7 лъжи за хормоните и как ни влияят всъщност

Хормоните на всеки човек активират и контролират различни процеси в организма: клетъчен растеж, репродуктивни функции, енергийно ниво. Много често обаче сме склони да обвиняваме хормоните за промените в настроението, проблемите с теглото, съня и кожата.

Колко добре познаваме хормоните и на какви митове сме готови да вярваме. Да проверим?

Мит номер 1: Хормоналните контрацептиви водят до увеличаване на теглото

Един от най-честите въпроси, които си задават жените, преди да започнат да приемат орални контрацептиви, е дали те ще повлияят на теглото. Известно е, че при повишаване нивото на естрогена може да се стигне до забавяне на метаболизма и натрупването на мастна тъкан. А най-често срещаните лекарства днес са комбинираните контрацептиви. Те съдържат естроген и прогестоген (синтетична форма на прогестерон).

Наистина, такъв проблем може да е съществувал, но през 60-70-те години на ХХ век. Всъщност тогава лекарства току-що са се появили на пазара и са съдържали много високи дози естроген.

Съвременните средства са ново поколение. Те съдържат синтетични хормони, които са създадени с оглед на характеристиките на женското тяло. Те не водят до увеличаване на теглото. При страничните ефекти понякога е възможно повишаване на теглото, но като правило то не е повече от 2 kg годишно. Среща се при незначителен процент жени, склонни към тъканно подуване (прогестин води до леко задържане на течности в тялото).

Също така, лекарят трябва да ви предупреди, че едно хормонално лекарство може да повлияе на повишаването на апетита. Ако теглото нараства значително – това не е страничен ефект на хапчетата, а хормонално разстройство и трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Мит номер 2: Жените нямат мъжки хормони

В мъжките и женските организми хормоните, които доминират са познати под обичайното име „андрогени“ при мъжете и „естрогени“ при жените. Андрогените са „виновни“ за развитието на мъжки тип тяло, мускулен растеж, нисък тембър на гласа и работата на гполовите органи.

Естрогените са отговорни за женската физика: развитието на млечните жлези, менструалния цикъл, забременяването. Но и тук говорим за равновесие. При мъжете до 80% от всички полови хормони са андрогени, а останалото е естроген. При жените, напротив: 25% са андрогени (най-вече тестостерон), а 75% са естрогени. Ако балансът е нарушен, възникват проблеми.

Например, ако при жените има повишен тестостерон, възможността за забременяване и износване на дете е значително намалена. Ако този хормон е нормален, той влияе върху обработката на мазнини, настроението, мозъчна функция, укрепване на мускулите.

Излишните женски хормони при мъжете ще доведат до затлъстяване от женски тип, оток, намаляване на сексуалното желание. Ако пролактинът и окситоцинът са нормални, тогава всичко ще е наред с костната тъкан, нивото на кръвната захар, водния баланс. Също така, тези хормони имат превантивен ефект и предпазват от рак на простатата.

Мит номер 3: Хормоните значително влияят на настроението на здравия човек.

Ако говорим за жена без особени здравословни проблеми, то тогава ендокринолозите твърдят, че в повечето случаи лошото настроение, сълзливостта и емоционалната възбуда при жените не корелират с хормоналните удари и предменструалния синдром. Такива състояния, свързани с хормоните, се наблюдават при 1,3-5% от жените. Останалите просто са по-податливи на социалния мит за ПМС.

Но както и за хората със сериозни заболявания, хормоните могат да бъдат отговорни за емоционалната им нестабилност. Например, пациентите с диабет могат да бъдат раздразнителни поради повишените нива на адреналин.

Мит номер 4: Мелатонинът може да се използва като хапче за сън.

Това е добре познатия “нощен хормон”, който контролира биоритмите на човек. И въпреки че се случва по време на сън, той е пряко свързан с нивото на светлината в помещението, в което спите. Всяка светлина, дори и най-незначителна, като фенерче извън прозореца, намалява производството на мелатонин. Това пък от своя страна пряко засяга здравето и красотата.

Но в днешно време употребата на мелатонин в хапчета/ който е толкова модерен/, без индикации (например поради синдрома на часовия пояс) не е одобрен от лекарите. Но в случай на сериозни нарушения на съня, приемането му далеч не винаги е оправдано. Неконтролираният прием на хапчета може да повлияе на процесите на овулация, кръвното налягане, нивата на кръвната захар. Най-доброто решение за правилното производство на хормон – сън и максимално потъмняване на спалнята. Ако сте принудени да работите през нощта, осветлението трябва да е слабо, ако е възможно.

Мит номер 5: Дългосрочната употреба на хормонални контрацептиви може да причини рак

Всъщност, ако контрацептивните средства са предписани от компетентен лекар, те могат да се вземат без притеснения. Понякога дори са полезни за здравето и могат да намалят риска от развитие на някои форми на рак, като рак на ендометриума, рак на яйчниците и колоректален рак. В този случай, колкото по-дълго продължи лечението, толкова по-малък е рискът от развитие.

Въпреки това, резултатите от редица проучвания показват, че рискът от развитие на рак на гърдата се увеличава леко. Поради това лекарят трябва да избере контрацептиви въз основа на внимателна история на пациента.

Мит номер 6: Излишният тестостерон засяга неспособността да забременее.

Ако има излишък на мъжки хормони, жената наистина има трудности със зачеването. Въпреки това, хормонът на стреса, кортизол, също може да повлияе на фертилитета. Обикновено той е отговорен за нашата сила и енергия, метаболизмът, увеличеният адреналин, както и фокусирането на нашето съзнание върху опасността.

Увеличаването на нивото на кортизола може да доведе до хипертония, захарен диабет, проблеми с надбъбречните жлези, колебания в настроението и затруднения при зачеване.

В същото време не кортизолът предизвиква стрес, а обратното. Ако възникне кризисна ситуация, тялото преминава на режим „оцеляващо“ състояние. А когато става въпрос на оцеляване (така тялото възприема стреса), няма смисъл да се умножава. Затова тези, които се готвят да станат майки, се препоръчва да останат спокойни и, ако е възможно, да избягват неприятни ситуации.

Мит номер 7: Хормоналните тестове не са информативни, тъй като хормоните се променят през цялото време.

Разбира се, хормоналния фон се променя през целия ден и през месечния цикъл (при жените). Въпреки това, всеки хормон държи определени стойности. Например, анализ на нивата на хормоните на щитовидната жлеза трябва да се правят сутрин, от 8:00 до 10:00 часа, винаги на празен стомах и в най-спокойно емоционално състояние.

Полови хормони: прогестерон – във втората фаза на цикъла на 21-ия ден, пролактин – на 1-ия ден от цикъла, както се препоръчва от гинеколога, естроген – 5-ия ден от цикъла.Компетентният лекар знае точно как е необходимо да се преминат определени тестове, като се има предвид времето.

Какви мнения за хормоните срещате вие? Коментари