Видове токсични отношения и как да се избавим от тях?

Може да звучи плашещо, но и до ден днешен не е открита рецепта за идеален брак и вечно щастие. Ако имаше, сигурно щяхме да забравим за разводите, драмите и нещастни връзки. В едното от многото си проучвания в тази насока психологът Алис Егли споделя, че всъщност избираме партньор, основан преди всичко на социални, а не на биологични фактори.

Преди всичко се ръководим от ролите, които мъжете и жените играят в живота. Привличат ни определени качества и поведенчески модели, които са в хармония с това, което е присъщо на самите нас. Но понякога този модел може да изиграе лоша шега и като нищо да се впуснем в неуспешни или дори опасни връзки.

1.Жертва и агресор

Агресивното поведение може да се отнася за всеки един от партньорите. По-широко разпространеният случай е, когато жената е жертва, а мъжа агресор. Но и обратното не е изключено. Ако човек постоянно си избира агресивни партньори, независимо от пола, това означава, че самата роля на жертвата е твърде вкоренена в него. Както жертвата, така и агресорът имат трудности да се реализират успешно в света и лесно могат да преминат от едното състояние в другото.

Това е и една от причините бившите жертви често да се превръщат в агресори, а онези, които не осъзнават или отричат ​​собствената си сила и агресивност, стават жертви.

2.Зависим и съзависим

Един от най-големите проблеми, с които могат да се сблъскат двойките, е зависимостта на един от партньорите. Алкохолна зависимост или работохолизъм – няма значение. Във всеки случай е много трудно да се изградят здрави взаимоотношения с някой, погълнат от нещо до лудост. Тези двойки се формират на принципа на присъединяване към някой, който е едноличен зависим човек – и той действа като наркотик за другото лице.

В такава връзка единият е обременен с големи илюзии, а вторият с изключително болезнено самочувствие. В такава двойка един играе ролята на спасител и неговата мания е да прави партньорите си зависими.

Той се утвърждава за сметка живота на човека до него, защото другият се страхува да носи отговорност за собствения си живот. Вероятно всички поне веднъж в живота си чува подобна фраза: „Той / тя не може да се справи без мен“. Това е съзависимост.

И за двамата изходът е един – да се борят с тази зависимост. И първата стъпка за всеки от тях ще бъде признаването на проблема, а после лечението от психолози или нарколози.

3. Емоционално недостъпен и догонващ

В такъв съюз един от партньорите сякаш непрекъснато се изплъзва, а вторият непрекъснато го гони. Психолозите наричат ​​и първия контра-зависим. Такъв човек избягва привързаността по всякакъв начин, обикновено поради травматични преживявания в миналото. Ако не успее да разреши старите си проблеми, е изключително трудно да образува близки и дълбоки връзки, с когото и да е.

Гонещият пък непрекъснато преследва своя партньор. Проблемът на „догонването“ е, че тези хора не знаят как да ценят себе си и страдат от ниско самочувствие. В същото време догонващият, както и контра-зависимият, не са в състояние да изградят нормални отношения. Всеки от партньорите може да поправи ситуацията: контра-зависимият трябва да се научи да се доверява на някого, а догонващия да се научи да бъде щастлив сам със себе си.

4. Манипулатор и роб

Да поемаме отговорност за живота си и да взимаме важните решения сами, не е лесно. Има хора, които предпочитат живота им да бъде управлявани от някой друг. За тях връзката манипулатор- роб е перфектната. Освен това и двамата партньори се манипулират един друг: Първият контролира директно, а другият прави същото, като позволява да бъде контролиран. Манипулаторите са много опасни. Те могат напълно да подчинят партньора си. Да го държат в плен и непрекъснато да му вменяват чувство на вина.

Понякога властта на манипулатора е толкова силна, че принуждават партньора си да напусне работата си, да се откаже от кариера и .т. н . В такава двойка и двамата са толкова болезнено несигурни в себе си, че манипулаторът се чувства важен само за сметка на тази сила, а робът просто се страхува да се пребори и да поеме контрол върху живота си. Ако си чувствате манипулирани, анализирайте поведението си и намерете причината, поради която сте толкова несигурни. И ако партньорът ви се окаже манипулатор, помислете дали се чувствате достатъчно добре с него.

Още 6 причини за токсични отношения

Понякога повтаряме някои грешки в живота си отново и отново. Специалистът по връзките Джоди Дева е формулирал 6 причини, които ни бутат към следващата разрушителна и токсична връзка.

1.Страх.

Най-често се страхуваме да останем сами и затова поддържаме неуспешни отношения или се съгласяваме на връзка с някого, просто за да имаме партньор.

2.Ниско самоуважение.

От време на време избираме глупави, необразовани или неподходящи партньори, вярвайки, че просто не заслужаваме повече.

3.Натискът на обществото.

Стереотипите ни „насочват“ кой и как точно да обичаме. Под натиска на обществото можете да се омъжите за някой, който е оценен от близките като добър вариант, или просто да се омъжите, защото „е време“.

4.Вярвате, че връзката е ключът към щастието.

Всъщност психолозите многократно са казвали, че ако не знаем как да бъдем щастливи сами, появата на партньор няма да промени нищо. Ако превърнете другия човек в източник на вашето щастие и смисъл на живот, ще имате точно видовете взаимоотношения, за които говорихме по-горе.

5. Узнаваемост.

Много често избираме сценарии за събития, които са ни познати. И се втурваме, само защото сме свикнали с тях. И в много отношения това е модел на поведение, научен в детството. Защо да повтаряме грешките на нашите родители.

6. „Наранено его“

Нараненото его следствие от неуспешни първи връзки или психологическа травма. Прекомерната саможертва и самоотверженост се използват като компенсация за това, което самият човек не е получил в първите отношения. Не винаги, такава подкрепа е необходима на партньора, по-скоро го натоварва.

Разбира се, това са крайните степени на проява на някои от най-отблъскващите качества в човека. В здрави и хармонични отношения ние сме привлечени от онези хора, които ни допълват в живота.И ги обичаме!

Влизали ли сте някога в токсични отношения? Коментари