Доматите – полза, лечебни свойства и противопоказания

Доматът, какво знаем за него? В допълнение към необичайния си, но така добре познат вкус, доматът е известен с огромното количество витамини, киселини, минерали и полезни елементи, които съдържа. Понякога ни е трудно да разберем как така един нищо и никакъв домат може да комбинира толкова много съединения.

Доматите са мощен антиоксидант

Съдържащият се в в състава на домата ликопен/ естествен пигмент, на него се дължи наситеният червен цвят/,е доста мощен антиоксидант. Помага при лечението на много заболявания. Това означава, че ако ядете по един домат на ден ще намалите риска от заболявания на сърдечно-съдовата система. В допълнение, доматът помага и при лечението на астения – обща слабост, безсилие и неразположение.

Доматите притежават антибактериален ефект

Освен, че регулират работата на нервната система, доматите притежават и силно изразени антибактериални и противовъзпалителни свойства. В доматите се съдържат летливите вещества, които стимулират имунитета. Това е много важно при лечението на инфекциозни заболявания, тъй като при тях именно имунитетът на организма е намален.

Доматите създават настроение

Така е! Този ярък, червен зеленчук не може просто да не те развесели! А серотонинът, който се съдържа в доматите, само увеличава обема на задоволеност и щастие.

Домати намаляват риска от тромбоза

Американски лекари са установили, че желеподобното вещество, което обвива доматените семена, съдържа специфично вещество ​​RE. И точно това вещество е много полезно. Има благоприятен ефект върху разреждането на кръвта и ефективно противодейства на тромбозата. Доматите са полезни и за бъбреците. Те са отличен диуретик и помагат при заболявания на пикочния мехур, тъй като самият плод се състои от 94% вода.

Доматите помагат кожата да остане млада

Зеленчукът е познат с богатото си съдържание на витамин В. Приемът помага за подобряване на тена, изглаждане на бръчките и подмладяване на кожата като цяло.

Доматите намаляват апетита

Нискокалоричните домати и хромът, който е част от техния състав, допринасят за бързото насищане на организма и предотвратяват силния глад. Освен това много диети задължително включват доматите в менюто си. Има и диета, базирана само на червения плод .

Доматите нормализират кръвното налягане.

Пектинът, който се съдържа в доматите, нормализира кръвното налягане и понижава кръвния холестерол.

Използването на домати в медицината

Доматеният сок намира приложение при лечение на язви и гнойни рани. Съдържащото се в домати вещество гликоалкалоид има както бактерицидни, така и фунгицидни антибиотични ефекти. В научната медицина много често се използват пресни домати, както и сокът от тях.

Те присъстват в менюто за здравословното хранене при бременни жени, изтощени пациенти и при деца като допълнителен източник на витамини, микроелементи и минерални соли.
Домати се препоръчват на пациенти с нарушен метаболизъм и липса на соли. Доматеният сок и пресните домати се използват за лечение при доказана авитаминоза.

Доматите и мъжка потентност.

Дори в индианските племена се използвали домати с цел повишаване на потентността. Доматите всъщност имат добър ефект върху дейността на половите жлези. Французите нарекли този зеленчук ябълката на любовта – la pomme de l’amour.

Доматите предпазват от рак.

След продължителни експерименти, лекарите твърдят, че наличието на пресни домати в ежедневната диета намалява риска от рак. И всичко това се дължи на високото съдържание на каротеноиди и ликопен.

Лечебни свойства

Доматите не образуват киселини в тялото.. Да, те имат оксалова киселина, но когато влязат в кръвта, те стават алкалообразуващи. По този начин доматите повишават алкалността на кръвта и помагат за премахването на токсините от тялото, особено пикочната киселина.

Доматите са прекрасен продукт за прочистване на черния дроб, те имат специален ефект при смесване със зелени сокове.

Много европейски болници използват доматите при различни заболявания на тялото.

Имаше изследване, в което се твърдеше, че в зеленчука се съдържа невероятно количество оксалова киселина. Точно поради тази причина не може да бъде безобиден. Скорошни проучвания обаче установяват, че в доматите има много повече ябълчена и лимонена киселина, отколкото тази на оксалова киселина.

Вредни свойства на доматите

Вредите от тези ярки, вкусни и изненадващи по свой начин плодове не са много големи, но си струва да знаете за това, тъй като приемът им може да бъде опасен.

Доматите са вреден алерген. Може би алергията е най-голямата вреда, която доматите могат да нанесат на човешкото тяло. Хората, страдащи от хранителни алергии, им е забранено да ядат домати или трябва да намалят приема до минимум.

Подагра. Страдащите от подагра или остри бъбречни заболявания също трябва да изхвърлят доматите от менюто.. Оксаловата киселина, макар и в малко количество, може да повлияе негативно и дори да влоши заболяването.

Доматите причиняват никотинова зависимост. Смята се, че доматите са вредни поради техните специални съединения, които допринасят за появата на никотинова зависимост. Това обаче е уместно само при много честа употреба.

Доматите са противопоказани при пациенти с жлъчнокаменна болест. Този зеленчук е силен холеретик и е способен да предизвика образуване на камъни.

Някои домати причиняват хипертония. Това се отнася за консервите, маринованите и осолените домати не се препоръчват за пациенти с хипертония, с бъбречни и сърдечно-съдови заболявания. Такива храни могат да причинят образуването на камъни в бъбреците и пикочния мехур.

Но, както знаем, почти всички кисели краставички и маринати са противопоказани за много пациенти, така че всеки човек трябва да внимава при яденето на солени домати.приема им. Коментари