Ревността е убиец (II част)

Продължаваме борбата със зеленоокото чудовище – ревността.

Ревнивите чувства са различни от ревнивите поведения

Точно както има разлика между това да се чувстваш ядосан и да действаш враждебно. Има огромна разлика между чувство да ревнуваш и действията, произхождащи от ревността. Важно е да осъзнаете, че връзката ви е по-вероятно да бъде застрашена от вашето ревниво поведение, ако хвърляте непрекъснати обвинения, търсите вечно успокоение, нацупени сте, мълчите безумно дълго, крещите.

Спрете и си кажете: „Аз знам, че ревнувам, но не трябва да го правя, ако нямам повод за това“. Забележете, че това чувство е вътре във Вас. Но Вие имате избор от това дали останете с него или да го изгоните да си тръгне. 

Какъв е изборът.

Когато забележите, че Ви обзема ревност, отделете малко време, дишайте бавно и мислете позитивно. Признайте си, че объркващите мисли не са едно и също нещо като реалността. Може да си мислите, че вашият партньор се интересува от някой друг, но това не означава, че е така. Разберете – мислене и реалност са различни неща.

Не трябва да подчинявате всичко на своите безпочвени ревниви чувства и мисли. Прогонете ги!

 Забележете, че чувството на гняв и тревожност може да се увеличи, докато стоите и мислите сами за това. Не е нужно да „се отървете“ от усещането изцяло, но мислете че това не е така. Работете върху себе си.

Несигурността е част от всяка връзка

Подобно на много притеснения, ревността търси сигурност. „Искам да знам със сигурност, че той не се интересува от нея“. Или „Аз искам да знам със сигурност, че ние няма да се разделим“. „искам да знам, че не ме ревнува“. По ирония на съдбата, някои хора дори ще се готови да предизвикат криза, за да получат сигурност. „Аз ще скъсам с нея, преди тя да скъса с мен!“

Но несигурността е част от живота и ние трябва да се научим как да я приемаме. Несигурността е едно от тези ограничения, с които наистина не може да направи нищо по въпроса. Вие никога не може да знаете със сигурност, че вашият партньор няма да ви отхвърли. Но ако обвинявате, търсите, искате да накажете. Може да създадете предпоставка да ви зарежат.

Вашата ревност може да бъде подхранвана от нереалистични идеи за взаимоотношения.

Те могат да включват заблуди, че предишните му връзки (които той е имал) са заплаха за вашата връзка. Или можете да си вярвате, че „Моят партньор никога не трябва да бъде привлечен от друг“. Вие може също така мислите, че вашите емоции (на ревност и тревога) са „знак“, че има проблем. Ние наричаме това „емоционалното мислене“ и то често е много лош съветник да се вземат решения.

Или пък може да имате проблем с вярата.

Вярвате, че можете да накарате партньора си да ви обича както вие искате. Смятате, че ако се оттеглите нацупена, той ще Ви изпрати съобщение и ще ви моли да остане близо до вас. Не!!! Това поведение може да доведе партньора само до едно – да загуби интерес.

Понякога вашите взаимоотношения са засегнати от вашите детските преживявания или последните Ви интимни взаимоотношения. Ако вашите родители са имали труден развод, защото баща ти е оставил майка ти заради друга, може да сте по-склонни да вярвате, че може да ви се случи и на вас. Или може би сте били предадени в скорошни отношения и сега мисляте, че тази връзка ще бъде повторение на предишната.

Мислите, че има какво да предложите, на този който би искал да бъде с вас? Ако вашата ревност е базирана на тази вяра, тогава може да дадем доказателствата „за“ и „против“ тази идея. Например, една жена, смята че има какво да предложи. Но когато я попитат какво би искала в един идеален партньор, тя отговаря – интелигентност, топлина, емоционална близост, креативност , забавление, много интереси и осъзнава, че иска да опише себе си.

Използвайте ефективни отношения

Вие не трябва да е разчитате на ревността и ревнивото ви поведение. Не, това няма да направи връзката ви по-сигурна. Можете да използвате по-ефективно поведение. „Да хванеш партньора си за ръка и да направите нещо положително заедно“. Да планирате положителни преживявания заедно, да се въздържате от критика, сарказъм, етикетиране, както и презрение. Научете се как да си поделяте отговорността при решаването на проблемите.

Използвайте „Разрешаване на проблем с взаимни умения“.

Настройте опция в мозъка си: „Удоволствието от един ден“. Бъдете заедно чрез разработване на „меню“ от положителни и приятни поведения, които искате да ви се случат. Например, можете да кажете: „Хайде да си направим един ден от тази седмица, само наш- “ ден на е удоволствието”, нещото, което най-много обичате да правите заедно. Направете списък на приятни и прости поведения, които искате един от друг например: „Бих искала един час – говори с мен за моята работа, нека готвим храна заедно, нека да отидем на разходка в парка“.

Ревността рядко прави взаимоотношения по-сигурни. Практикуването на ефективни взаимоотношения е много по-добра алтернатива. Коментари