Комбуча – една напитка с уникални свойства!

Някой да е чувал за напитката комбуча и изобщо знаете ли ли какво е това? Тази нетрадиционна за България напитка, идва от Китай, преди хилядолетия. Не напразно е наречена “вълшебният еликсир на дълголетието”. Комбучата се има уникална история и се използва повече от три хиляди години.

Според съвременните изследвания, ползата от пиенето на комбуча надминава и най-големите очаквания. Напитката не само намалява опасността от развитие на рак, но и го предотвратява. Полезна е при артрит и почти всички дегенеративни заболявания.

Нека да поясним за незнаещите какво представлява Комбуча.

Това всъщност е чай със захар, който се приготвя от специална ферментирала китайска гъба. Точно тази гъба прави вкуса на чая не само уникален, но и изключително свеж. Още в началото на 20 век са направени задълбочени проучвания в Русия и Германия. Учените съответно коментират здравните ползи на комбучата и най-вече определят пиенето й като спирачка на ”рака”. В търсенето на лек за рака, руските учени твърдят, че някои райони в Русия са със завишен “имунитет” срещу рак, защото пият повече от другите селища комбуча или както те го наричат “квас” .

Учените от Германия също не жалят средства и усилия и продължават да изследват чудодейната напитка. Бързо комбуча стига и до Америка, където има голям брой последователи.

Чай от гъба комбуча рецепта

Несъмнените ползите от особената напитка – Комбуча? Огромни!

1.Изчистване на организма.
Детоксинацията а е особено полезна за здравето, най-вече за черния дроб. Той се явява една добре смазана приспивателна станция на тялото и ако това не се случва, може да доведе до изключително неприятни проблеми, от здравословен характер. Детоксикацията или изчистването на организма е важна за и при превенцията на рака, твърдят учени. В този план Комбуча е изключително наситена на ензими и полезни бактериални киселини, които тялото ползва, когато се противопоставя на вредните агенти.

2.Напитката е изключително богата на глюкарова киселина.

Лекарите, твърдят че точно тази киселина е включена в борбата с туморните заболявания. Руският писател Солженицин категорично твърди, че точно тази напитка е успяла да излекува рака на стомаха, който той развил, когато го заточили в руските трудови лагери през комунистическия период.

3.И още една известна личност твърди, че се е излекувал от рак.

Това е президентът на Америка Роналд Рейгън. Той също спира развитието на рака си, който му е открит през 1987 година, като пие непрекъснато комбуча. Рейгън умира през 2004 година и то, вижте – от старост, не от рак!

4.Комбуча усилва разграждането на храната и подсилва здравето на червата.

Гъбата, която е ферментирала по- естествен начин, прави чаят естествен и мощен природен пробиотик. Чаят от комбуча не само подобрява храносмилането, но е първенец в борбата със свръхрастежа на кандида. Важно е да се каже, че подобрява също умствения потенциал, устойчивостта, настроението. Признаците на депресия, страх и безпокойство също се повлияват от него.

5.Повишава имунитета

Комбуча е изключително силен анти-оксидант, което от своя страна подсилва имунната система и прави организма устойчив на инфекции. Пийте комбуча, за да сте здрави.

Състав на гъбата-майка:

Дрожди: Schizosaccharomyces Pombe (основно), Saccharomyces Ludwigii, Тorula utilis, Аpiculatus, Pichia fermentans, Mycoderma.
Бактерии: Acetobacteria xylinum, Gluconobacter bluconicum, Acetobacter xylinioides, Acetobacter aceti/ketogenum/ pasteurianum.

Състав в напитката:

Органични киселини: глюкоронова киселина (за наличието й все още се води спор), глюкорова, млечна, оцетна, ябълчена, танинова, оксалова§усинова киселина

Витамини: витамин C, витамин B1 (тиамин), витамин B2 (рибофлавин), витамин B3 (ниацин), B6 (пиридоксин), витамин B9 (фолиева киселина, витамин B12 (кобаламин)
Ензими: бромелаин, папаин
Бета-глюкани

Препоръчителна дневна доза:

Най-добре е да започнете с около ¼ до ½ ч.ч. на ден, като постепенно увеличавате количеството. В страни, където традиционно се пие комбуча, дозата стига до около 300-400 ml. Ако усетите надигаща се настинка, може да изпиете 2 до 3 ч.ч. – това ще пресече развитието й. Коментари