Д-р Огнян Пелов: отслабване без диета и йо-йо ефект

Затлъстяването се превърна в епидемия, а перфектната физика в блян и недостижим идеал за мнозина, твърди най-успешният диетолог зад граница и у нас д-р Огнян Пелов. От години д-р Пелов работи и живее в Канада, където е придобил световна известност с уникалните методи, които прилага при лечение на хора с наднормено тегло.

Има много тънка граница между здравословното отслабване и опасните диети. И когато се прекрачи потъвате в капана на един омагьосан кръг – диети, бързо отслабване и още по-бързото качване на килограми след това. И резултатът е налице – влошено здравословно състояние, сериозни поражения на психиката и цялостно поражения на вашия организъм.

Д-р Огнян Пелов е категоричен противник на крайностите. Диетите за него са излишно зло.

Той просто се опитва да промени мирогледа на своите пациенти. Със спазването на няколко простички навика организма започва да се е чувства все по- добре и да оздравява, от там следва и отслабването.

През кабинета му са преминали стотици пациенти, които са пожелали не само да отслабнат, но и да оздравеят. И без никакви диети са постигали невероятни резултати – 40 кг за 7 месеца.

Сред тях е и българката Александра, която свали 42 кг за 9 месеца! И издава книга по този повод – „Размерът има значение“, която само за месец стана хит, а тиражът вече е изчерпан.

В българското народно творчество има много мъдрост, а работата ми с индианците Крии ме научиха на това да уважавам познания на дедите за това как да живеем здрави и щастливи. Същото нещо, но вече научно обосновано е доказано от професор Неумивакин.

Според д-р Огнян Пелов има два начина за постигане на перфектен външен вид:

Първият – да похарчите много пари за мода, козметика и естетична хирургия.
Вторият – просто да се погрижите за организма си.

Има много млади жени, които се вманиачават и си мислят, че другият пол ще ги хареса много, много слаби. Но затова има обективни критерии – кантар и рулетка.

Трудно е човек да разбере, че всъщност диетите са вредни. И не виждам никакъв смисъл да се яде само един вид храна на ден. Категорично е против обаче поставянето на захар в кафето и чая, безалкохолните напитки и тежките въглехидрати, са бич, твърди още д-р Пелов.

„Повтарям – никакви диети, никакви специални режими, никакви точни часове за хранене.Трябва постоянство в здравословния начин на живот, а не временен хранителен режим.Ако ви се хапва в 21.00, хапнете в 21.00. Не лишавайте тялото, защото така пише в дебелите книги.“

Тези хранителни пирамиди, с които са ни облъчвали през годините, не са верни. В основата на пирамидата са сложили въглехидрати, а там трябва да се зеленчуците и мазнините.

Бадемите, маслините и орехите съдържат мазнини и са полезни. Не се дебелее от мазнина и не се прави холестерол, от това, че се яде холестерол. Последните изследвания показват, че не се дебелее от мазнина.

Мазнината засища, а ако хапнете една поничка след час пак сте гладен. Това са бързите въглехидрати. И се получава онзи порочен кръг, от който няма излизане.

Д-р Огнян Пелов препоръчва да прегледате внимателно хладилника си

Четете вниматело етикетите! Всичко, което съдържа консерванти, оцветители, Е-та, ГМО или друга химия, която не разбирате, е отровно за вас и за децата ви. Изхвърлете го.

Кисело мляко може да се консумира само ако е пълномаслено, за да отслабнете.

Всичко, което е нискомаслено, е с добавена захар. Задължително обаче търсете кисело мляко домашно производство. Това важи и за сиренето и кашкавала. Не е добре да се пие краве прясно мляко, защото има много лактоза в него.

Освен бялото брашно и захарта от храната трябва да се изключи и белият ориз

Има кафяв ориз, който може да се консумира. Картофи може да се ядат ако са варени или печени, но вече са изстинали. Когато претърпят термична обработка, те вече не освобождават глюкоза в кръвта толкова бързо. По-бавно се разграждат.

Много е важно също така всеки ден да има движение, да си енергичен, да спортуваш. По принцип трябва да се яде, а не да се гладува. Но е добре вечерята да е 2-3 ч. преди лягане. За закуска препоръчвам ядки с овче кисело мляко. Месото трябва да е около 25% от ястието, останалото са зеленчуци. Освен това месо се яде 3-4 пъти в седмицата.

Препоръчвам тезата на руския проф. Неумивайкин, да се пие кислородна вода 3%.

Тя е много полезна, защото прочиства червата. Първоначално се слагат 5 капки кислородна вода във всяка чаша вода, която изпивате през деня. Всеки ден се увеличава количеството, докато се стигне до 10-15 капки. Важното е тази вода да се приема не повече от половин час преди хранене и след това да не се пие вода 2 часа.

Първата стъпка е решението, което вие сами взимате.

Отслабването е следствие оздравяване на тялото. Не вярвайте на фармацевтичната индустрия, хапче за отслабване няма.

10 препоръки за здравословно отслабване и поддържане на добра форма

1. Строго индивидуален план и пълни изследвания преди да се предприеме какъвто и да било режим.

2. Никога не се вманиачавайте в отслабването. Никога

3. Ако започнете нов хранителният режим трябва да се знае, че той не е временен, а се спазва до края на живота ви.

4. Човек трябва да е здрав, за да бъде слаб. Отслабването е само следствие на нормализирането на процесите в организма.

5. Функционалната медицина, която е сравнително нова в световен мащаб, търси и лекува причини, а не последствия.

6. Не спирайте с мазнините, това е огромна грешка. Напротив, яжте мазнини. Най-новите изследвания показват, че от тях не се дебелее.

7. Приготвяйте си и консумирайте сезонни храни, както и такива, които са характерни за вашия географския регион.

8. Пийте по възможност жива вода. Наситената с кислород вода помага изключително много за пречистването на организма. Ако наблизо няма ручей, можете да постигнете същия ефект като преливате вода от чаша в чаша.

9. Никога не пийте течности по време на хранене. Позволено е само чаша червено вино. Вода се пие час преди хранене или час след това.

10. Дори десет минути интензивен спорт на ден са напълно достатъчни, за да се чувствате заредени с енергия и жизнени.

Примерно меню, което да съчетаете със 10-те стъпки на д-р Пелов :

Закуска: сурови ядки – орех и бадеми, омлет, безкофеинно кафе и сметана.

Обяд: салата и пилешки гърди на скара.

Вечеря: яйца по панагюрски с чесън, туршия (кисело зеле със зехтин и червен пипер през зимата) или прясна салата през лятото.Коментари

една наистина добра препоръка за здравословно хранене