Митове за вълшебните диети и хапчета за бързо отслабване

Вълшебни диети и таблетки за отслабване няма. Тези митове са продукт на маркетинговите отдели на големите корпорации. И това е известно на всички диетолози. Въпреки това манията за отслабване ни подтиква към какви ли не експерименти и гаври с тялото.

Милиони жени по целия свят се стремят да се избавят от „излишните“ килограми и да достигнат до призрачния идеал, натрапен им от „някого“ с „користни цели“. Всъщност кой е този някой?. Няма жена, която поне веднъж да не се е хващала на рекламите за отслабване.

Призивът на рекламите за отслабване обикновено е един и същ

„Отслабни с 10 кг за 10 дни“,“

С нашата методика ще отслабнете без всякакви усилия“,

„Ново средство за отслабване – опитайте и се убедете сами“

И мнозина опитват и не се убеждават, че е лъжа и отново опитват, и опитват. Защото бъркат затлъстяването, което е сериозно заболяване и не се лекува толкова лесно, с ловко насажданото желание за избавяне от 3 или 5 кг., които според рекламите, са вашия най-голям враг.

И докато е борите с този „голям проблем“, лежейки на дивана в еластични гащи за отслабване, отпивайки очистителни и гълтайки поредните модни таблетки, техните производители печелят милиони.

Не случайно се казва, че най-много се печели от лъжата – фалшиво отслабване

Едва ли има по-доходоносен бизнес от експлоатацията на човешката глупост. Без съмнение, теглото на човек, което той смята за излишно, е основен източник на доходи за много компании и фирми.

Здравословен начин на живот, бягане сутрин, рационално хранене?

От това не може да се печели. Много по-доходоносно е да ви накарат да плувнете в мазнини, с които ще се наложи да се борите, след като се появят и проблемите със здравето. Истински затворен кръг. И за всичко това плащате със собствените си пари и здраве.

Магически рекламни клипове ви съблазняват да опитате потресаващо вкусни шоколади, сухари, чипсове. И съвсем скоро вече сте в плен на наднорменото тегло. А ви продължавате да пренебрегвате своето здраве, загърбвате спортните занимания, не се храните балансирано и се доверявате не на медицината, а на рекламата. Купувате си хапчета и отслабвате – да, ама не!

А фалшивите реклами няма да ви „оставят“ в беда

Безброй диетични продукти, „леки“ напитки и средства за отслабване са на вашите услуги. Пиеш хапчето и хоп будиш се с 2 кг по-слаб? Само платете и то доста скъпо. Хапчетата за отслабване започват от 10-15 лева и стигат до 200-300. А заблудените си дават парите. Що за глупост!

Ако все пак сте взели „правилното“ решение да отслабнете 

И така, взели сте правилното решение, за да се избавите от излишни килограми. Какво ще ви помогне, ако не искате хапчета. Диета, разбира се. Но не се консултирате със специалист. Защо пък да не опитате диетите на звездите? Диетите на София Лорен, Бритни Спиърс, Клаудия Шифър. Ами на вашите приятелки? Колкото приятелки, толкова и диети.

Само че между звездите и приятелките има огромна разлика. Звездите не са толкова глупави. Срещу огромни хонорари, пропагандират всякакви диети, но рядко се съгласяват сами да се измъчват с тях.

Ако наистина искате да отслабнете, променете начина на живот, консултирайте се с диетолог, фитнес инструктор. Промяната на навиците е за цял живот, не за един ден.

Диетични продукти и поредната заблуда

В магазините така наречените диетични продукти често свършват по-бързо от своите висококалорични събратя. Така работи още един вреден мит. Изследвания, проведени от учени диетолози от Бристол, потвърждават, че е невъзможно да се отслабне, ако се премине на нискокалорична храна. Доктор Джеф Браншър много години се е занимавал с изучаване на диетичното хранене.

Той изяснява, че преминавай на диетични продукти, хората престават да контролират тяхното количество: „Щом калориите са по-малко, значи мога да ям каквото си поискам“.

Но при безконтролния прием на нискокалорична храна в организма постъпват повече калории, отколкото при рационалното и пълноценно хранене. И вместо очаквания ефект на отслабване настъпва затлъстяване и по-нататъшни проблеми със здравето. Един килограм броколи, са си един килограм.

Още еди мит: „Мазните са наш враг“

Ще отслабнем само, ако ядем нискомаслени продукти. Пълна глупост! И е безполезно да се крещи на целия свят, че съдържанието на мазнини в хранителните продукти не влияе на теглото на човека. Хората вярват не на учените, а на рекламата. На организма му е съвършено безразлично каква част от калориите ще получи от мазнини и каква от въглехидрати.

Британски учени след десетгодишно изследване стигнали до извода, че няма никаква връзка между натрупаното тегло и приетите мазнини. Ни най-малка.

Много по-важно е пълноценното хранене, рационалната употреба на достатъчно количество белтъчини, мазнини и въглехидрати.

И тогава ще престанете да харчите луди пари за“вълшебни таблетки“ 

  Коментари