Колко пъти на ден е нормално да уринираме и защо?

Дори и да нямате проблеми с уринирането е хубаво да знаете ориентировъчно колко пъти на ден възрастният е нормално да уринира и дали има някакви норми за обема урина, който се произвежда от тялото.

Количеството произведена урина и честотата на уриниране се влияят от много фактори, пише Medical News Today.

Нека да се занимаем с въпросите на уринирането. Ето малко предистория

От уроците по биология вероятно знаете, че урината е течност, която съдържа вещества, изразходвани от тялото. Тя се произвежда от бъбреците, оттича надолу по уретерите в пикочния мехур и излиза навън през уретрата. Ако човек е здрав, той пикае без усилие и не изпитва болка или дискомфорт.

Ако обаче има болка, когато ходите по малка нужда или полагате усилия, най-вероятно в отделителната система протича възпалителен процес и е необходимо да посетите лекар. Когато тялото е болно, лекарствата и чуждите вещества също се отделят от урината. Количеството урина, което тялото на здравия човек отделя на ден – 800-1500 мл.

Този показател се променя в зависимост от възрастта и начина на живот. Между другото, обемът на отделената урина на ден, се нарича дневна диуреза. Здравият възрастен човек уринира 4-7 пъти на ден и не повече от 1 път на нощ, а нощната и дневната диуреза се корелират като 1 до 3 или 1 до 4. За едно уриниране човек отделя 200-300 ml урина, но понякога е 600 ml, например сутрин. Ако тялото е отделило повече от 2000 ml или по-малко от 200 ml на ден, това е сериозна причина да се консултирате с лекар. Количеството произведена урина зависи от следните фактори:

1. Възраст.

С напредването на възрастта много хора уринират по-често, особено през нощта. Ако обаче сте на възраст над 60 години и уринирате повече от 2 пъти през нощта, консултирайте се с Вашия лекар.

2. Размерът

на пикочния мехур. Оказва влияние, но не представлява пряка опасност, ако няма инфекция.

3. Количеството

течност, което пиете. Колкото повече течности пиете, толкова по-често ще уринирате.

4. Видът

течност, която пиете. Например алкохолът и кофеинът могат да увеличат производството на урина. Кофеинът се съдържа в кафето, колата, енергийни напитки, горещ шоколад и чай.

5. Някои заболявания и техните симптоми

Например, диабетът и инфекциите на пикочните пътища увеличават честотата на уриниране, докато диарията, изпотяването и подуването намаляват.

6. Прием на определени лекарства, като диуретици.

Тези лекарства намаляват количеството течност в кръвта, като го насочват към бъбреците. Диуретиците се предписват при високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и бъбречни проблеми.

7. Ако сте болни, трябва да следите водния си баланс.

Това е съотношението между количеството течност, което пиете, и количеството отделена урина на ден. Ако количеството течност, което пиете, е повече от количеството отделена урина, тогава се развива оток. Този ефект се нарича отрицателна диуреза. Ако количеството течност, което пиете, е по-малко от количеството отделена урина, то тялото ви страда от диуретичен ефект поради някои лекарства или, например, чай. Такава диуреза се нарича положителна.

8. По време на бременност количеството произведена урина се увеличава.

И това е нормално, тъй като в тялото на жената настъпват хормонални промени.

9. Твърде честите или редки позиви за уриниране показват развитие на сериозно

заболяване, особено със следните симптоми: болки в гърба; кръв в урината; мътна или безцветна урина; затруднено уриниране; висока температура; неволен поток на урина между посещенията на тоалетната; болка при уриниране; силна миризма на урина.

Ако имате един от тези симптоми, побързайте да посетите лекар. Но помнете: често уриниране не изисква лечение, ако сте здрави.

Ето няколко съвета как да управлявате честотата на уриниране и да поддържате пикочо-половите си органи здрави:

1. Пийте по-малко или изобщо избягвайте кола, кафе и алкохол.

2. Пийте 8 чаши вода дневно.

3. Изпразнете пикочния мехур преди и след полов акт.

4. Избършете се старателно след използване на тоалетната.

5. Включете в диетата храни, които съдържат пробиотици: кисело мляко, кефир и др. Пробиотиците подпомагат здравето на гениталиите и пикочните пътища.

6. Не използвайте козметика със силен аромат в областта на гениталиите.

7. Носете памучно бельо и широки дрехи, за да не се раздразните или да не развиете инфекции.

8. Правете упражнения на Кегел за укрепване на слабите тазови мускули.

9. Следете теглото си, за да избегнете допълнителен натиск върху тазовите мускули и пикочния мехур.

10. Спазвайте правилата за лична хигиена.

P.S. Чудили ли сте се някога колко често се пикаете? Коментари