Видове „идеален“ брак? Защо попадаме в плен на илюзиите

На много от нас ни се струва, че след като веднъж сме направили избора си и сме пресметнали всичките си „за“ и „против“, бракът трябва да е идеален. И това е проблем. Критериите, според които го оценяваме нямат никакво отношение към семейното щастие.

Идеалният брак е по любов

Несъмнено няма смисъл да се омъжваш за мъж, към когото не изпитваш никакви чувства. Но бракът не е курортна връзка. Това дългосрочен договор, подписан от двете страни. И любовта, дори и най-силната, не може да те накара, нито пък потенциалния ти мъж, да изпълняваш поетите задължения вечно.

Просто, защото силните чувства притежават умението да свършват понякога. Те са „безумни“ първите няколко години, а след това започва нормалният живот. И едва ли на теб ще ти хареса да се будиш всеки ден до човек, с когото нямаш нищо общо, освен че отглеждаш мумифицирани пеперуди в стомаха си.

Задължително е да ви обединяват общи интереси

А най-добре близки професии, за да има винаги какво да обсъждате. Истината е, че това не е гаранция за идеален брак. Вие може да започнете да се конкурирате, а и скоро ще ви доскучае да „врите“ в един котел. Общите теми могат да станат гаранция за интересно приятелство, но бракът не само приятелство.

Еднаквият мироглед – ето какво наистина е важно. Той позволява да не спорите „кое е добро и кое-лошо“. Редом до теб трябва да имате човек, на когото да не обясняваш принципни за теб неща.

Да съхранявате романтичните чувства 

Искаш да погребеш връзката си с него колкото се може по-бързо – опитай се да реанимираш предбрачния роман. Вие разговаряхте с часове, целувахте се и не знаехте как да преживеете липсата дори за ден. Още какво правехте тогава? Всичко ви се струваше романтично, а сега? Хормоналната буря преминава с времето и в брака абсолютно различни неща започват да ти се струват романтични.

Например, вечерите, когато мъжът се прибира от работа и излиза с детето да се разходи, за да може да си починеш. Или, когато близкият ти човек е болен от грип, но ти виждаш в него същия любим мъж. Както и в случаите, в който в смс- а: „Купи тоалетна хартия“, не забравяш да напишеш: „РS Обичам те“.

В идеалния брак сексът се случва често и е бурен 

Нищо подобно! Безумната страст ще отиде там, където безумната любов и романтика – в небитието. Това не означава, че сексът ще изчезне или ще стане по-лош. Напротив, той ще е по-качествен. Всяка двойка с дълъг брак така или иначе се сблъсква с трудности от интимен характер. И това е норма, така трябва да бъде.

Ето защо няма смисъл постоянно да приличаш на котка в ловен сезон. Меденият месец не може да продължи с години. А фееричният секс само по себе си не трябва да е условие за щастлив брак, а само за щастлив интимен живот. Това са съвършено различни неща, макар и да са изключително тясно свързани.

Всеки има собствена роля и не трябва да я променя 

В патриархалния модел на брака много хора копират ролите на правилната жена и на мъжа, който печели добре. Ако и двамата сте съгласни с това положение на нещата и осъзнато гледате на свързаните с него рискове, няма проблем. Но подобна ситуация не е желязно правило. Няма никакви роли, които е необходимо да си играят в брака, за да е щастлив той.

Ако приемеш ролята на пазителка на домашното огнище, тъкмо когато сте го създали. Това е интересно, а ако имате и малки деца, дори е необходимо. Но си представете, че дори след 40 години, когато децата са пораснали, а жизнените приоритети променени? Как ще се занимаваш с приготвянето на капама и най-важният ти избор е какъв да е цветът на пердетата в хола.

Странно е нали? Да играеш роля в брака и да се държиш за нея с всички сили означава, че играеш в самия брак.

Твоят мъж трябва де изглежда все едно е създаден за теб 

Не, ти разбира се, знаеш, че не съществуват никакви „втори половинки“. Но все едно, много жени вярват, че мъжете, с които са свързани в живота си, са пратени от съдбата.

Този мит е породен от друг – за „истинската любов“, която уж се случва веднъж в живота, и то на хора, абсолютно подходящи един на друг.

Не е така. Можеш да обичаш не веднъж и никой не е създаден за някого. Да, вие сте идеалната двойка. Но да вярваш, че някой човек е роден, за да те направи щастлива, означава, че не го виждаш такъв какъвто е в действителност. А това вече съвсем не е свързано с любов. Коментари