Три народни средства за разширени вени

Хроничната венозна болест (ХВБ) се проявява в сравнително ранна възраст. Засяга повече от половината от населението, като е по-разпространена сред нежния пол.

Това заболяване често се пренебрегва и остава недиагностицирано и съответно без подходящо лечение може да доведе до сериозни последици.

Какво представляват разширените вени?

Вените са кръвоносните съдове, по които кръвта се връща към сърцето. Те имат по-голям диаметър от артериите и средният мускул е по-тънък с един слой, което ги прави по-малко еластични.

Ако стоим дълго време изправени кръвта започва да забавя движението си и се задържа в в най-ниските части на тялото.

С течение на времето това повишено налягане води до отслабване на венозните стени и увреждане на венозните клапи, така се развива венозна хипертония и се стига до неприятните разширени вени.

Симптоми за появата на варикоза

На този етап, въпречки че не се виждат разширени вени има някои симптоми, които не бива да се пренебрегват:

  • бързо се уморявате
  • тежест и болка в краката
  • зачервяване на крайниците
  • отичане на глезените
  • крампи през нощта

Разширените вени се появяват най-често по краката и бедрата на възрастни хора, жени с наднормено тегло, както и при хора, на които се налада да стоят изправени за по-дълги периоди от време. Разширените вени са повърхности, а не дълбоки вени, така че те рядко представляват сериозен здравословен проблем. Въпреки това те са неестетични и повечето хора, които страдат от тях искат да ги премахнат или поне заличат.

Има много лазерни процедури, които не са никак евтини. За наше щастие не е необходимо да прибягваме да тях, тъй като има средства от народната медицина, които са доста по-евтини и лесно достъпни.

Див кестен

Кафявите семена на дивия кестен са едно от най-популярните натурални средства за лечение на разширени вени. Основната активна съставка в семената е есцин. Това е силно химично съединение, което има вазоконстрикторни и силно изразени противовъзпалителни свойства.

Изследване, публикувано в немското списание Dmngli, доказва, че локалното лечение с есецин може да спре развитието на язви, екземи, и венозни заболявания, спомага процеса на бързо заздравяване на кожата при рани.

Като лекарство за разширени вени, използвайте следната рецепта с див кестен:
С 300 милиграма екстракт от семена на див кестен се маже засегната място два или три пъти на ден. Семената от див кестен в никакъв случай не се приемат през устата, тъй като са силно токсични.

Гроздови семена

Клинични изследвания са категорични, че гроздовите семена имат мощно противовъзпалително и антитоксично действие. Екстракт от гроздови семена лекува редица болести и най-вече тези свързани с кръвообращението.

Изследване публикувано в списание за здраве Nrkebra твърди, че проантоцианидните, извлечени от грозде, могат значително да подобрят симпотмите на хронична венозна недостатъчност. Това е състояние, което често води до разширени вени.

Екстракт от гроздови семена се продава основно в капсули, таблетки и в течна форма в дрогериите. В идеалния вариант се опитайте да намерите добавка, която се състои от 95% олигомерни проантоцианидин комплекси /OPC/, които помагат при лечението на разширени вени.

Трябва да се приемат около 150 милиграма екстракт от гроздови семена ежедневно, за да се подпомогне възстановяването на повредените кръвоносни съдове. Масло от гроздови семена може да се прилага и външно за по-бързо заздравяване на засегнатото място.

Борова кора

Аналогично на гроздовите семена, кората на бора също притежава богат комплекс от флаваноидни вещества, което я прави подходяща за лекуване на разширени вени и други състояния, които изискват подобряване на кръвообращението и възстановяване на тъканите.

Изследване публикувано в френското списание за медицина „RIVERDERE“ показва, че пикегенола – патентован френски екстракт от кора на морски бор, може да лекува успешно хронична венозна недостатъчност и свързаните с нея варикозни заболявания.

Лекарите твърдят, че този резултат се постига благодарение на мощните антиоксидантни, противовъзпалителни, съдоррязширяващи, антитромбатични ефекти, както и стилизиращите колаген свойства на кората на бора.

Екстракт от бор може да се използва както вътрешно, така и локално за лечение на разширени вени.

Ако предпочитате добавки, вземайте по 50 до 100 милиграма от тях три пъти седмично. Ако си купите етерично масло от борова кора, масажирайте и с леки движения втрийте върху засегнатите участъци два или три пъти дневно. Коментари