Варикоза – как да се отървем от разширени вени?

Неестетичните спукани капиляри и разширени вени са проблем, с който се сблъсква всяка четвърта жена. Ако си над 25 години, работиш в офис или прекарваш по-голямата част от деня си изправена – добре дошла в рисковата група.

Сините паяжинки се появяват по кожата, когато капилярите и кръвоносните съдове не се справят с налягането на кръвта и се пукат. Сред причините е застоялият начин на живот и наследствеността, а не седенето с кръстосани крака и високите токчета, както много ора погрешно смятат.

Ако единият родител е страдал от варикоза вероятността и ти да се лекуваш от разширени вени е 60%, съобщава неутешителната истина Павел Туркин, доцент флеболог.

Какво да правиш, ако си предразположен към варикоза?

1. Без да чакаш появата на първата „звездичка“ започни профилактика.

2. Спортувай. В случая е уместна всяка активност, в която се задействат прасците – степ аеробика, зумба, плуване.

3. Преразгледай методите си за контрацепция. Лекарите припомнят, че хормоналните контрацептиви могат да ускорят развитието на варикозата, когато съществува предразположение към заболяването.

4. Ако проблемът влияе на качеството на живот / отказваш се от дългите разходки, не можеш да облечеш пола/, помисли за лазерно лечение или за минифлебктомия. Това е процедура за отстраняване на големи повърхности, силно изпъкнали вени с помощта на не големи убождания.

Краката ти отичат често 

Нарушението в оттичането на течности е е опасна работа. В списъка с причините присъства сърдечната недостатъчност и проблеми с бъбреците. Да не можеш да обуеш любимите си обувки е най-безобидното последствие. Отоците се засилват през втората половина на деня? Това може да е предупредителен звънец за надигаща се варикозна болест.

1.За да тича кръвта по-весело по вените ти докато седиш в офиса от време на време повдигай краката и прави кръгове със стъпалата по 15 пъти във всяка посока.

2. В борбата с отоците, сухотата и прочие неприятности, помага лечебната кал. Редовните компреси и обтривания нормализират обмяната на веществата и ускоряват извеждането на излишната течност от организма.

3. Нанасяй гел вентоник върху мускулите и бедрата. Това сваля отока и като бонус – намалява целулита.

4. Още един профилактичен прийом е да спиш с повдигнати върху възглавницата крака.

Болят те коленете 

Причината за дискомфорта могат да станат различни нарушения: от износване на хрущялите и възпаления, до травма или ракови заболявания. Всяко усещане на болка е повод да посетиш хирург.

1. За тонус спортувай. Тичането в парка сутрин е полезно, само ако си се консултирала с лекар и подбереш правилните маратонки. Иначе единственото ти спортно „постижение“ ще са повредените стави.

2. Включи в менюто си продукти, богати на желязо, магнезий и витамин F: яйца, език, зелени зеленчуци и мазна риба. Коментари