Захарта НЕ е бяла отрова?

Захарта отново е център на внимание- и в медицинското общество, и в по-широк контекст. Защо ли? Смята се, че тя е основният виновник за резкия скок на затлъстяване в световен мащаб. Затова СЗО ограничи приема на „свободни“ радикали до 10% от цялостните енергийни нужди. Великобритания пък намали препоръката до 5% с идеята, че така ще се разреши проблемът със затлъстяването.

Много са тези, които смятат, че това не е нито пътя, нито начинът и ще завърши с неуспех. Сред тях съм и аз. Проблемът с повишаването на теглото не е едностранен, тъй като той е преди всичко резултат от позитивната енергия на равновесието. Да перифразирам „Не мога да ям толкова малко, колкото мога да изразходя“.

Повечето хора в днешно време прекарват по-голямата част от деня в седнало или в легнало положение.Движат се прекалено малко, да не споменавам спортната активност. Но за намаляването на захарта, трябва да се размисли, тъй като тя е „наводнила“ хранителната индустрия и ежедневните продукти.

Калории в люспите

По дефиниция свободните захари са тези, които са добавени преди преработката на храната, и тези, които присъстват по естествен начин в плодовия сок. Белите, жълтите, фруктозните, декстрозните се добавят в сладкишите във фабриката или вкъщи, когато се правят сладкиши или се сипват в чая. Освен това повечето хора не броят захарта добавена към различни продукти, които често носят епитета „здравословни“.

Ако се задълбочите малко в дребния шрифт на опаковката, ще разберете, че люспестите храни и овесените каши за закуска, съдържат значително количество захар.

Същото се отнася и за плодовите скове, барбекю сосовете и подобни течни подправки, солени или люти. Количеството захар в тях е от 5 до 10 грама на 100 грама съдържание.

За сладоледа е известно, но и плодовото мляко често има същото съдържание на захар. На практика много жени са с енергийни нужди от 1600 до 1800 калории и дори и под тези, позволеното количество свободни захари надвишава 40 до 45 грама.

И само с едно изречение – захарта не е бяла отрова. Проблемът е в нейното количество. И друго – когато прочетете, че захарта ни е необходима, за да може мозъкът да работи най-добре и са му необходими поне 130 грама захар дневно, това също е вярно.

Но тази захар той съвсем лесно получава от скорбялата – хляба и зеленчуците, от лактозата, която се съдържа в млякото, и фруктозата, която е в плодовете и свободните радикали нямат място тук.

Освен ако не повишите физическата си активност, която ще ви донесе само полза за здравето.

По-малко захар, повече конфитюр

Внимателно четете етикетите на готовите продукти. Преди да купите сос за спагети, припомнете си колко е лесно да го приготвите вкъщи с евентуално добавяне на лъжичка захар за цялото семейство.

Есента е времето на конфитюрите – пробвайте нови рецепти с 10 пъти по-малко количество добавена захар, това означава най-много 100 грама за един 1 кг плодове.

С други думи – ще можете значително да понижите концентрацията на свободни радикали с отказ от готовите храни и полуфабрикати. Преминаването към домашна продукция и промяната на класическите рецепти със сигурност ще доведе до дългосрочни ползи за организма ви. Коментари