Какво става с тялото ни, ако спрем да ядем хляб?

Диети и методи за отслабване колкото целия китайски народ. Ако човек реши да сваля килограми може да намери хиляди съвети в интернет от какви ли не специалисти по здравословно хранене.

А най-неразбираемо е, че все още има диетолози, които твърдят, че хлябът е враг номер едно, ако сме решили да влезем във форма. Според нечие „професионалното“ мнение хлябът е пълен с въглехидрати, особено белият и затова почти трябва да се изключи от менюто.

Но някои от лекарите категорично отричат това твърдение и са точно на обратното мнение. Ако изведнъж спрете да ядете хляб, последиците за вас и вашия организъм може да се окажат много сериозни.

В САЩ дори е проведено изследване, което установява, че всяка втора жена отказва в даден момент приема на хляб. Причината е прозаична – жени мислят, че хляба е основният виновник за качването на килограми.

Но голяма част от специалистите по здравословно хранене и диетика смятат това за неправилно и са категорични, че хлябът не е първопричината за напълняване. Хлябът има ниско съдържание на мазнини. Той доставя на организма протеини, витамини, минерали и фибри. Ако приемате хляб намалявате в пъти риска от диабет.

Той повишава имунитета и нормализира обмяната на веществата. Затова се препоръчва около 120 грама хляб на дневно, независимо дали сте на диета или не. Всъщност в 100 грама хляб има само 220 калории.

Защо не бива да изключвате хляба от менюто?

1. Теглото намалява, но само на вода.

Истина е, че когато намалите приема на въглехидрати вие много бързо ще свалите килограми, но това е поради една съвсем проста причина, спада количеството на вода в организма.Не се радвайте предварително, тъй като водата я няма, но мазнините в тялото остават. А когато спазвате диета не трябва ли да свалите точно тях? Въглехидратите имат способността да се складират в тялото под формата на гликоген, който тежи, като всеки грам тежи 3-4 пъти повече под формата на течност.

2. Загуба на жизненост

Доказано е, че въглехидратите са основният енергиен източник за вашия мозък. И когато гликогенът в организма се понижи чувствително, ще чувствате умора, отпадналост, виене на свят, липсата на сън. Сякаш карате поредния зимен вирус.

3. Неконтролируем глад.

Именно рафинираните въглехидрати покачват в пъти вашата кръвна захар. Но липсата на въглехидрати я сваля така, че чувството на глад може да ви побърка и бързо да забравите, че сте започнали диета, тичайки към хладилника като озверели. Ако си позволявате храни, които са богати на фибри ще поддържате нивото ѝ и няма да се стига до мъчително гладуване и крайности. Филийка бял хляб няма да ви направи дебели.

4. Проблеми с пикочната система.

Така е. Вашата отделителна система престава да функционира правилно. Затова пълнозърнестите храни, които съдържат достатъчно фибри са изключително важни за правилното функциониране на отделителната ви система. Ако не поемате достатъчно фибри сте застрашени от запек и дискомфорт в областта на стомаха..

5. Променливо настроение

Въглехидратите хранят мозъка и му доставят енергия, когато отрежете източника, не се изненадвайте, че настроението и концентрацията ви са много лоши и варират от едната в другата крайност.

6. Фитнесът ни изморява

Като цяло тренировките натоварват организма. Тялото се нуждае от въглехидрати, за да се тонизира и да има достатъчно енергия. Ако сте запален по фитнеса е необходимо да му осигурите достатъчно въглехидрати, които да му дадат сила.Коментари

Ха сега де?

Нормално тегло добро здраве