Остаряването зависи от дължината на теломерите!

Рецептите за цялата ни генетична информация под формата на генетичен запис са „нанизани“ на двойна спираловидна, изключително дълга ДНК верига. Биологичното стареене представлява съвкупност от промени, на които организмът е е изложен в течение на живота. Тези промени се акумулират и постепенно водят до остаряване на организма. При изключително здрави хора, които са с добра генетична предразположеност и живеят здравословно, хронологичната и биологичната старост най-често съвпадат.

Теломерите са естествена част от човешките гени, които подлежат на промяна чрез начина на живот.

Всяка клетка на тялото съдържа набор от гени, нашата наследствена информация. Гените са организирани в 46 групи, наречени хромозоми. Теломерите обвиват върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели, за да бъде създадена нова клетка – нормален процес от развитието, който се повтаря през целия ни живот.

Продължителността на живота на човек е 120 години.

Това е периодът програмиран от природата и толкова могат да просъществуват така наречените в тялото ни теломери и да дадат възможност да се случи деленето и обновяването на клетките. Този период представлява един вид граница, след което теломерите естествено се „чупят“ и клетките умират.

Защо не сме безсмъртни?

Ако теломерите нямаха тенденция към съкращаване, клетките в организма ни биха били безсмъртни. Теломеразата е ензим, който подпомага издължаването на теломерите и предотвратява тяхното пропадане. Теломеразата е много активна при соматичните клетки, докато в клетките на тумора активността на този ензим е много висока.

Задава се въпросът, ако имаме допълнителна теломераза или ако съществува начин да я активираме, какво би се случило?

Има ли възможност да се окаже влияние на дължината на теломера и потенциалното безсмъртие на клетките, без да има вредно влияние, неконтролируемо делене на клетките и поява на тумор?

Без проучване на теломера?

В началото на 21 века са написани достатъчно на брой трудове по отношение на проучване на теломера. Факт е че дългите теломери са намерили съюзници в борбата против рака или туморите. В клетките на туморите теломераза е много активна. Процесът, който води до стареене, най- вероятно е част от процесът, който води до тумори, твърди изследователят Кристин Паркс от САЩ. Затова всяка интервенция за „продължаване“ на теломера може да бъде вредна.

От друга страна лошите житейски навици и начин на живот оказват влияние върху тяхното прекалено бързо съкращаване.

Да изброим някои: затлъстяване, прекомерен стрес,хроничен стрес, алкохол, тютюн.

Затова трябва да бъдем предпазливи, тъй като съществува много силна граница между активността и неактивността на теломеразата. Не трябва да се стремим към прекалена активност. Това вреди.

Дължината на теломера като биомаркер и продължителност на живот

Учените са потвърдили, че съществува тясна връзка между съкратените теломери и сърдечносъдовите заболявания, диебет, остеоартрит, болест на Паркинсон, Алцхаймер и някои тумори. Също така е доказано, че когато теломерите са съкратени, организмът по-трудно преборва инфекциите.

В научните кръгове има предложение дължината на теломера или активността на теломеразата да се въведат като биомаркер тест за определяне за състоянието на организма и стареенето. Доказано е, че съществува връзка между дължината на теломера и параметрите , с които може да се определи старостта или болестите, които се появяват със старостта. Клетките със съкратени теломери умират по-бързо. Това не би бил единствен маркер за продължителност на живот, но е един от тях

Дължината на теломера и стареене 

Валидно е мнението, че хронологичните години могат ад бъдат достатъчно непрецизна мярка за реалното функционално и здравословно състояние на организма. Дължината на теломера при индивида може да се различава и да зависи от наследствените фактори, както и от факторите на околната среда.

Може да зависи от годините на родителите, когато е родено детето, от степента на възпалителните процеси, от консумацията на алкохол и тютюн, от физическата активност, от пола, расата, прием на витамини. Това, което трябва да се има предвид е, че тестът може да се окаже грешен показател, ако организмът е само временно изложен на някои променливи фактори.

Теломер и холестерол

Моментното измерване на дължината на теломера се извършва само в изследователски лаборатории. Отделните лекари са на мнение, че този тест може да се превърне в нов тест за измерване на холестерола. Чрез него би се определило състоянието на теломерите и би могло да се проследи дали промените в начина на живот биха оказали влияние върху възстановяване на нормалните му стойност.

Може ли процесът на стареене да се отложи и да се спре?

Съкратените теломери могат да се възстановят и по някакъв начин да се регенерират.Могат да се върнат в очакваното състояние за живота благодарение на някои методи. Ще ги опишем по долу.

Психологичният и метаболитният стрес са рецепта да бързо остаряване

Антитод със сигурност са антистрес методите. Доказано е също така, че например йогата и медитацията при изследваните участници, са ускорили активността на теломера с 43%. Затова физическата активност трябвада е умерена, тъй като прекалената активност също е вид стрес за организма.

Правилно хранене и дълъг живот

Правилното хранене е от голяма важност. Препоръчва се храна, богата на полезни мазнини и витамини, просо, рукола, сьомга. Изключително добре влияе обогатяването на менюто с витамини – С, Е, както и 3-мастни киселини-

За витамин С е известно,че укрепва стените на кръвоносните съдове, ускорява абсорбирането на желязо, препятства появата на атеросклероза, силен антиоксидант .

Витамин Е е също известен антиоксидант в борбата със свободните радикали и изобщо оксидантните процеси. Притежава противовъзпалително действие. Богати на витамини са плодовете с ядки, семките, яйцата, олиото.

Препоръчително е умереното излагане на слънце или прием на витамин D, тъй като той притежава противовъзпалителни свойства.

Всичко това оказва влияние върху активността на теломера и връщането на теломера в нормално състояние, което съответства на определена възраст. Можем да останем много по-дълго време здрави и млади, благодарение на тези правила.

Пред науката предстои дълъг път на откриване на още много тайни за активността на теломерите, който спомага за неговото обновяване. Това със сигурност ще доведе до иновации в борбата против остаряването и туморите и ще даде отговор дали природно програмираната продължителност на живота от 120 години може да се прекрачи и кои са потенциалните възможности. Коментари