От хормоните ли е?

Имаш огромна пъпка на брадичката? Може да е хормонално. Непрекъснато ти се спи? Това е от хормоните. Качваш килограми, от които не можеш да се отървеш. Вероятно и това е от хормоните. Хормоните доста често отнасят обвинения за всеки проблем, който се появява, но това не винаги е оправдано.

Въпреки това те носят голяма част от отговорността, защото имат роля в почти всички телесни функции, а и всичките ни органи работят с хормони. Но преди да обвиниш хормоните и за пигментните петна по лицето, нека да ти разкажем какво всъщност означават те.

„Хормоните са куриери от химикали, които разнасят сигнали по цялото тяло“, споделя д-р Аъндър, ендокринолог.

В тялото ни основните съобщителни системи са две – нервната и ендокринната. Ендокринната е като wi-fi, за да могат жлезите, които произвеждат хормони, да оказват влияние върху части от тялото, с които нямат директен контакт. Ендокринната система се саморегулира, умее да балансира, но пък е и супер чувствителна.

Затова, ако си притеснена, че хормоните ти са се разбушували, защото работата ти напоследък не върви, вероятно си права.

„Хормоните са много чувствителни спрямо стреса“-обяснява д-р Айндър.

„Например хранителните разтройства са изключително стресиращи и хормоните започват да блокират различни функции в тялото ти, за да може то да се справи със заболяването. Ако имаш хранително разтройство твърде вероятно е първо да спре репродуктивната ти система – тялото ти не иска да забременееш, ако си болна или с поднормено тегло.

Като цяло, проблемите с хормоните са малко като въпроса с кокошката и яйцето. Хормоните ли не са в ред или външни фактори им влияят, за да не работят както трябва?

Е, какво ми става? 

Ако имаш съмнения, че хормоните ти играят номера, първо се виж с личния лекар, съветва д-р Айднър. Според нея повечето хормонали състояния, могат да бъдат диагностицирани и лекувани от джипито. Доста често обаче хормоналните проблеми имат неспецифични симптоми. Дори сериозни болести като диабета могат да останат недиагностицирани, защото пациентите просто не са сигурни, какво трябва да наблюдават.

Не ми се прави секс?

Може да е тестостеронът. Спад на нивото на този хормон, води до спад на либидото. Докато твърде високите нива на тестостерон при жените може да доведе до нежелано окосмяване, ниските му стойности намаляват желанието за секс. Липсата на желание за секс често се случва при жени в менопауза, но при по-младите жени обикновено е причинено при спиране на менструалния цикъл, което може да е следствие от силен стрес.

Нервна съм и сърцето ми препуска?

Може да е от тиоридния хормон. Повишената активност на щитовидната жлеза може да е причина за загуба на тегло, мускулна слабост, тревожност и повишен сърдечен ритъм. Състоянието може да доведе до заболяване, наречено Базедова болест.

Цикълът ми спря, а не съм бременна?

Може да е пролактинът. Високите му нива са причината при около 20% от случаите на жени с внезапно спрял цикъл. Този хормон, който се произвежда от хипофизата, повишава секрецията си по време на бременност. Високите нива на пролактин обаче може да са симптом за тумор на хипофизата. Причината за изчезване на цикъла може и да е стресът. Трябва ли да се притесняваш от това? Да. Липсата на цикъл е вредна за костите ти и може да доведе до остеопороза.

Жадна съм и непрекъснато ходя до тоалетна?

Може да е от инсулинът. В общия случай, ниските нива на инсулин, означават диабет. Диабет тип 1 се среща по-често при деца и младежи, но по разпространеният тип 2 се появява в по-зряла възраст. Поддържането на здравословна диета и редовните упражнения помагат в превенцията срещу болестта. Ако имаш съмнения, посети лекаря си.

Кожата ми загрубява?

Може да е естрогенът и тестостеронът. Когато качваш килограми, балансът между тези два хормона се променя, като нивата на тестостерона значително се покачват за сметка на естрогенът. Това може да доведе до мазна секреция на кожата, лицево окосмяване и акне. В 10% от случаите причината може да е синдромът на поликистозните яйчници, при които акнето и окосмяването са свързани с нередовен цикъл и напълняване. Джипито може да предпише противозачатъчни, които да балансират по-добре нивата на хормоните и да блокират действието на мъжкия хормон.

Винаги съм уморена? 

Може да е кортизолът и тироидния хормон. Ниските нива на тези хормони водят до сериозна умора. Ниските нива на тези хормони алармират за проблеми с хипофизата. Също така щитовидната и надбъбречата жлеза могат да излязат от контрол, в повечето случаи заради проблеми на имунната система. Нивата на хормоните могат да се повишат с подходящи лекарства.

Хормоните, титулярен състав:

Адреналин – контролира държанието на организма ти, когато е под стрес.

Кортизол – това е друг хормон, свързан със стреса. Той дава енергия на тялото, когато е под напрежение.

Инсулин – Инсулин-регулира нивата на кръвната захар. Недостигът на инсулин причинява диабет

Алдостерон – контролира съотношението вода-натрий в тялото ти.

Грелин – хормонът „похапни си“. Регулира нивата на глада.

Лептин – помага да разбереш кога да спреш да ядеш, защото си се заситила.

Тестостерон – секс хормон, който го имат и жените и мъжете, само че при мъжете е осем пъти по-висок. Отговорен за окосмяването.

Естроген – секс хормонът, отговорен за вторичните полови белези/ като женските гърди/.

Прогестерон – секс хормон, произвеждан от половите жлези, който подготвя матката за бъдеща бременност.

Тироиден хормон – контролира колко бързо изразходващ калориите. Понижените му нива водят до качване на килограми и постоянна умора.

Пролактин – синтезира се в хипофизата и е отговорен за храненето, секса, овулацията и кърменето. Този хормон позволява на жените да имат кърма. Коментари