От какъв зеленчук се нуждае всеки орган?

Здравословното хранене се основава на няколко прости принципа. Зеленчуците са основна част от него, но за да се чувстваме добре, трябва да знаем какво точно и кога да консумираме.

Например ние може да ядем повече зеленолистни зеленчуци за здрави кости, но да се нуждаем от сладки картофи, защото имаме проблемна кожа. Или да имаме недостиг на витамин А, но да не приемаме необходимото за това.

Всяка част от тялото се нуждае от определен зеленчук. Ако се поинтересуваме повече, можем да си съставим правилния хранителен режим, който да работи в полза на здравето ни. Ето как:

Храна за очите: Отвъд морковите

Доказано е, че морковите са идеална храна за здравето на очите. Но има и много други, които често пренебрегваме. В морковите има голямо количество бета каротин, който може да генерира витамин А – жизненоважен елемент за очите. Но фитонутриенти като зеаксантин и лутеин, открити в зеленолистните зеленчуци, например зеле и спанак, също са много полезни за хора, имащи проблеми със зрението. Те предпазват очите от макулна дегенерация и увреждане на ретината.

Броколи за по-здрави кости

Що се отнася до здравината на ставите, трябва да ядем зеленчуци, които са богати на калций. Тук се сещаме първо за спанака, който е най-популярен, но броколите са още по-полезни. Причината е, че тялото абсорбира много по-лесно калция от тях (около 61%), за разлика от спанака. Дори в млякото този минерал е в много по-малко количество – 32%. Чаша сварени броколи съдържа около 94 мг калций, затова този зеленчук не бива да се подценява.

Сладки картофи за по-хубава кожа

Те съдържат витамин Е, който е естествен антиоксидант. Този микроелемент често присъства в състава на много козметични средства, предназначени за грижата за кожата. Витаминът предотвратява увредата на кожата от свободните радикали и ултравиолетовите лъчи. Той намалява признаците на преждевременно стареене. В тези кореноплодни зеленчуци има и високи нива на витамин С, необходими за производството на колаген, който поддържа кожата здрава и еластична. Коментари