Как празнуват Свети Валентин в Япония, Италия, Франция, Корея, Естония. Интересно!

 

Париж, Верона, Санторини, Бора Бора. Какво общо могат да имат? Те са може би едни от най-добрите романтични дестинации в света и неразривно свързани с Деня на Свети Валентин. Въпреки това е интересно да се запознаете с легендите и преданията, както и с обичаите, които се прераждат и са посветени на най-„огнения“ ден от годината!

Как започна всичко? Легендата за Свети Валентин е обвита в мистерия.

Една от тях споменава, че Валентин е бил свещеник в Рим през 3 век . Според император Клавдий II неженените мъже били по-добри войници от женените, което наредило бракът да бъде забранен. Валентин обаче продължил тайно да обединява двойките с връзките на брака, така че Клавдий наредил смъртта му.

Друга версия гласи, че Валентин е бил убит, опитвайки се да помогне на християни да избягат от римските затвори. Друга легенда разказва, че Валентин се влюбил, докато бил в затвора, вероятно в дъщерята на тъмничар, по време на нейно посещение.

Твърди се, че преди смъртта си той й е написал писмо, подписано с „От твоя Валентин“, израз, който е разпространен и до днес.

1.Франция

Докато в други страни този ден може да се празнува с приятели, във Франция Свети Валентин е празник само на влюбените! Това означава, че ако имате приятели французи, трябва да избягвате да изпращате картички на този ден, за да им показвате любовта си. Що се отнася до празнуването му от двойки, розите, сладките и в някои случаи бижута доминират този ден, без да се пропуска романтичен обяд или вечеря. Париж неслучайно е наричан „Градът на любовта“, тъй като обстановката на града помага за това, където еротиката на града продължава през цялата година.

Също така, една версия гласи, че първата картичка за Свети Валентин е създадена във Франция, когато Шарл, херцогът на Орлеан, изпраща любовни писма до жена си от затвора през 1415 г. Френското село „Валентайн“ става център на романтика между 12 февруари и 14. Могат да се видят красиви дворове, дървета и къщи, украсени с любовни картички, рози и предложения за брак. Това със сигурност е специална традиция, която заслужава да бъде изживяна отблизо.

2. Италия

„Ако обичаш някого, доведи го във Верона“, е мотото на Свети Валентин в града на Ромео и Жулиета. Това е един от най-романтичните градове в света. В седмицата преди 14 февруари улиците в центъра на града са украсени с червени сърца, които покриват лампите, осветяващи улиците, създавайки вълнуваща топла атмосфера . Червени балони във формата на сърце се предлагат на хората, които се разхождат в града. Улици, градски площади и разбира се всички части на Верона, посветени на Шекспир, са домакини на представления, концерти и събития. На 14 февруари в къщата на Жулиета се провежда церемония, на която се награждава най-доброто любовно писмо, избрано измежду хилядите, изпратени до Жулиета през годините.

3. Корея

Свети Валентин в Корея е малко по-различен от този в останалата част на света. Всъщност Денят на влюбените е един от 12-те „дни на любовта“, които се празнуват на 14-то число на всеки месец в тази страна. Сред тези дни са популярният „Бял ден“, депресиращият „Черен ден“ и „Денят на прегръдката“. Корейците обикновено харчат пари за подаръци на Свети Валентин и Белия ден, в сравнение с други дни на любовта, които не получават много внимание по отношение на раздаването на подаръци.

Прието е на 14 февруари жените да поднасят шоколадови бонбони на мъжете в знак на любов. По традиция мъжете, които получат това като подарък, ще предложат своя подарък в замяна на следващия месец по време на Белия ден.

4. Дания

За датчаните Свети Валентин е сравнително нов празник. Младежите започват да го празнуват в началото на 90-те години на миналия век.За разлика от повечето народи, които предлагат предимно червени рози на този ден, датчаните подаряват бели цветя, наречени „галанто“, и ги предлагат както на приятели, така и на мъжа, в когото са влюбени.

Една от най-големите традиции на Дания за Свети Валентин е размяната на картички между влюбените. Също така е обичайно мъжете често да дават на жените забавно писмо, наречено на местния език „gaekkebrev“. Те пишат стихотворение върху изящно изрязан лист хартия. Писателят не подписва писмото с името си, вместо това той използва точки като код – по една за всяка буква от името си. Според традицията, ако жената познае правилно кой й е изпратил шеговито писмо, същата година получава великденско яйце от този мъж.

5. Япония

В Япония обичаят изисква жените сами да направят първата стъпка на Свети Валентин. Вместо подаръци те предлагат на мъжете домашен шоколад, „хонмей-чоко“, както го наричат ​​на местния език. На 14 март мъжете от своя страна връщат този жест. Тъй като този конкретен ден е известен като „Белия ден“, техният подарък е бял шоколад, евентуално придружен от други подаръци, също в бяло, като знак за тяхната любов.

6. Естония

14 февруари е специален ден за всички естонци, тъй като празнуват деня на приятелството, известен като „Собрапаев“ на местния език. Този специален празник включва всички, както двойки, така и необвързани хора. Така, освен влюбените двойки, членове на семейството, както и приятели си разменят подаръци и празнуват любовта.

Независимо от произхода си, Денят на влюбените е известен по целия свят и се чества на 14 февруари. Начинът, по който всеки народ изразява чувствата си, може да се различава, но общото остава непроменено: любовта.

 



 Коментари