Как да защитим ставите от износване?

Травмите и неправилната стойка, са често срещано явление при ученици и хора, работещи на бюро. Лошата ергономика на работното място, обездвижването, пренатоварването, наднорменото тегло, са основните фактори, които оказват влияние върху здравето на опорно – двигателния ни апарат. Ето и най-често срещаните случаи, които издават за проблем със ставите.

Какво влияние оказва студът върху костната и опорно – двигателната система?

Съществува нагласа, че студът влияе негативно върху костната и опорно -двигателната системи, но това не е точно така. Всъщност не студът, а резките промени във времето – от топло към студено и обратно, засягат хората с хронични страдания на опорно- двигателния апарат.

Силно влияние оказват още влажността на въздуха и начинът на живот. Затова проблемите за хората с артритни и артрозни заболявания се задълбочават не толкова през зимата, колкото в преходните сезони – пролет и есен. Основната негативна промяна през студения сезон е застояването. По-слаба та двигателна активност е предпоставка за усещане и скованост.

Как да постъпим, ако поради една или друга причина, получим травма, вследствие на падане?

Естествено, да потърсим лекарска помощ. Основните правила, които пострадалият трябва да спазва, докато стигне до спешния ортопедичен кабинет, е да пази максимално травмирания крайник. При възможност да се наложи лед в областта на травмата. Правилото в такива случаи да се ползва щадяш транспорт, а не бърз транспорт. Това е и основното правило при транспортиране на пострадали от планината.

За пациенти с травми на опорно- двигателния апарат обикновено е важно, да бъдат транспортирани с възможно най-малък стрес и натоварване до лечебното заведение, отколкото това да се случи по най-бързия начин.

Какво да правят хората, които страдат от обостряне на хронично ставните болки през есенно – зимния сезон?

На първо място, ако става дума за осезаемо влошаване, е добре да се посъветва с проследяващия го специалист. Той може да предложи мерки, съобразени с индивидуалното състояние на пациента и конкретното му заболяване – медикаменти, физиотерапия, специфичен режим и други.

Факторите, които оказват влияние върху ставния апарат са много. Как да вземем превантивни мерки и да ги ограничим?

Основните фактори, които оказват влияние върху здравето на опорно- двигателния апарат са травмите, неправилната стойка, лошата ергономика на работното място, пренатоварване, наднормено тегло и др.

В този смисъл превенцията изисква да имаме добра двигателна активност, без да претоварваме ставите, да се опитваме да имаме и добър контрол над теглото. За хората, които работят на компютър – да правят чести почивки, да организират по-внимателно работното си място, така че то да не уврежда допълнително стойката им. Обездвижването е по-вредно за ставите от свръхактивното движение, но най-добре е да се намери баланс между двете.

Може ли да неутрализираме неприятните последствия от ставните неразположения с прием на хранителни добавки?

Да, хранителните добавки са идеален вариант за нормална поддръжка на ставите. Но приемът задължително се консултира с лекар, за да се избере най-подходящата хранителна добавка. Добавките помагат за намаляване на ставните болки, причинени от остеоартрит. Някои съдържат колаген, който забавя секрецията на хрущялоразрушаващите ензими и стимулира възстановяването на хрущяла. Глюкозаминът стимулира производството на колаген.

Какво лечение се препоръчва на пациенти, които страдат от остри ставни болки и усещане за скованост? 

Има различни заболявания, които могат да предизвикат такива оплаквания. Лечението обикновено е медикаментозно, включва и добавки, но те могат да бъдат различни, в зависимост от причината. Моят съвет към хора с подобни проблеми, е да потърсят специалист. Коментари