Какво е любовта?

Когато хората казват „Обичам те”, те могат да имат предвид много различни неща. Как вие бихте дефинирали любовта?

Учени са идентифицирали шест различни начина, по които хората най-често описват любовта. Те понякога са трудни за разпознаване, тъй като за всеки човек любовта може да е комбинация от няколко типа:

Романтична любов

Тази любов е всепоглъщащо емоционално преживяване. Доста често тя включва любов от пръв поглед и винаги при нея физическото привличане е налице. Типична фраза за човек изживяващ тази любов е „Още при първото ни докосване знаех, че това е любов.

Завладяващата любов

Влюбеният е емоционално напрегнат, ревнив и напълно обсебен от обекта на своята любов. „Завладяният” влюбен и изцяло зависим от своя любим и поради това се страхува от отхвърляне. Мислите свързани с любимия постоянно прескачат от върховна радост до дълбоко отчаяние. Типична фраза – „Когато моя любим не ми обръща внимание се чувствам като болна”.

Любов тип „Най-добри приятели”

Тази любов е на практика уюта от близостта с другия. Тя започва от другарство, споделяне и разкриване. Като най-добри приятели те са грижливи, сърдечни и добри спътници един с друг. Те могат да чувстват, че „Най-добрата любов се ражда от дълго приятелство

Прагматичната любов

Тази любов е точно това, което се предполага от името й. Всеки търси подходящия партньор и единственото, което желае, е двамата партньори да са съвместими и да задоволяват практическите си нужди. Най-често те мислят логично при избора на партньор и търсят задоволство, а не вълнение. Типична фраза – „Доста смислено е да планираш живота си внимателно, преди да избереш любим.

Алтруистична любов

Хора, които изпитват такъв вид любов са безусловно грижовни, великодушни и прощаващи. Любовта за тях е дълга да даваш на любимия, без да изискваш нищо в замяна и без очаквания, за каквото и да е. Алтруистичната любов се изразява чрез саможертви, търпение и вяра в любимия. Тези хора най-вероятно биха казали „Опитвам се да помагам на любимия си в трудни времена, дори и да не съм съгласна с това, което прави.

Любов тип „Игра”

За тези хора любовта е игра. Те се наслаждават на предизвикателствата и играят, за да спечелят. В тази игра най-важното е стратегията и обвързването се избягва на всяка цена. Те могат да имат няколко връзки едновременно и никоя от тях не продължава дълго. Когато любимия стане скучен или прекалено сериозен това означава, че е време да се премине към следващия. Никога не вземайки връзките си на сериозно, тези хора смятат, че „Част от удоволствието в това да си влюбен е да провериш уменията си в това да продължаваш и да получаваш това, което искаш едновременно.

Тъй като любовта често е комбинация от няколко различни стила на любов и хората рядко попадат само в един тип можете да разпознаете „страстната любов” като комбинация от романтична и завладяваща любов и т.н.

Учените също така са установили, че някои типове любов се срещат повече при различните полове. В по-общи линии, за мъжете е по-вероятно да са романтици, които вярват в любовта от пръв поглед или „играчи”, които се наслаждават на тръпката от гонитбата. От друга страна, жените е по-вероятно да използват прагматичния подход към любовта или подхода „най-добър приятел” Коментари