Как, колко и кога точно трябва да се пие вода?

Как и кога да пием вода? Този въпрос за мнозина е по-скоро смешен, но се оказва, че приемът на вода си е цяло изкуство и правилното й усвояване от организма има редица предимства.

Приемът на ценната течност е сред първите умения, които изобщо усвояваме, появявайки се на този свят. И въпреки това се оказва, че голяма част от хората в зряла възраст не са постигнали синхрона между пиенето на вода и нейното пълноценно усвояване от организма.

Със сигурност сте чели статии или поне сте чували за правилото: Пийте 8 чаши вода на ден, за да сте здрави?

Едва ли сте се замисляли, кога как и по какъв начин да ги приемате тези 8 чаши и всъщност необходимо ли е всеки от нас да пие точно толкова вода, колкото е указано в повечето здравословни режими, препоръчани от диетолози и фитнес инструктори.

Ето и няколко полезни съвета в тази насока:

Чаша вода след ставане от сън

Чаша хладка вода, приета след събуждане, помага на организма да се активизира. Водата действа като мощен хидратант за тялото, което се е обезводнило по време на нощния сън. Приемът на вода на гладно стимулира метаболизма и задейства на пълни обороти работния процес на всички вътрешни органи.

Допълнителен плюс е, че с пиейки вода преди да хапнете каквато и да е било, вие се прочиствате от натрупаните токсини.

Преди хранене

Голяма част от хората имат вреден навик – да приемат големи количества вода по време на самото хранене, като смятат, че така храната се усвоява по-лесно. Точно обратното. Това твърдение е неправилно и ефект е трагичен – коремът се подува, а храносмилателните сокове и ензимите, които отговарят за по-бързото смилане на поетата храна, се разреждат.

Как е правилно? Правилното време за прием на вода е поне половин час преди да седнете на масата. Така давате правилен сигнал на стомаха да се активизира и подпомогне храносмилането.

Истина е, че 30 минути преди хранене, ако приемете вода сте в състояние дори да редуцирате част от натрупаните килограми. Приемът на вода преди хапване намалява многократно апетита и не изпитваме вълчи глад след това. Учени от университета в Бирмингам установили, че пиенето на между 250 и 500 мл вода преди трите основни хранения способства за намаляване на теглото с до 4,8 кг за 12 седмици.

Прием на вода поне час след хранене

Най-неподходящият момент за прием на вода е веднага след хранене. Най-правилният момент да утолите жаждата, е поне час, след като сте приключили с обяда или вечерята. . Така ще помогнете на организма да усвои хранителните вещества по-добре.

Пиене на вода преди и по време на тренировка

Всеки, който спортува е усещал живителната сила на водата по време на тренировка. водата има силата да оптимизирането горенето на мазнини.

Фитнес-инструкторите обаче ни напомнят, че течностите имат нужда от около час поне, за да достигнат до мускулите.

И затова препоръчват пиенето на вода поне час преди да започнете тренировката.

Може да се приема вода и докато тренирате, като е важно да следвате правилото на големите глътки – 120-130 мл при жените и 150-180 мл при мъжете.

Преди лягане

Може би час преди да заспите е добре да изпиете още една чаша вода. Докато почивате, тялото ви губи определено количество течности. Чашата вода в този случай само ще му съдейства да предотврати тази загуба и ще подпомогне възстановяването на клетките по време на нощния сън.

Чаша вода на една ръка разстояние

Ако изпитвате жажда, това е сигурен знак, че вече сте закъснели с приема на вода. Тялото понякога губи флуидите си толкова бързо, че информацията не може да стигне веднага до мозъка.

Ако мозъкът е реагирал и ви дава сигнал за жажда, това означава, че в тялото има силен недостиг на вода. Опитайте се никога да не оставате жадни.

Лесно може да се постигне с един малък трик – винаги да имате бутилка вода на достъпно място. Когато водата е пред вас, без дори да се усетите ще посягате към нея през целия ден и така всъщност ще поддържате водния баланс в организма си.

Сигнали за обезводняване

Освен жаждата има и други сериозни сигнали, които показват по-сериозна липса на вода в организма. .

На първо място това е цветът на урината. Ако тя е бистра и прозрачна, то толкова по-хидратиран е организмът. По-тъмният ѝ цвят е сигнал, че трябва да приемате повече вода. Напуканите устни и сухотата в устата са друг важен сигнал, на който трябва да обърнете сериозно внимание.

Пийте вода на малки глътки

Без значение колко е топло и задушно навън и колко сте изморени от тренировката, избягвайте да се набълбукате с много вода наведнъж. С бързия прием на вода ще поемете и въздух заедно с течността и стомахът ще се подуе. Друга важна подробност е, че приетото голямото количество вода не може да бъде пълноценно абсорбирано и част от нея просто преминава през тялото.

Вода на стайна температура

Ледената вода е враг на храносмилането, въпреки че освежава в летните горещини. Тя забавя храносмилането в пъти, така че най-добре е да пиете вода на стайна температура.

Наистина ли точно по 8 чаши?

Всъщност така тиражираното правило за осемте чаши вода на ден, не е универсално. Всеки организъм е различен и има различни нужди.

Но ако се придържате поне малко към посочените по-горе съвети, без съмнение ще набавите достатъчно количество вода. Така тялото ще е добре хидратирано, метаболизмът – засилен, а горенето на мазнини – активизирано.

Ето колко точно вода на ден трябва да приемате спрямо теглото си. В първата колона са показани килограмите, а във втората – количеството вода. За ваше улеснение количеството вода е измерено и в чаши от по 0,250 литра.

9 кг – 0,25 литра, или 1 чаша

18 кг – 0,50 литра, или 2 чаши

27 кг – 0,75 литра, или 3 чаши

36 кг – 1,00 литра, или 4 чаши

45 кг – 1,25 литра, или 5 чаши

54 кг – 1,50 литра, или 6 чаши

63 кг – 1,75 литра, или 7 чаши

72 кг – 2,00 литра, или 8 чаши

81 кг – 2,25 литра, или 9 чаши

90 кг – 2,50 литра, или 10 чаши

99 кг – 2,75 литра, или 11 чаши

108 кг – 3,00 литра, или 12 чаши

117 кг – 3,25 литра, или 13 чаши

126 кг – 3,50 литра, или 14 чаши

135 кг – 3,75 литра, или 15 чаши

144 кг – 4,00 литра, или 16 чаши

Когато говорим за вода, това означава вода, а не чай, сок, кафе…Коментари

Благодаря за статията. Много ми хареса….

Много добра статия,само с една добавка – 30мл вода на 1кг телесна маса ..

Точно така….плюс 3гр.хималайска сол.От 10 год.го правя и нямам проблеми с оп/двг апарат…

mnogo polezna informaciq,blagodarq!

Не е добре да пием повече от 2-4 глътки наведнъж. Изчакваме поне 10-15 минути и след това – пак. Има достатъчно време през деня, ще изпием всичака потребна вода. Има разлика дали пием вода за да се отървем от нежелано състояние или вече сме доста попрочистени, не приемаме месо, (нито „пилешко“), нито млечни произведения, пресолено… и пием вода…