Пушенето не помага на отслабването, а точно обратно – пълнее се!

Пролет е! Искаме да се разделим с онези досадни няколко килограма, които сме натрупали през зимата и да влезем във форма. Впускаме се в различни диети, някои имат успех, други временен, трети приключват с килограми отгоре. Няма да ви даваме добре познатия съвет, че всяко тяло е индивидуално и за да се впуснете в „приключението“ диета, трябва задължително преди това да се консултирате със специалист.

Диети, диети, диети.

А замисляли ли сте се някога, че цигарите също водят до напълняване. Шок. Някои се оправдават, че пушат, за да отслабнат. Колко пъти сме си задавали въпроса, че ако сме пушачи, цигарите могат да попречат на здравословното ни отслабване. Озадачаващо, нали. Твърде много пушачи мислят, че ако вместо нещо за хапване изпушат няколко цигари това ще понижи апетита им, а и съответно ще отслабнат. Вредно и невярно.

Последните изследвания в областта показват точно обратното.

Пушачите, особено тези, които са страстни, и си пафкат прилично по кутия, кутия и половина на ден имат занижен усет към някои и от приеманите от тях храни.

Оказва се, че рецепторите им не са така изострени и те не могат да усетят храната така както непушачите, особено що се отнася до сладкото и мазното. Това пък от своя страна води до приемане на по-големи и обилни количества от храните, които съдържат тези елементи. По-голямото приемане, неминуемо води и до трупане на килограми.

Пушачите не усещат сладкото и се тъпчат повече

Лекарите-специалисти в областта на диетологията, подложили на доброволно изследване четири групи жени.

Средната възраст на жените била 35 години. Всяка една от тях е трябвало да се храни с различни по състав сладки и мазни храни. Жените пробвали различни като състав на захар и мазнини ванилови пудинги, като после трябвало да споделят кои според тях са най-сладки и най-мазни.

Съответно групите са били разделени така: дебели пушачки, дебели непушачки, пушачки, които нямат наднормено тегло и непушачки с нормално тегло. Резултатите от проучванията показват, че пушачките, които имат няколко килограма отгоре са усетили вкуса на пудинга като не толкова сладък и с ограничено количество мазнини, установили изследователите от Вашингтонския медицински университет.

Според д-р Пиболи Шърман тези жени не усещат напълно вкуса на храната и всъщност, когато се хранят не изпитват наслада. Съответно те поемат и по-обилни количества калории, което води към напълняване. „Хората, които имат проблем с килограмите “умират” за калорични храни, казва още Шърман.

Изследването доказва, че те не само не изпитват това усещане за сладост, но и рецепторите им са започнали да губят своите функции

и не те не могат да като непушачите да определят точно сладостта и мазнините в храните. И както обяснихме това води към един порочен кръг- непрекъснат прием на калории“, обяснява още докторката.

Задълбочените изследвания по темата доказват още, че хората, които пушат напълняват обикновено в областта на корема, ханша и бедрата. 

Това е и причината да срещаме пушачи с фигури тип ябълка. Пушачите определено са по-застрашени от заболявания на сърдечносъдовата система, като и има повече опасност да развият метаболитни проблеми, вследствие на цигарите.

Пролет е. Трябва да влезем във форма, а защо заедно с диетата, които си обещаваме да започнем всеки ден, не откажем цигарите. Не утре. Сега. Коментари