Защо ядем, когато не сме гладни?

Храната е дъбоко свързана с емоциите ни. Първият контакт с външния свят е чрез кърмата. Често при недостиг на енергия се опитваме да си наваксваме с храна. Ядем, защото сме изморени, недоволни, жадни.

Ако не откриете причина,заради която ядете и когато не сте гладни, няма трайно да решите проблемите с излишните килограми.

Диетите решават последиците и не са трайно решение.Преди да посегнете към храната като най-достъпен източник на енергия, се запитайте дали сте гладни.

Емоционална анестезия

Най-често три причини, заради които ядем, като не сме гладни, са: не приемаме достатъчно количество течности, не спим достатъчно или „ядем емоциите си“.

1.Пийте достатъчно количество вода през деня,тъй като, когато почувстваме жажда, вече сме се дехидратирали.

2.Преди да посегнете към храната, изпийте чаша вода.

3.Насън се отделят важни хормони, които създават чувство на ситост и оказват влияние върху апетита.

Когато се уловите как се промъквате към хладилника половин час след обилна вечеря, вместо да ви гризе съвестта, което води до загуба на самоуважение, предлагаме да затворите хладилника да се „свържете“ със себе си и да осъзнаете този момент.

Когато не искаме да чувстваме нещо, храната ни освобождава моментално, като създава чувството на запълненост.

Преяждането е анестезия за емоциите, с които не знаем какво да правим. Запитайте се: какво всъщност искам? Осъзнаването е пътят към промяната.

Днес много жени са обсебени от диети, различни техники на детокс и намаляване на храната, която поемат. Последицата от подобно решение е емоционалният глад Решението е осъзнаване на потребностите, които имаме и в изучаване на опита, с който ще спрем емоционалният глад.

Инструмент: преустановете емоционалния глад 

Разпознайте момента, който предизвиква необходимостта да се храните. Чувството, което не е удовлетворено, иска да бъде осъзнато и да направим нещо с него.

Кога ядете, без да сте гладни: когато сте тъжни, самотни, сърдити или всичко накуп?

Ние „ядем“ емоциите си в невъзможността да ги удовлетворим или да ги изразим. Най-често подобна ситуация предизвиква неудовлетвореност. Ами, ако препятствието на емоционалния глад няма никаква връзка с със силата на волята? Следователно решението при първата стъпка е в разпознаването на момента, в който се появява необходимостта да започнем да се храним.

Стъпка 2

Решете ситуацията по такъв начин, че това решение да не включва нито храна, нито напитки. Например, разпознаваме, че ядем, когато сме нервни. Вместо да използваме силата на волята, за да престанем да ядем, по-полезно е да усвоим техниките, които ни отпускат от емоционалното напрежение, или тези които ни отказват от вредните навици.

Повечето хора не правят това. Ефикасен начин на спиране на емоционалното преяждане, е прилагането на техниката на релаксация и йога.

Също така подгответе се за ситуациите, които сте разпознали. Един от начините, по които се превъзмогва емоционалния глад е, че си разреших да се храня. Огладнявах заради различни диети и детокси. Тялото ми бе подложено непрекъснато на някакъв режим, чувстваше се „отказано“. Когато започнах да обръщам внимание на неговите потребности и да го задоволявам, то престана да търси храна, когато не е гладно.

Стъпка 3

Измъкнете се от състоянието на преяждане колкото е възможно по-скоро. Какво се случва след пристъпа на глад? Повечето хора ядат още повече. Това е, защото са ядосани на себе си. Подобно състояние гарантира още повече емоционален глад.

Затова най-важен е опитът да научите как да излезете от това състояние. Със сигурност осъждането няма да поправи извършеното. Кажете си, че е напълно ок да се чувствате тъжни, изплашени, изоставени или наречете чувството със собственото му име.

Подходете към това чувство с нежност, както бихте подходили към някого, когото обичате. Попитайте тази емоция какво иска от вас. Когато престанете да осъждате, тялото повече няма да ви пази от чувствата, с които не искате да се сблъсквате.

Важно! Диетата засилва емоционалния глад

Забелязахте ли, че във всички тези фази не съм споменала диета. Диетата създава чувството, че сме „съкратени“ и засилва емоционалния глад. Изгладняването се храни с преяждане. Много важно нещо, което повечето жени, които спазват диета не правят – не определят точния брой килограми, които искат да свалят и са на постоянна диета.

Приемането на себе си – това е пътят към красотата

Така се подразбира, че осъзнаваме онова, което ни прави неудовлетворени, как можем да променим това и защо това е важно за нас. Представете си, ако всички жени утре се събудят доволни от външния си вид.

Колко ли бизнеси, които продават илюзии, че продуктите им ще ги направят по-хубави, ще изчезнат?

Невъзможно е да изглеждате съвършени като ретуширани фотомодели на страниците на модни списания, а същевременно да работите, да се трудите и да имате семейство. Приемането на себе си, а не на непрекъснатата нужда да се „дообработим“ е начин да задоволим себе си и да престанем да се храним с неудоволствие от себе си.

Време е да се събудим от манипулацията, в която ни продават илюзията за съвършенство и да започнем да храним тялото си с любовта и вниманието, което заслужава. Коментари