Трябва ли да пиеш мляко? Опасно или полезно!?

Млякото е напитка, която родителите ти са настоявали да пиеш, при това с основателни причини. То е чудесен източник на протеини, пълно е с витамин Д, който укрепва зъбите и костите ти. Плюс това съдържа холин – протеин, който пък е важен за мозъка и калий, който помага да предпази сърцето. Така че, какво не му харесваш?

Няколко неща за начало.

В последните години някои специалисти по хранене започват да споделят притесненията си, че млякото може бе е с надценена репутация, защото хората, които го пият, невинаги се чувстват по-здрави от тези, които не го употребяват.

Доказателствата и данните за ползите от млякото просто не са „категорични“, казва Уолтър Уилет, доктор и завеждащ катедрата по хранене в Института за обществено здраве към Харвард. Дори обратно. Според някои нови изследвания, които са все още в начален етап пиенето на твърде много мляко носи рискове за здравето.

Кравето мляко е пълно с хормони, които помагат на телетата да растат.

Според проучване между 60 до 80 процента от женските хормони, които консумираме с храната си, идват от кравето мляко. В това число и хормонът IGF-1, който предизвиква размножаване на клетките и е предпоставка за развитието на рак, казва Майкъл Полак, доктор и директор на отдела за борба с рака към университета МакГил.

Жените, които пият повече от две чаши мляко на ден,

са два пъти по-често диагностицирани с рак на яйчниците от жените, които пият по-рядко, според шведско проучване. А резултатите на скорошно изследване, публикувано в Британския медицински журнал, посочва, че жените, които пият три или повече чаши мляко на ден, са почти два пъти по-застрашени от непиещите да умират в следващите 20-ет години, независимо по каква причина.

Но нека не бързаме със заключенията

Д-р Полак отбелязва, че влиянието на IGF-1 от млякото е с „малък ефект“ и едва ли има влияние върху риска от рак. Има също изследвания, които обвързват пиенето на мляко с понижаването на риска от рак, например в едно такова се стига до заключението, че пиенето на много мляко при възрастните жени намалява риска от рак на гърдата.

И тъй като много от пиещите мляко могат да правят и други неща, които ги излагат на риск от рак, е невъзможно да се заключи, че млякото има връзка с тези заболявания. Проблемът е, че никой не знае точно колко от хормоните в млякото попадат в тялото ни, тъй като от храносмилането някои от тях се редуцират.

И не е ясно дали опасенията за млякото, важат и за другите млечни продукти.

Докато не научим повече за потенциалния риск, Уилет препоръчва да се пият не повече от две чаши мляко на ден /не забравяй да броиш латето си/ и да избираме нискомаслено мляко, в което има по-малко хормони от пълномасленото.

Децата могат да пият и повече, защото те имат различни нужди от калций, свързани с растежа. Всичко това не означава, че трябва да се купува по-скъпо био мляко, което има същите хормони като обикновеното. Вместо това чети на етикетите дали има в състава хормони на растежа, дали е краве мляко изобщо или продукт с вкус на мляко. Млякото е много питателно – казва д-р Полак, но това не означава, че колкото повече пиеш, е толкова по-добре за теб. Можеш да прекалиш и с хубавото.

Алтернативи на прясното мляко

1.Бадемово мляко

Съдържа 30 калории, 2,5 г мазнини. Нискомаслено е с малко калории, богато на калий и витамин Е и захар. Опитай го в смути или добави в кафето.

2. Соево мляко

Съдържа 100 калории, 3,5 г мазнини. Соята помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания, но според изследвания, използвана в големи количества, предизвиква стерилитет. Опитай го за сгъстяване на супа.

3. Оризово мляко

Съдържа 120 калории, 2,5 г мазнини. Имаш алергия? В това мляко няма лактоза, ядки и соя. Опитай го като по-лека версия ан кравето мляко. Например – добави към овесена каша.

4. Кокосово мляко

съдържа 460 калории, 50 г мазнини. Идеално както за смути, така и за добавка към десерти, супи и екзотични ястия. Коментари