Вълшебните тандеми във вегетарианското меню

На вниманието на вегетарианците и всички желаещи да е откажат от продуктите с животински произход. Не винаги наличието на голямо количество полезни вещества в растителната храна означава, че вие ще ги получите в същия обем, както от месото или другите животински продукти.

Понякога, за да се превърнат в супер храна, те трябва да имат „съдружник“.

Ние сме привикнали към определени съчетания на продуктите, които за нас са класически. Например варени картофи с чесън и пресен копър или супа със сметана. Те вървят в тандем просто, защото това е много вкусно. Но има продукти, които не само се допълват един друг на вкус,а стават супер полезни в присъствието на своя „колега“.

Някои варианти може и да са ви добре познати, а други навярно ще ви удивят, но всяко съчетание може да бъде полезно допълнение към вашето меню.

Черен боб + български пипер

Черният боб е много добър източник на желязо. За съжаление такова желязо от растителни източници, не се усвоява толкова добре, както желязото, което бихте получили, хапвайки месо. Само от 2 до 20% от растителното желязо попада от храносмилателния тракт в кръвта в сравнение с 15-35% от животинското желязо.

Според доктор Синтия Сас, благодарение на съдействието на витамин С, на който е богат българският пипер, количеството на усвояваното растителното желязо се увеличава шест път, съчетано с боб!

Пълнозърнести продукти + чесън и лук

Желязото в пълнозърнестите продукти има ниска биодостъпност, тоест преминава през химическа трансформация по-бързо отколкото организмът успява да се добере до тях. В пълнозърнестите храни, освен цинк и желязо, се съдържат минерали, с които те се свързват и това се отразява негативно на тяхното поглъщане от организма.

Изследванията показват, че продуктите с високо съдържание на сяра като лук и чесън,помагат на пълнозърнестите храни да отдават повече полезни вещества и да се усвоява в пъти по-добре желязото и цинка от организма.

Домати + зехтин

Тази двойка сякаш нарочно е измислена за италианската кухня. В зехтина се съдържа растителна мазнина, полезна за сърцето. Тя повишава нивото на добрия холестерол и понижава нивата на лошия, който е причина за запушването на артериите.

А в съчетание с домати тази способност се увеличава още повече. Изследователите твърдят, че зехтина увеличава антиоксидантната активност в доматите, докато при слънчогледовото олио няма такъв ефект. Дори просто домати, запържени в зехтин с чесън и смлени домати в доматена супа, са си практически кулинарен шедьовър

Сьомга + листо зеле

За да се получи максимална полза от калция той трябва да се употребява заедно с витамин D. Именно витамин D помага да се подобри абсорбацията на калция от стомашно-чревния тракт в кръвта и да се нормализира нивото му в организма. Употребата на продукти, които съдържат в себе си както калций, така и витамин D е идеален вариант – тоест сьомга в двойка с листно зеле е именно такъв случай.

Броколи + домати

Този „дует“ показва отлични противоракови свойства. През 2007 било проведено изследване, в хода на което за болни от рак плъхове били разработени различни диети,които включвало домати или броколи, или двата продукта едновременно. Накрая се оказало, че диетата, която съдържала в себе си 10% домати и 10% броколи, предизвикала намаление на тумора с 52%. В пъти повече, отколкото поотделно.

Зелен чай + черен пипер

Странно съчетание, но работи. В зеления чай се съдържа силен антиоксидант, известен като епигалокатехин галт. Но още по-добре той разкрива своите противоракови свойства в тандем с пиперина. Химично вещество, което се съдържа в черния пипер.Оказва се, че зеленият чай с добавен черен пипер, чесън и джинджифил може да бъде отлична марината.

Куркума + черен пипер

Пиперинът в черния пипер работи добре в „дует“ и с куркумата. Мощният антиоксидант куркумин, който е противовъзпалително, антисептично и антибактериално средство, се обединява с пиперина. Сам по себе си куркуминът твърде бързо се абсорбира от организма и не успява да изяви своите вълшебни свойства в пълна степен, а пиперинът подобрява неговата биодостъпност с 1000 пъти.

Тъмен шоколад + ябълка

Тандемът тъмен шоколад и ябълка има мощен потенциал, който подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. В кората на ябълката се съдържа флавоноидът кверцетин, който има противовъзпалителни свойства. Тъмният шоколад, благодарение на съдържащото се в него какао е богат на катехини, антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на атеросклерозата. В дует те се справят добре с разрушаването на кръвните съсиреци.

Брюкселско зеле + зехтин

В това мини зеле се съдържа голямо количество витамин К, който регулира съсирваемостта на кръвта в нашия организъм. Полезен е за костите и косите. Витамин К е мастно разтворим, тоест той добре се усвоява с храна, която съдържа мазнини. И тук на помощ идва зехтинът, който помага да се усвои витамин К. Най-простият вариант – запечено или задушено брюкселско зеле със зехтин. Коментари