Болки в гърдите – опасно ли е?

Болки в гърдите! При по-голяма част от жените е често срещано оплакване. В голяма част от случаите не е повод за притеснение
Ако имате тъпи болки в гърдите жените, съпровождани от подуване и стягане – това състояние е познато при едноседмичния период преди месечния цикъл, както и за така наречения предменструален синдром (ПМС). Това обикновено се свърза с промяна в хормоналните нива в женския организъм през този период.

Хормоналният дисбаланс може да е причина за болки в гърдите при жените,

 преди настъпването на менопауза (в отделни случаи и малко след това), по време на половото съзряване през пубертета, по време на бременност и кърмене.

Посещението при лекар е задължително, когато:

болката продължава повече от 10 дни. Локализира се в конкретна област на гърдите или се усилва и пречи на ежедневните дейности.

Болки в гърдите преди и след цикъл

Хормоналните колебания, съответстващи на месечния цикъл, могат да причинят болка в гърдите. Цикличните болки (масталгия) са познати на две трети от жените; обикновено започват една седмица преди началото на цикъла и приключват с него.

Хормоналните колебания са причина за напрягане на жлезистата тъкан на гърдите, увеличаване на кръвоснабдяването и задържането на течности, от което се усеща и проблем с гърдите. Свързано е с овулацията, нарастването и намаляването на прогестероновите нива.

Нормално след цикъл болките – ако са се проявили – отслабват. В някои случаи обаче се усещат болки и след приключването на поредния цикъл, а в гърдите се чувстват уплътнения. Този случай си е за лекар; възможно е да става дума за образуването на фиброзни кисти.

Болки в гърдите може да има при половото съзряване (пубертета), както и в преходната фаза на климактериума.

Неприятните болки в гърдите при жените могат да бъдат:
1. Повтарящи се (болки, свързани с месечния цикъл, с тъпа и тежка болка, която се придружава с подуване на гърдите;
2. Болки, засилващи се около две седмици преди менструацията и затихващи след нея.
3. Болки, засягащи жени на възраст 20 – 30 години и преди менопауза за жени около 40-те) и неповтарящи се (които нямат връзка с месечния цикъл;
4. Болки, които са постоянни или прекъсващи.

5. Болки, които се проявяват под формата на стягане, парене или възпаляване;
6. Болки,които засягат обикновено само едната гърда в едно определено място; които засягат жените след менопауза.
7. Възможно е също така неприятните болки в гърдите да се дължат на проблем, чийто източник е някъде другаде (като например разтягане на мускул, предизвикващо усещане за болка в областта на гърдите и гръдния кош.

Сред най-честите причини за поява на болки в гърдите при жените са:

репродуктивните хормони, различни анатомични фактори (травма, кисти, операция или други фактори),
дисбаланс на мастните киселени, медикаментозно лечение, размера на гърдите.

Едновременна болка в гърба

Едновременните болки в гърдите и гърба могат да са причинени от по-голям бюст. Болката може да обхване и врата. Това става при дишане и по-време на бременност

Не всички болки в гърдите означават рак

Болките в гърдите по време на дишане трябва спокойно да се анализират и да се прецени локализацията им. Най-вероятно става дума за мускулна болка, която едва ли е симптом на сериозно болестно състояние.

Възможно е също при вдишване, при някои състояния /когато гърдите са уголемени заради овулация, ранна бременност, да бъде усетено кратко пробождане/. Възможно е да става дума за притиснато нервно окончание или за засегнат нерв.

Напрегнатото състояние на гърдите и болки в гърдите са едни от възможните симптоми на ранната бременност

След забременяването организмът на бъдещата майка започва да се подготвя, и превключва на друга програма под командата на съответните хормони. Това води до нарастване на млечните канали и засилено кръвоснабдяване на тъканите в гърдите, както и задържане на течности в тях. Всички тези промени са свързани с болезнено усещане на гърдите.

Първи ранни признаци на бременност

Болки в гърдите – това е само един от симптомите на ранна бременност. Някои жени разпознават тези симптоми още в седмицата на зачеването, други се досещат за състоянието си едва след като обичайното месечно кървене не се случи. Не е задължително тези симптоми да се проявят “в комплекс”, но някои от тях са доста специфични и няма как да бъдат сбъркани.

Липсата на менструация и болки в гърдите, разбира се, е доста категорична комбинация. Подутите и напрегнати гърди са белег, който се проявява седмица-две след зачеването. Други възможни признаци са болките в кръста, сутрешно гадене и повръщане, главоболие и често уриниране, промяна в емоциите, промяна в апетита и хранителните предпочитания.

Болки в гърдите при кърмене

Болки в гърдите при кърмене – нормално е! Натиск и болки в гърдите обикновено има през първите дни на кърмене, когато млечните канали се “учат” да отделят кърма под въздействието на хормона окситоцин. Тези функции се усвояват сравнително бързо от организма и болките от този тип постепенно отшумяват.Друга е ситуацията при развитието на гъбична инфекция (млечница) в устата на бебето и зърната на гърдите.

Тогава кърменето става болезнено, възможно е да се развие инфекция и болките да продължават постоянно. Според някои специалисти дори е възможно инфекцията да проникне от зърната в млечните канали и това допълнително да усложни нещата.

Болки в гърдите в етапа на кърмене може да се получат и при задържане на кърма – опасно състояние, което може да провокира инфекция и мастит. Затова се препоръчва през първите месеци от живота на бебето, когато то не е способно да изсмуче цялата събрана кърма, да се прави доизцеждане след хранене.

Болки в гърдите при овулация

Болки в гърдите е един от ориентировъчните сигнали за отделянето на зряла яйцеклетка, т.е. овулация. Паралелно с това може да има увеличено отделяне на цервикална слуз, болки ниско в корема, подуване на корема. Тези симптоми са директно свързани с хормоналните промени по време на овулация. Проявяват се с различна интензивност при различни жени, в някои случаи могат да бъдат съвсем слаби и да останат неразпознати.

Болки в гърдите след аборт

След аборт също може да се почувстват болки в гърдите. Това е свързано с рязката промяна в хормоналния “фон”. При по-напреднала бременност дори е възможно да започне подуване на гърдите, “слизане” на кърма. Има различни начини за облекчаване на такова състояние, но те все пак са индивидуални и се нуждаят от професионална преценка. Възможно е да бъдат препоръчани хормонални препарати, стягаща превръзка на гърдите, дори изцеждане.

Болки в зърната

При при кърмене се случва. Тези болки може да са провокирани от носене на неподходящ сутиен. Другите възможни причини са мастит, целулит, контактен дерматит. Сериозно е положението при отделянето на секрети, без това да е свързано със състояние на бременност. При злокачествени заболявания също са възможни болезнени усещания в зърната на гърдите.

Кога това може да бъде тумор (рак) на гърдата? Истинските симптоми на този рак

Болки в гърдите – ето кога да се тревожим!

По много причини най-честата мисъл при болки в гърдите се свързва с тумори, злокачествени процеси, рак на гърдата. Специалистите обясняват, че при рак симптомът болки в гърдите, или само в едната, много рядко е единствен. По-скоро болки в гърдите ориентират към хормонални колебания и предменструален проблем, фиброза, кисти, овулация, бременност и кърмене, прием на някои медикаменти, херпес зостер – тогава е засегната само едната гърда, мастит, абсцеси.

Истинските симптоми на рак на гърдата са следните:

  1. Поява на бучка, уплътнение в една от гърдите или под мишницата
  2. Поява на участък с раздразнена, грапава кожа върху едната гърда
  3. Подуване и оток
  4. Разраняване и/или хлътване на зърното
  5. Изтичане от гърдата на секрет, различен от кърма.

Противозачатъчни и болки

Напрежение и болки в гърдите – е един от най-често срещаните странични ефекти при прием на противозачатъчни таблетки. Този ефект обаче отслабва и изчезва 2-3 месеца след началото на приложението им.

Как се използва дуфастон в такива случаи

Дуфастон е хормонален продукт, който компенсира прогестероновия недостиг. Приемът му причинява субективни усещания за увеличаване и болки в гърдите. По-важно обаче е това, че при този тип терапия, включително комбинирана с други хормонални препарати, нараства рискът от тъканни промени в гърдите, поява на кисти или провокиране на онкологичен процес.

По тази причина дългосрочното лечение с дуфастон предвижда както предварителни прегледи на гърдите и органите в малкия таз, така и етапно проследяване, включително контролни прегледи при мамолог. Пациентките на дуфастон при дългосрочна терапия са предупреждавани да търсят специалист, ако забележат промени в гърдите си извън болки в гърдите: загрубяване на кожата, промени на зърната. Коментари