8 закона за щастливи отношения

Ние привличаме такива хора в живота си, каквито всъщност сме самите ние. Ако не ви устройва това обкръжение, погледнете в своята душа, а не търсете причината навън.

Ако си мислите, че ви върви при срещата с хора и вашето обкръжение ви прави щастлив, то е така защото явно сте от добрата страна на барикадата – добър човек сте. Затова, ако искате да привлечете достоен, истински и любящ до себе си, станете и вие такъв.

Ето и 8-те закона за щастливи отношения

1. Причинно следствен закон

Каквото даваме, това и получаваме. Дръжте се партньора така, както вие бихте искали да се държат с вас. Лесно, нали?

2. Закон на любовта

Хората безусловно се нуждаем от любов. Любовта е приемане, честност, чувствителност, грижовност, готовност да дадем и да поемем отговорност. Любовта е надеждност, безкористност, щедрост. И колкото повече проявяваме тези качества, толкова повече получаваме в замяна.

Симптоми като страх, ревност, зависимост, манипулация, контрол, претенции, обвинения, унищожават отношенията и нямат нищо общо с любовта.

3. Закон за силата на думите

Всяка дума има своята мощна сила и власт. Думите могат да лекуват, но могат и да убиват. Бъдете много внимателни в това, което казвате. Етикетите, обидите, обвиненията, водят до душевни рани, които много трудно се лекуват.

Думите имат необратимо действие. Защото в сърцето на всеки човек още живее детето, което изпитва страх да бъде отхвърлено и неприето. Страхът от недооценяване на способностите на партньора причинява болка. Използвайте силата на словото само за топли и мили думи, комплименти, одобрения, подкрепа.

4. Закон за истинското доверие

Доверието – това е жизненоважен елемент в нашите отношения. Ако си нямат доверие партньорите стават подозрителни, тревожни и изпълнени с опасения.

Когато нямаме доверие на човека до нас той започва да се чувства като хванат в емоционален капан и едва ли не смята, че не му дават свободно да диша и да живее. Ревността е страх от самота, низка самооценка и нелюбов към самия себе си. Доверието — това е задължителен елемент в една истинска любов.

5. Закон на искреността

Бъдете искрени. Любовта не стои на едно място. Тя прилича на цвете, което или расте и дава прекрасни цветове или изсъхва и умира. Всичко зависи от това как го отглеждаме и се грижим за него.

Искрената комуникация прилича на водата, без която растения не могат да оцелеят. Говорете си един с друг за вашите желание, отношения, чувства. Опитайте се да покажете на партньора си, че го обичате и цените. Никога не се страхувайте да кажете „Обичам те.“ Не се страхувайте да хвалите човека до вас. Искрената похвала е като слънцето за растението. Ще вдъхне нов живот на вашата връзка.

6. Закон за даването

Любовта означава да дадеш част от себе си, без отплата и уговорки. Ако искате да получите любов ще ви е нужно само да дарите любов, нищо повече. И колкото повече давате, толкова повече получавате. Любовта приличана бумеранг, тя винаги се връща обратно. Може би не винаги от този човек, от когото очаквате и на когото сте дали цялата си любов. Може би не веднага, но тя винаги се връща с пълна сила. Връща се стократно, когато най-малкото я очаквате, но пък сте я заслужили.

При това е важно да помните, че запасите на любов във всеки от нас са неограничени. Ние не я губим, когато решим да дадем на другите от нея. Единственият начин да загубим любовта в нас е, когато се скъпим и не я споделяме с другите. Знаете ли една от причинете, поради която хората рядко изпитват любов – те чакат първо някой тях да ги заобича.

Но това по-скоро прилича на музиканта, който твърди: “ Аз ще свиря едва тогава, когато хората станат да танцуват“. Или да чакате топлина от огън, в който не е сложил дърва. Истинската любов е безусловна, тя не иска нищо в замяна. Тайната формула на щастливите отношения в нашия живот са в това да обръщате повече внимание не та това, което можете да вземете, а на това, което може да дадете.

7. Закон на докосването

Допирът – това е едно от най-мощните проявления на любовта. Допирът укрепва като стомана взаимоотношенията между двама души. Да се докоснеш до човек, означава да се докоснеш до душата му. Може би и затова, когато сме обидени на някого ние казваме: «Не ме докосвай!» По-често прегръщайте и докосвайте любимия просто така, без сексуален мотив. Дръжте се за ръце – силата на допира ще ви направи истински любящи и любими.

Изследователи провели експеримент в една клиника в Лондон. Главният хирург посещавал всеки от пациентите си вечер преди операция, за да отговори на зададените въпроси и да обясни общия характер на операцията. По време на експеримента хирурга държал за ръка всеки пациент за няколко минути и разговарял с него.

И знаете ли тези пациенти оздравели три пъти по-бързо от останалите. Когато ние искрено се докоснем към някого се изменя и нашата и неговата физиология – намаляваме нивата на хормоните на стреса, успокоява се нервната система, подобрява се имунната система и емоционално състояние. Налице е разбирането, че ако ние не прегръщаме на ден поне 7-8 души сме обречени да се разболеем.

8. Закон за свободата

Ако обичаме някого, важно е да му дадем цялата свобода на света. Свободният човек взема собствени решения, свободно живее така както иска, а не така както искаме ние. На всеки от нас е нужно лично пространство. Хората трябва да са свободни във взаимоотношенията си, защото в противен случай се чувстват като в капан. Ако обичаш някого истински, то е важно и необходимо условие да уважаваш неговите желания и потребности. Не винаги е лесно да пуснеш на свобода човека, когото обичаш, но няма друг път. Житейската мъдрост гласи: « Колкото повече свобода даваме на другия, толкова по-близо е той до нас».

Източник: «Волшебный дневник желаний», М. Мураховская Коментари