Защо Омега-3 е една от най-търсените добавки?

Въпреки че Омега е последната буква в гръцката азбука, се смята, че Омега – 3 ще пребори конкуренцията и ще стане първа в листата на най-търсените добавки. Малко хора обаче са наясно с това, какво представлява всъщност Омега – 3. Колкото и доказателствата за полезността й да има, малко са тези, които я приемат достатъчно.

А защо Омега 3 е така важна?

Преди всичко заради кардиопротективното действие при пациентите след прекаран инфаркт на миокарда или за тези, които приемат медикаменти за понижаване на мазнините. Приемът на Омега-3 понижава нивото на триглицеридите в кръвта, предотвратява образуването на тромби.

Омега – 3 има силно изразено противовъзпалително действие. Предотвратява различни възпалителни състояния – болест на червата, болест на Крон, ревматоиден артрит, кистозна фиброза.

Лекарите препоръчват Омега – 3 при бременни жени. Тя е важна за правилното развитие на бебето и по-точно за мозъка, както преди, така и след раждане. В почти всички европейски страни лекарите я предписват по време на бременност.

Превенция с Омега-3

Доказано е,че помага при Алцхаймер. Подпомага възстановяването на организма слез химио и лечетерапия, полезна при алергии, диализа, психиатрични нарушения, очни заболявания.

Това е и причината световните здравни асоциации да препоръчват приема на най-малко 250 мг Омега- 3 мазнини или така наречените ЕPA и DHA мастни киселини.

Американското сдружение на кардиолозите препоръчва да се консумира мазна риба поне два пъти седмично. При коронарна болест се приемат 250 до 500 мг Омега. 3, а при сърдечносъдови заболявания около 1 грам дневно. Това повишава в пъти имунитета и помага на организма да се справи с болестта.

Добавки под формата на Омега -3

И так, стигаме до добавките, съответно лекарствата, тъй като Омега- 3 мазнините са регистрирани по два начина.

Препаратите са получени от рибено масло, а в последно време от много по-качествени дребни рачета, които се наричат крил.

Маслото от крил е по-подходящо казват лекарите, тъй като са под формата на фосфолипиди, а те са част от състава на всяка клетка. Освен това се резорбират по-добре и постигат цялостен терапевтичен ефект в по-малка доза. Разбира се Омега- 3 от крил е значително по-скъпа,отколкото рибеното масло. Крилът е открит в началото на ХХI век. Количеството, което съществува на земята, е достатъчно към момента, но като всичко, до което се докосват хората, нищо чудно в един момент да се появи и недостиг.

Други източници на Омега- 3

Поколения са израснали с рибеното масло, без да знаят, че основната му съставка е Омега- 3. Междувременно стана ясно, че консумирането на риба от северните морета има и своите недостатъци, като например консумирането на прекалено много живак или олово. Затова и бременните жени не трябва да консумират повече от две консерви риба тон седмично.

Най-добрият източник на омега-3 мастни киселини е сьомгата. Освен нея обаче богати на полезните мазнини са сардините, скумрията, рибата тон, ядките, най-вече орехите и семената като чиа, ленено семе.

В Топ листата на най-продаваните

В топ листата на най-често продаваните съставки през 2016 и 2017, Омега -3 се намира на шесто място, изпреварена е само от витамините B, C, D и Калций. Твърди се, е модата на повишен прием на омега ще продължи и ще заеме челно място в листата на най-търсените добавки.

Ползи от приема на Омега – 3

1 Сърдечносъдови заболявания

Повишават нивата на добрия холестерол и понижават триглицеридите. Това намалява в пъти сърдечносъдовите заболявания и свързаните с тях усложнения в други органи и системи.

2. Диабет

Омега-3 мастните киселини помагат на клетките да подобрят чувствителността си към собствения инсулин – важен проблем при инсулинова резистентност и диабет тип 2. Приемът им ускорява метаболизма и разграждането на коремните мазнини, които са рисков фактор за отключване на диабет.

3. Рак

Омега-3 мастните киселини имат голям потенциал в превенцията на някои видове рак, сред които рак на гърдата, простатата и дебелото черво.

4. Потентност

Омега-3 мастните киселини подобряват качеството на спермата и половата мощ при мъжете.

5. Артрит 

Артритът е дегенеративно възпалително заболяване по ставите, влошаващо се с времето. Благодарение на противовъзпалителните свойства на омега-3 мастните киселини, симптомите на скованост и болки при артрит значително намаляват.

6.Помага за намаляването на депресивни състояния и безпокойство 

Хората, които консумират омега-3 мастни киселини редовно са и по- малко депресирани и тревожни. Нещо повече , когато хора с депресия или тревожност започнат да приемат омега-3 добавки, техните симптоми се подобрят.

7. Бременност 

Омега-3 мастни киселини са важни за растежа на мозъка и развитието на бебетата. Приемът на достатъчно омега-3 мастни киселини по време на бременност е свързан с многобройни ползи за детето, някои от които са по-добро зрение, намален риск от хиперактивност, аутизъм и церебрална парализа, спомагане за развитието на детето, регулиране и подобряване на имунитета, развитие на по- добри комуникационни и социални умения. Коментари