Неподозирани навици, които увеличават риска от рак

За съжаление все още няма точна и доказана стратегия, която да неутрализира 100% риска от развитие на злокачествен тумор. Многобройни проучвания, проведени от експерти в тази област, са помогнали да се идентифицират фактори, които значително увеличават риска от заболяването. Основното нещо е да ги познаваме и да не ги допускате в живота си.

Проверете дали имате високорискови навици. Незабавно се отървете от тях.

1. Пристрастеност към захарта

Дебатът за това колко вредна е захарта и дали е необходимо да я изоставим напълно продължава повече от десетилетие. И очевидно няма да отшуми дълго време. Но ето какво вече може да се каже с висока степен на сигурност. Прекомерната консумация на захар може да увеличи риска от развитие на тумор на гърдата. Мишките, на които са давани високи дози захар, подобни на тези, консумирани ежедневно в Западното полукълбо, показват повишено предразположение към развитие на рак на гърдата. Учените съветват да се избягва добавянето на захар, когато е възможно и да се консумират „естествени“ захари, като тези, които се намират в плодовете.

2. Избор на топли напитки

Обичате ли горещо кафе или много чай? Помислете два пъти следващия път, когато си налеете вряла вода. Неотдавнашно проучване, публикувано в International Journal of Oncology, установи, че консумацията на топли напитки увеличава риска от рак на хранопровода. Системното дразнене, което стените на хранопровода изпитват от гореща течност, в крайна сметка може да доведе до развитието на злокачествени клетки.

3. Нощен труд

Строго погледнато, няма толкова много доказателства за връзката между нощната работа и риска от рак. Но почти всички проведени проучвания потвърждават, че може да се случи. Учените смятат, че такъв работен график е вреден за имунната система и увеличава риска от развитие на възпаление. Във всеки случай, ако имате възможност, се откажете от безсънните нощи.

4. Заседнал начин на живот

Заседналият начин на живот причинява същата вреда на тялото като пушенето на една или две кутии цигари на ден. И в списъка на болестите, рискът при хората, които не са активни, ракът далеч не е на последно място. Работата е там, че на клетките им липсва кислород. Колкото по-малко се движите, толкова по-малко той навлиза в кръвта. Активирайте се и се опитайте да правите малко упражнения, но редовно, ако работата ви включва заседнал начин на живот.

5. Излишно тегло

Трудно е, разбира се, да го наречем навик, но наднорменото тегло също е свързано с повишен риск от развитие на такива форми на рак като рак на хранопровода, панкреаса, червата, бъбреците, щитовидната жлеза и гърдата. Факт е, че излишните мазнини провокират повишено производство на хормона естроген, който може да наруши естествения хормонален баланс на организма и да доведе до развитие на възпаление и тумори.

6. Хранителни добавки

Повече не е по-добре, особено когато става въпрос за хранителни добавки. Обикновено хранителните добавки и витаминните комплекси трябва да се използват за попълване на дефицита на хранителни вещества и микроелементи. Да се предписват след задълбочено медицинско проучване, но на практика много хора сами определят вида и дозировката и често надвишават безопасните показатели. Въпреки факта, че витаминните комплекси не са лекарства, те трябва да се приемат със същото внимание и в никакъв случай да не се предписват на себе си!

  Коментари