте в офиса, просто се отпуснете на облегалката със затворени очи.

7. Хапнете фибри и протеини

Те със сигурност ще ви помогнат да се чувствате заситени за по-дълго време. Фибрите и протеините се преработват по-бавно от организма. Хапването на шепа сурови ядки е чудесна идея, която ще ви засити и ще притъпи повика за нещо калорично и нездравословно. Коментари