Всичко за солта. Полезна или вредна?

Тази толкова обикновена подправка е обвинявана в какви ли не грехове, но без нея не можем да минем на масата. Нека сега да видим кои са митове и кое е истина за солта

1. Солта е била отрова

Също и бяла смърт. Казват, че е толкова вредна, че колкото по-малко ядем от нея, толкова по-добре. Затова най-добре въобще да я откажем.

В действителност няма за какво да спорим тук. Признаваме за факт, че в големи дози солта е пагубна за здравето.

Когато е в излишък се променя състава на кръвта. Но в прилични количества без нея не може. Да започнем с това, че наличието на сол е задължително условие за съществуването на червените кръвни телца.

Тя отговаря за рефлексите на мускулите. В превод от медицински език това означава, че благодарение на натриевия хлорид мускулите изпълняват командите на главния мозък.

Солта образува в стомаха солна киселина, без която не би било възможно преработването и усвояването на храната.И накрая солта изпълнява важна роля в много метаболитни процеси.

Ако страдаш от заболяване на бъбреците, трябва да ограничиш консумацията на сол. Имайте предвид, че препоръчителната доза е 4-5 грама, което е по-малко от чаена лъжица. В по-топло време и физически натоварвания 5-6 грама.

2. Морската сол е по-полезна

Докато някои твърдят, че солта е враг на човека, други се смятат за по-умни, твърдейки че морската сол е по-полезна. Казват, че този дар на природата не само е безвреден, а и полезен, защото съдържа много минерали.

В действителност това е същият натриев хлоид, какъвто е и в трапезната. В големи дози и морската сол може да навреди. А минералите, в които се кълнат поклонниците й, не са чак в такова количество, че да окажат влияние на организма. За да повлияят ще трябва да изядеш един вагон от подправката. Затова, ако вярвяш на маркетинг съвети, купувай морска сол, която не е много по-различна от обикновената.

3. Откажи я и ще отслабнеш

Приятелите ти разказват как са спрели солта и като почудо са отслабнали. Ако приемеш този мит буквално и спреш солта, наистина ще отслабнеш. Но струва ли си цената?

В действителност молекулата NaCl може да задържи около 400 молекули H2O. На практика това изглежда така: приемайки 9 грама сол, организмът ти може да задържи около литър вода. Ти, разбира се си прави извод: няма вредно вещество, няма килограми.

Но по-добре си избий от главата мислите за диети без сол и изгори книгите, в които си чела за тях. Само физически упражнения, правилно хранене и добрият сън, ще ти помогнат да отслабнеш.

Иначе свалените килограми ще се върнат магически, когато пак започнеш да добавяш сол в храната си. Имай предвид, че недостигът също е толкова опасен колкото и когато е в излишък.

Безсолната диета е предимно за хора с високо кръвно,проблеми с бъбреците, задържане на вода в организма и сериозно затлъстяване. Такъв план може може да предпише само медицинско лице, защото дългото въздържание от натриев хлорид води до загуба на сили, а след това и до по-сериозни проблеми.

4. Компенсира липсата на йод

С недостига на този елемент се плашат жителите на големите градове. И в качеството на панацея се предлага да се наблегне на йодирана сол. В действителност много малко от нас страдат от такъв недостиг.

За съжаление и най-прехвалените продукти в хладилника съдържат малко количество йод са морските продукти и млякото. С тях можеш да си набавиш не само йод, но и други микроелементи.

5. Повишава кръвното налягане

Ако използваш много сол, ще имаш проблеми с кръвното. Има вариант, ако не пипаш солницата, да не получиш хипертония. В действителност хората с нормално тегло, когато изключат солта от храната си, го свалят с 1 или 2 единици.Нещо, което апаратите даже не отчитат.

Учени от Католическия университет от Льовен са направили изследване сред 35000 човека, които не са имали проблеми със сърцето. След 8 години е станало ясно, че най-много инфаркти е имало сред тези, които не са употребявали натриев хлорид. Изводът е един – солта не оказва такова негативно влияние на организма, каквото й приписват.

ВИДОВЕ СОЛ

Трапезна – нормална сол, която се предпочита от повечето хора. Освен натриев хлорид, в нея има до 8% примеси /магнезий, калций, желязо, никел/

Йодирана– това е сол, изкуствено обработена с йод и калиев йодид

Розова– Най-модерната сол в момента или по-известна като хималайска, образувана в Юрската ера в Хималаите. Практически не подлежи на обработка и затова се смята за натурална. Съдържа повече от 80 минерала. Цветът и идва от желязото в нея.

Черна сол – Това е необработена сол, която също се добива в Хималаите. Богата на желязо,йод, калций и има специфичен аромат и вкус, които се образуват в нея, заради високото съдържание на сероводород. Коментари